1

KΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΗ ΤΩΝ ΑΥΤΟΧΘΟΝΩΝ! (του Δημήτρη Γκιβίση)

Με την διαδήλωση της Τρίτης στην πρωτεύουσα Ντοντόμα, την ίδια ώρα που οι εκπρόσωποί τους θα συναντηθούν με τον πρωθυπουργό Μιζέγκο Πίντα, συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των Μασάι στην Τανζανία. Σύμφωνα με το κυβερνητικό τελεσίγραφο, μέχρι το τέλος του χρόνου περίπου 40.000 αυτόχθονες θα πρέπει να μετακινηθούν αναγκαστικά, προκειμένου η γη των προγόνων τους να χρησιμοποιηθεί από την βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι για το κυνήγι άγριων ζώων.

Πέρυσι, και κάτω από μια τεράστια εκστρατεία στην οποία υπέγραψαν περίπου 1.750.000 άνθρωποι, η κυβέρνηση της Τανζανίας αρνήθηκε να πουλήσει την συγκεκριμένη έκταση, η οποία βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Κένυα και είναι γεμάτη από αντιλόπες, λιοντάρια, λεοπαρδάλεις και άλλα άγρια ζώα, και πρότεινε την διάνοιξη ενός διαδρόμου περίπου 1.500 τετραγωνικών χιλιομέτρων κοντά στο εθνικό πάρκο Serengeti, στον οποίο θα επιτρέπεται το σαφάρι.

Η απόφαση αυτή είχε εκληφθεί ως μια μεγάλη νίκη των Μασάι και του κινήματος αλληλεγγύης, ωστόσο πρόσφατα, και μέσα σε πλήρη μυστικότητα, η κυβέρνηση ήρθε σε συμφωνία με την Ortelo Business Corporation, μια εταιρεία που ανήκει από έναν ανώτερο αξιωματούχο της κυβέρνησης των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και που για δεκαετίες οργανώνει σαφάρι για πλούσιους, και η γη πουλήθηκε στην βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι. Μετά την ανακοίνωση της αγοραπωλησίας οι αυτόχθονες έχουν ξεσηκωθεί, τους τελευταίους μήνες η αστυνομία έχει δολοφονήσει 12 διαδηλωτές, πολλοί έχουν ξυλοκοπηθεί, και εκατοντάδες άνθρωποι έχουν δει τα σπίτια και τις περιουσίες τους να καταστρέφονται από κρατικούς και παρακρατικούς κύκλους.

Για να κατευνάσει τις αντιδράσεις η κυβέρνηση της Τανζανίας προσφέρει ως αποζημίωση ένα δισεκατομμύριο σελίνια (369.350 δολάρια), το οποίο μάλιστα δεν θα καταβληθεί άμεσα αλλά θα διοχετευθεί μελλοντικά σε έργα ανάπτυξης, όμως η «προσφορά» απορρίφτηκε. Πρόσφατα, σε συνέντευξη Τύπου οι εκπρόσωποι των Μασάι κατηγόρησαν κυβερνητικούς αξιωματούχους ότι δωροδοκήθηκαν για να γίνει η αγοραπωλησία, δήλωσαν αποφασισμένοι να μείνουν στην περιοχή που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωσή τους, και είπαν ότι η εκτόπιση τους στερεί την κληρονομιά και την συλλογική μνήμη, και ότι αποτελεί προσβολή για την ιστορία τους.

Παράλληλα, συνεχίζεται η διαδικτυακή εκστρατεία αλληλεγγύης στον αγώνα τους, ο οποίος συνδέεται και με αντίστοιχες πρωτοβουλίες ενάντια στην αρπαγή της γης που εξελίσσονται στο Σουδάν, το Μαλάουι, την Γκάνα και σε άλλες αφρικανικές χώρες, που οι κυβερνήσεις τους έχουν προχωρήσει σε αυτήν την κατεύθυνση στο όνομα της ανάπτυξης. Είναι προφανές, ότι πώληση της γης των Μασάι από μια κυβέρνηση που βρίσκεται στις πρώτες θέσεις του παγκόσμιου πίνακα διαφθοράς, αφορά όλες τις φτωχές αφρικανικές χώρες, και κυρίως αυτές που μπορεί τυπικά να απέκτησαν την ανεξαρτησία τους αλλά σήμερα βιώνουν μια διαφορετική, μα πιο σκληρή αποικιοκρατία.

Και παράλληλα, οι εξελίξεις δικαιώνουν τον Julius_Nyerere, τον σοσιαλιστή πρώτο πρόεδρο της χώρας που εξισώνοντας τον καπιταλισμό με την εκμετάλλευση, το 1962, έναν χρόνο μετά την ανεξαρτησία της, έγραψε στο δοκίμιό του «Ujamaa: η βάση του αφρικανικού σοσιαλισμού» ότι «σε μια χώρα όπως αυτή, όπου οι κάτοικοι είναι φτωχοί και οι πλούσιοι είναι οι ξένοι, είναι πολύ πιθανό μέσα σε 80 ή 100 χρόνια, όλη η γη στην Τανγκανίκα (το τότε όνομα της Τανζανίας) να ανήκει σε πλούσιους ξένους ιδιώτες και οι ντόπιοι θα είναι ενοικιαστές». Δυστυχώς, δικαιώθηκε πολύ πιο γρήγορα από ότι προφήτευσε.

Πηγή/φωτό: Rednotebook

Το είδαμε: Τοπικοποίηση, topikopoiisi.com