ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΦΙΛΟΖΩΪΑ

ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΠΟΥ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΥΝ ΤΑ ΖΩΑ

AstynomiaZoon - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

AstynomiaZoon - Σόλων ΜΚΟΌλοι οι φυσιολογικοί άνθρωποι – και φυσιολογικός είναι ο άνθρωπος που αγαπάει τα ζώα – θα πρέπει να γνωρίζουν πως οποιαδήποτε μορφής κακοποίησης για τα ζώα και για τα κατοικίδια καλύπτεται από τον νόμο 4039/2012 και τα άρθρα 46 και 47 του νόμου 4235/2014. Η κακοποίηση για κάθε είδους ζώου καλύπτεται από έναν άλλο νόμο που ψηφίστηκε πριν από 33 χρόνια τον 1197/1981.

Οποιαδήποτε κακοποίηση, κακομεταχείρηση ή και θανάτωση ζώου αποτελεί αυτεπάγγελτο αδίκημα πλημμεληματικού χαρακτήρα.


Υπεύθυνη αρχή είναι η Αστυνομία και η ΕΛ.ΑΣ. είναι ΥΠΟΧΡΕΩΜΕΝΗ να λάβει δράση αφού της αναφέρετε το έγκλημα που διαπιστώνετε ότι συμβαίνει εις βάρος των ζώων.

Εναλλακτικά μπορείτε να καταγγείλετε την κακοποίηση ενός ζώου και στην αρμόδια Εισαγγελία.

ParavoloMinisisEgyklios

Δεν απαιτείται η καταβολή παράβολου βάσει της εγκυκλίου του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ. υπ’ αρ. 71377/12/396322 από τις 30-3-2012. Αυτό αναφέρει ξεκάθαρα και η εγκύκλιος του Αρείου Πάγου υπ’ αρ. 1/13/1631/8.4.13

Ο πολίτης δεν χρειάζεται να κάνει μήνυση ή να πληρώσει παράβολο απλά πρέπει να καταθέσει  αυτό που γνωρίζει στην Αστυνομία.

Βάσει της Εγκυκλίου Του Αρείου Πάγου υπ’ αρ. 1/13/1631/8.4.13 τόσο οι εισαγγελείς όσο και τα αστυνομικά όργανα είναι υποχρεωμένοι να παίρνουν στα σοβαρά αυτές τις καταγγελίες και να κάνουν ό,τι ορίζει η νομοθεσία.

Αν υπάρχει φιλοζωικό σωματείο στην περιοχή είναι καλό να ενημερωθεί για να υπάρξει επιπλέον πίεση προς στις αρχές.

Καλό είναι πάντα να τραβάτε και φωτογραφίες, ώστε και αυτές να χρησιμοποιούνται στη δικογραφία και για να μην μπορεί να σας διαψεύσει ο δράστης αν είστε ο μοναδικός αυτόπτης μάρτυρας.

Στα παρακάτω δημοσιεύματα θα βρείτε τη νομοθεσία αλλά και τις ανακοινώσεις της ΕΛ.ΑΣ. στις οποίες αναφέρεται ότι η Αστυνομία είναι η αρμόδια αρχή που επεμβαίνει και για τα εγκλήματα εις βάρος των ζώων.


Πηγή/φωτογραφία:
 zoosos.gr

Σχετικά άρθρα