1

ΠΕΡΙΠΟΥ 20.000 ΓΥΝΑΙΚΕΣ – ΘΥΜΑΤΑ TRAFFICKING ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ! (της Εύης Σαλτού)

Εκατοντάδες άνδρες, γυναίκες, παιδιά πέφτουν καθημερινά θύματα εμπορίας και εκμετάλλευσης σε όλο τον κόσμο, με την Ελλάδα να θεωρείται πλέον το κέντρο του trafficking στην Ευρώπη.

Σε ημερίδα, με θέμα «Πορνεία και Trafficking στην Ελλάδα», που πραγματοποιήθηκε από τη ΜΚΟ Praksis υπό την αιγίδα του Γραφείου Εθνικού Εισηγητή Καταπολέμησης της Εμπορίας Ανθρώπων, τονίστηκε ότι περίπου 20.000 γυναίκες είναι θύματα trafficking στη χώρα μας.


«Η παράνομη διακίνηση κι εμπορία ανθρώπων με σκοπό την οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση αποτελεί την πιο αποκρουστική μορφή δουλεμπορίου, μία ειδεχθή μορφή βίας κατά των γυναικών και κατάφωρη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην πραγματικότητα, το πρόβλημα του trafficking συνδέεται με την κρίση στις ανθρώπινες σχέσεις, με την κρίση στις σεξουαλικές σχέσεις, με την κρίση αξιών που βιώνουμε», επεσήμανε η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα.

Όπως επεσήμανε ο Γενικός Γραμματέας Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, Κωστής Παπαϊωάννου, «πρέπει να κοιτάξουμε το θύμα trafficking, σε ποια κατάσταση βρίσκεται κοινωνικά, νομικά, ιατρικά και ψυχολογικά, όταν μάλιστα μια γυναίκα εξαναγκάζεται να πάει με 100 άνδρες μέσα σε μία μέρα. Η αρωγή στα θύματα είναι προϋπόθεση των αστυνομικών μέτρων για να μπορέσει το θύμα να φτάσει στην καταγγελία».

Η πιο συχνή μορφή εμπορίας ανθρώπων – και στη χώρα μας – είναι η σεξουαλική εκμετάλλευση. «Η πορνεία, δυστυχώς, για την πλειοψηφία της κοινωνίας, δε θεωρείται βία γιατί υποτίθεται πως οι γυναίκες είναι ελεύθερες να μετατρέπουν σε αντικείμενο το σώμα τους. Η πορνεία όμως δεν είναι επιλογή, δεν αποτελεί επαγγελματική προοπτική για καμία γυναίκα, είναι βία ανθρώπου προς άνθρωπο και ως τέτοια πρέπει να εκλαμβάνεται και να αντιμετωπίζεται», πρόσθεσε η κ Κούβελα.

Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Praksis και την εταιρεία CMT Προοπτική σε επτά πόλεις της Ελλάδας, έγινε προσπάθεια να παρουσιαστεί το προφίλ της εκδιδόμενης γυναίκας αλλά και των πελατών. 
Οι περισσότερες γυναίκες, οι οποίες εργάζονται σε οίκους ανοχής, και πήραν μέρος στην έρευνα είναι από την Ελλάδα και τη Ρουμανία, ηλικίας 26 – 35 ετών.

Όπως τόνισε η επιστημονική υπεύθυνη της έρευνας, δικαστική ψυχολόγος, Μαρία Μουδάτσου, 41 εκδιδόμενες γυναίκες εξέφρασαν την επιθυμία τους να αποσυρθούν. Όσο για τους πελάτες, οι οποίοι δέχθηκαν να δώσουν συνέντευξη, ήταν Έλληνες, αρκετοί από τους οποίους με ανώτατη εκπαίδευση.

Για τον Δανιήλ Εσδρά, επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μεταναστεύσεως, η λύση στο πρόβλημα της εμπορίας ανθρώπων και της πορνείας είναι η εκπαίδευση από τις τάξεις ακόμη του Δημοτικού, όπου τα παιδιά θα μάθουν τις βασικές αρχές σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: Τα Νέα, tanea.gr

Φωτογραφία: Η Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων, Φωτεινή Κούβελα, ΑΠΕ-ΜΠΕ