1

ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΘΑΛΑΣΣΙΟΙ ΛΕΟΝΤΕΣ ΛΙΜΟΚΤΟΝΟΥΝ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑ

Μαζικοί εκβρασμοί θαλασσίων λεόντων έχουν σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2015 στις παραλίες της Καλιφόρνια, από τη Σάντα Μπάρμπαρα στα βόρεια έως το Σαν Ντιέγκο στα νότια, μια ακτογραμμή μήκους 350 χιλιομέτρων.

Συνολικά έχουν καταγραφεί 2.250 θαλάσσιοι λέοντες από την Εθνική Υπηρεσία Θαλάσσιων Αλιευμάτων αριθμός δεκαπλάσιος από αυτόν του προηγούμενου έτους και διπλάσιος από το 2013 όταν σημειώθηκε η δεύτερη, πλέον, χειρότερη κρίση με τα θαλάσσια θηλαστικά.


Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι οι θαλάσσιοι λέοντες υποφέρουν από έλλειψη φυσικών θηραμάτων κάτι που αναγκάζει τις θηλάζουσες μητέρες να ψάχνουν στη θάλασσα για φαγητό, αφήνοντας τα μικρά τους να φροντίσουν μονά τους τον εαυτό τους για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Η διατάραξη της τροφικής αλυσίδας στις κύριες αποικίες των θαλάσσιων θηλαστικών αποδίδεται στην κλιματική αλλαγή με την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανίων υδάτων, η οποία με τη σειρά της προκαλείται από ασυνήθιστα ασθενείς ανέμους κατά μήκος της δυτικής ακτής.

Οι άνεμοι αυτοί βοηθούν την ανάδυση θρεπτικών υδάτων από τα βάθη του Ειρηνικού προς την επιφάνεια. Μαζί με το νερό ανεβαίνουν κοπάδια από σαρδέλες, αθερίνες, γαύρους και άλλα θηράματα των θαλασσίων λεόντων όπως τα καλαμάρια. Η διακοπή αυτής της διαδικασίας έχει ως συνέπεια τα θηλαστικά να “λιμοκτονούν” ο Μαικλ Μίλστειν, εκπρόσωπος της υπηρεσίας.

Μόνο το Μάρτιο του 2015 καταγράφηκε ο πρωτοφανής αριθμός των 1.050 εκβρασμών.


Πηγή/φωτογραφίες
econews.gr