1

“ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΥΓΕΙΑΣ” Η ΒΙΑ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Σύμφωνα με μια νέα σειρά μελετών από την Lancet, οι παγκόσμιες προσπάθειες για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών είναι ανεπαρκείς, οδηγώντας τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) να χαρακτηρίσει την κατάσταση “παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με διαστάσεις επιδημίας.”

Παγκοσμίως, 1 στις 3 γυναίκες θα βιώσουν σωματική ή σεξουαλική βία στα χέρια του συντρόφου τους και 7 τοις εκατό, θα δεχθεί κάποια σεξουαλική επίθεση σε κάποια στιγμή στη ζωή τους.

Επιπλέον, η βία παίρνει και άλλες μορφές, όπως οι ακρωτηριασμοί των γεννητικών οργάνων (κλειτοριδεκτομές), οι γάμοι μεταξύ ανήλικων παιδιών, οι καταναγκαστικοί γάμοι, η σωματεμπορία και οι βιασμοί.

Όλες αυτές οι περιπτώσεις έχουν αποδειχθεί ότι έχουν σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών, προκαλώντας σωματικά και ψυχικά τραύματα, αυξημένη έκθεση σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και πολλά ακόμη προβλήματα υγείας.

Στην έκθεση αναγνωρίζεται η πρόοδος που έχει σημειωθεί από πολλές χώρες. Ένα παράδειγμα που την περασμένη χρόνια υπήρξε δείγμα αισιοδοξίας ήταν η ποινικοποίηση του βιασμού στην Ινδία. Η έκθεση καλεί τις κυβερνήσεις, τους νομοθέτες και τους υπεύθυνους στους τομείς της υγείας να λάβουν μια σειρά από πέντε δράσεις για τη βελτίωση της ζωής των κοριτσιών και των γυναικών σε όλο τον κόσμο:

-Να διαθέσουν πόρους για την αντιμετώπιση της βίας

-Να αλλάξουν τους νόμους, τις πολιτικές και τους θεσμούς που συντηρούν τις διακρίσεις εις βάρος των γυναικών και την προώθηση της ανισότητας των φύλων.

-Να επενδύσουν στην προώθηση της ισότητας μεταξύ των φύλων και να υποστηρίξουν τα θύματα κακοποίησης.

-Να ενισχύσουν τους ρόλους των γυναικών στην κοινωνία

-Να υποστηρίξουν την έρευνα που θα μελετήσει ποιες παρεμβάσεις είναι πιο αποτελεσματικές και πώς θα μετατραπούν αυτές οι διαπιστώσεις σε δράση.


Πηγή
lifo.gr

Το είδαμε/φωτό: Στη χόβολη, stixovoli.com