1

ΚΟΛΠΟΣ ΜΕΞΙΚΟΥ: ΤΟ “ΧΑΜΕΝΟ” ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ ΤΗΣ ΠΛΑΤΦΟΡΜΑΣ DEEPWATER HORIZON

 Η έκρηξη της πλατφόρμας εξορύξεων Deepwater Horizon το 2010 και η οικολογική καταστροφή που επακολούθησε στον Κόλπο του Μεξικού ήταν ένα από τα πιο σημαδιακά περιβαλλοντικά γεγονότα της προηγούμενης δεκαετίας.

Έδειξε σε όλο τον κόσμο ότι ενίοτε συμβαίνουν τρομερά δυστυχήματα με ανυπολόγιστες συνέπειες για τον άνθρωπο και το περιβάλλον του (μπορείτε να φανταστείτε κάτι αντίστοιχο να συμβαίνει στις κλειστές ελληνικές θάλασσες;).

Πέρασαν πέντε χρόνια από το δυστύχημα το οποίο κόστισε τη ζωή σε έντεκα εργαζόμενους της BP. Τότε διέρρευσαν στη θάλασσα 750 εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου και κάλυψαν μια θαλάσσια έκταση 176.000 στρεμμάτων.

Το τελευταίο μυστήριο που εξιχνιάστηκε, καθώς κανένας δεν έχει καταφέρει να εκτιμήσει με ακρίβεια τις επιπτώσεις του δυστυχήματος, αφορά σε 37 εκατομμύρια λίτρα αργού πετρελαίου που δεν είχαν εντοπιστεί.

Γνωρίζαμε ότι μέρος του πετρελαίου που διέρρευσε κατέληξε στον πυθμένα της θάλασσας, αλλά ένα μικρό μόνο μέρος αυτής της ποσότητας, γύρω στο 30%, είχε βρεθεί.

Η νέα μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Environmental Science & Technology υποστηρίζει ότι βρήκε τα “χαμένα” λίτρα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν 62 πυρήνες ιζημάτων τα οποία συλλέχθηκαν από μια περιοχή 24.000 τετρ. χιλιομέτρων γύρω από την εξέδρα. Σε αντίθεση με άλλα ιζήματα του θαλάσσιου πυθμένα, το πετρέλαιο σε αντίθεση με τα υπόλοιπα υλικά δεν περιέχει το ραδιενεργό ισότοπο, άνθρακας-14.

Κατόπιν εξέτασης των δειγμάτων, οι ερευνητές χαρτογράφησαν τις περιοχές που επλήγησαν από τη διαρροή και βρήκαν ότι περίπου 8.400 τετρ. χιλιόμετρα καλύφθηκαν από πετρέλαιο.

Καθώς το πετρέλαιο επιπλέει στο αλμυρό νερό, δεν είναι απολύτως σαφές πόσο κατέληξε στον πυθμένα. Οι θεωρίες για αυτό το φαινόμενο ποικίλουν. Μια από αυτές αναφέρει ότι το πετρέλαιο φαγώθηκε από το ζωοπλαγκτόν και μετά την πέψη απορρίφθηκε ως μικροσφαιρίδια κοπράνων.

Αυτά απέκτησαν μεγαλύτερη πυκνότητα εξαιτίας της φωτιάς που έκαψε ορισμένες περιοχές καλυμμένες με πετρέλαιο και έτσι βυθίστηκαν στον πυθμένα.

Ωστόσο, η χαμηλή συγκέντρωση οξυγόνου στον πυθμένα συνέβαλε στην προσκόλληση του πετρελαίου για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλώντας προβλήματα κάθε λογής στα θαλάσσια οικοσυστήματατου Κόλπου.

“Ο Κόλπος του Μεξικού θα επηρεαστεί ιδιαίτερα τα επόμενα χρόνια” αναφέρει ο Καθηγητής Ωκεανογραφίας του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Φλόριντα, Τζεφ Σάντον.

“Πιθανότατα, τα ψάρια θα χωνέψουν επικίνδυνες ουσίες αφού τα σκουλήκια τρέφονται από τα ιζήματα και τα ψάρια τρώνε τα σκουλήκια.Έτσι, οι τοξικές ουσίες εισέρχονται στην τροφική αλυσίδα”.


Πηγή/φωτογραφία
econews.gr