1

ΠΟΙΟΙ ΒΑΣΑΝΙΖΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ (του Παναγιώτη Διαμαντή)

Ένα ενδιαφέρον «προφίλ» αυτών που έχουν σαν… χόμπι να βασανίζουν και να κακοποιούν τα ζώα, βρήκα στην ιστοσελίδα NOOZPETS και θεωρώ σκόπιμο να αναδημοσιεύσω μερικά αποσπάσματα. Πρόκειται για μια συνέντευξη της ψυχολόγου κυρίας Μάγδας Αριμπλιά στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων. Λέει η κυρία Αριμπλιά:

– «Ο βασανισμός είναι μια βίαιη πράξη. Οι άνθρωποι που βασανίζουν, κακοποιούν ή σκοτώνουν ζώα είναι πιθανόν να έχουν υπάρξει και οι ίδιοι θύματα βίαιων πράξεων: Το θύμα δεν έχει τη δυνατότητα να εξασκήσει κανενός είδους έλεγχο της κατάστασης. Βιώνει παθητικά την κυριαρχία και την ισχύ του θύτη…

Ο βασανισμός των ζώων μπορεί να αποτελέσει μια προσπάθεια αντιστροφής των όρων: Εκείνος που υπέστη την επιθετικότητα μεταστρέφεται σε επιτιθέμενο, στην προσπάθειά του να ασκήσει κάποια μορφή ελέγχου του εαυτού. Η ντροπή, ο εξευτελισμός και η διατάραξη της συνοχής του εαυτού, που κάποτε, στον ρόλο του θύματος, τον κατέστησαν «αδύναμο» μπορεί να διαψεύδονται από την απόλυτη κυριαρχία και τον παντοδύναμο έλεγχο, στον ρόλο του θύτη».

Και πώς εξηγείται το ότι, συχνά, οι βασανιστές ζώων είναι μικρά παιδιά ή έφηβοι; Απαντάει η κυρία Αριμπλιά:

– «Είναι κανόνας για την ανθρώπινη ανάπτυξη η διαδικασία των ταυτίσεων των μικρών με τους μεγάλους. Η συμπεριφορά των μεγάλων προς τα ζώα, η αντίληψή τους γι’ αυτά, η κουλτούρα τους και τα συστήματα αξιών για τη ζωή, γενικότερα, επηρεάζουν τον τρόπο που τα παιδιά μαθαίνουν να φέρονται προς τα ζώα». Και καταλήγει:

– «Η αυστηρότητα των ποινών θα επισύρει την προσοχή της κοινωνίας σ’ αυτά τα φαινόμενα βίας. Εύχομαι να είναι σε θέση η κοινωνία να διαχειριστεί και τις αιτίες που προκαλούν αυτή τη βία»…

Για το ίδιο θέμα μίλησε στο ΑΠΕ και η κυρία Αναστασία Μπομπολάκη, πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας:

– «Μετά την αυστηροποίηση της νομοθεσίας, όλο και περισσότεροι άνθρωποι αποφασίζουν να καταγγέλλουν περιστατικά βίας απέναντι στα ζώα. Σ’ αυτό έχει συμβάλει και η αλλαγή στάσης των Μέσων Ενημέρωσης που, πλέον, αφιερώνουν χρόνο στην κάλυψη τέτοιων περιστατικών. Οσο για την ένταση του φαινομένου αυτού τελευταία, σημαντικό ρόλο παίζει και η κρίση: Η κοινωνία, στριμωγμένη, ξεσπά παντού, ιδιαίτερα στους πιο ανυπεράσπιστους, όπως είναι τα παιδιά, οι ηλικιωμένοι και τα ζώα».

rozina

Η Ροζίνα είναι μόλις 12 μηνών κουταβίνα, πανέξυπνη, κουκλίνα, φρόνιμη και παιχνιδιάρα. Φιλοξενείται προσωρινά, αλλά πρέπει να βρει ένα καλό σπίτι, αντάξιο των προσόντων της. Ζυγίζει περίπου 20 κιλά, δεν λερώνει μέσα στο σπίτι, τα πάει καλά με τους πάντες -ανθρώπους και άλλα ζώα. Είναι υγιέστατη, εμβολιασμένη, στειρωμένη και τσιπαρισμένη. Σας περιμένει, για οντισιόν, στο τηλέφωνο του συλλόγου «SOS Αδέσποτα Βριλησσίων»: 6976-266620.

(Η πρώτη φωτογραφία είναι από την αγγλική «Ιβνινγκ Στάνταρντ», Αλα ο Κοάλα!)

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών, efsyn.gr