1

ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΕΜΑΣ, ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ! ΕΘΝΙΚΗ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Ε.Σ.Α.μεΑ.: 3η Δεκέμβρη – Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία

Ημέρα Διεκδίκησης και Αγώνα! Τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία, που έχουν κατακτηθεί με αγώνες δεν χαρίζονται, δεν απεμπολούνται, δεν χάνονται στη δίνη των προαπαιτούμενων.

Μεταδίδουμε σε όλη την επικράτεια το μήνυμα του αναπηρικού κινήματος της φετινής 3ης Δεκέμβρη.


Η 3η Δεκέμβρη είναι ημέρα διεκδίκησης και αγώνα! Σήμερα όσο ποτέ άλλοτε, τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία απεμπολούνται στο βωμό της οικονομικής κρίσης, μιας κρίσης που δεν δημιουργήσαμε και ωστόσο καλούμαστε να πληρώσουμε με την αξιοπρέπεια και την τιμή μας. Εμείς, άτομα με αναπηρία, άτομα με χρόνιες παθήσεις, γονείς, κηδεμόνες, φίλοι ατόμων με αναπηρία και ενεργοί πολίτες από όλη την Ελλάδα, διακηρύσσουμε και διατρανώνουμε την απόφασή μας να αγωνιστούμε για την αλλαγή της υφιστάμενης δυσμενούς κατάστασης που βιώνουμε εμείς και οι οικογένειές μας.

Τα άτομα με αναπηρία, με χρόνιες παθήσεις και οι οικογένειές τους:

– Πορευόμαστε και θα συνεχίσουμε μέχρι τη νίκη, ενάντια στη στοχοποίηση της αναπηρίας κάτω από την πίεση των δυσμενών οικονομικών συνθηκών.

– Αντιστεκόμαστε στον παραλογισμό των οικονομικών επιτελείων και της Τρόικα, γνωρίζοντας καλά ότι δεν ευθυνόμαστε για τη δημοσιονομική κατάντια της χώρας.

– Στην πλάστιγγα των διαπραγματεύσεων παίρνουμε θέση και δεν θα αφήσουμε να γίνουμε τα τραγικά θύματα ενός νέου Μεσαίωνα.

– Για να μη χαθούν οι νίκες του αναπηρικού κινήματος  μεταξύ προαπαιτούμενων και νέων μέτρων:

– Απαιτούμε να ληφθεί δέσμη συντονισμένων μέτρων άμεσης και μακροχρόνιας προστασίας των ατόμων με αναπηρία και χρόνιας πάθησης και των οικογενειών τους από τις επιπτώσεις αυτής της οικονομικής κρίσης, για την οποία τα άτομα με αναπηρία δεν ευθύνονται.

-Παλεύουμε για τη διαμόρφωση των βασικών αρχών για ένα ανθρωποκεντρικό σύστημα πρόνοιας και υποστήριξης, με βάση τη δικαιωματική προσέγγιση.

Οι περήφανοι πολίτες με αναπηρία, με χρόνια πάθηση και οι περήφανοι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με βαριά και πολλαπλή αναπηρία, δεν θα αποδεχθούν να οδηγηθούν στον σύγχρονο Καιάδα που άνοιξε η κρίση για αυτούς και για αυτό απαιτούν μέτρα προστασίας!

amea.kids

Τίποτα για Εμάς, χωρίς Εμάς!

Εμείς, τα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, πάνω από το 10% του πληθυσμού της χώρας, και εμείς οι γονείς και κηδεμόνες των ατόμων με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες, βιώνουμε τη διάκριση σε όλους τους τομείς της κοινωνικής ζωής. Σήμερα, μεσούσης της τρομερής οικονομικής κρίσης ζούμε τον καθημερινό αποκλεισμό από την εργασία και την κοινωνική ζωή. Αγωνιζόμαστε για να συγκρατήσουμε τα αυτονόητα και να μην χαθούν κατακτήσεις δεκαετιών.  Σήμερα, 3 Δεκέμβρη 2014, Εθνική Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, διατρανώνουμε την απόφασή μας να συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για να ανατρέψουμε τις δυσμενείς καταστάσεις που βιώνουμε από τα μέτρα της διαρκούς και επιδεινούμενης πολιτικής λιτότητας που μας έχουν οδηγήσει στην εξαθλίωση.

Τη φετινή 3η Δεκέμβρη αγωνιζόμαστε για Κοινωνική Προστασία – Πρόνοια για όλα τα Άτομα με Αναπηρία. Υπό το πρίσμα της Διεθνούς Σύμβασης για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία σε περίοδο οικονομικής κρίσης, αφιερώνουμε τη σημερινή ημέρα σε όλους και όλες που αγωνίζονται ενάντια:

– Στη σκληρή και επώδυνη μείωση των εισοδημάτων μας από τις άδικες και οριζόντιες πολιτικές.

– Στην εκτίναξη του ποσοστού ανεργίας λόγω της ανυπαρξίας πολιτικών και προγραμμάτων για την εργασία.

– Στην υποβάθμιση των ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών παροχών μας.

– Οι εργαζόμενοι με αναπηρία στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα και στον ιδιωτικό τομέα έχουν υποστεί με τον πιο σκληρό τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης. Δεν έχει υπάρξει για αυτούς καμιά απολύτως προστασία ούτε από τις μειώσεις που τα μνημόνια επέβαλαν, ούτε από τις απολύσεις: είναι από τα πρώτα θύματα της κρίσης.

– Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος πρόνοιας και αφανισμό σημαντικών δημόσιων Δομών και Προγραμμάτων Κοινωνικής Φροντίδας.

– Στην κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας, αποκατάστασης και ψυχικής υγείας και στην πρωτοφανή μείωση του ύψους και του είδους των φαρμάκων και των θεραπευτικών μεθόδων, μέσων και προθέσεων.

– Στην έλλειψη συντονισμένων πολιτικών για το φάρμακο, που οδηγεί στην αύξηση των προσωπικών μας δαπανών, την ώρα που το εισόδημά μας καταρρέει.

– Στην κατάρρευση του πολλά υποσχόμενου συστήματος ψυχιατρικής μεταρρύθμισης, μέσω της δραστικής περικοπής των κονδυλίων, της κινητικότητας των γιατρών και των εργαζομένων και του κλεισίματος των Μονάδων.

– Στη διακοπή της λειτουργίας των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες κ.λπ. που είχαν καταφέρει να δημιουργήσουν με κόπο και θυσίες σωματεία γονέων/κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία.

– Στην επιδείνωση των συνθηκών διαβίωσης των ατόμων με βαριές και πολλαπλές αναπηρίες στα ιδρύματα κλειστής περίθαλψης και στην υποβάθμιση του δημόσιου συστήματος κοινωνικής φροντίδας.

– Στη συνεχιζόμενη απαράδεκτη υποβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης των ατόμων με αναπηρία, στις τεράστιες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό, υλικοτεχνική υποδομή, στην ανεπάρκεια του συστήματος μεταφοράς των μαθητών.

– Στο σύστημα λειτουργίας των ΚΕΠΑ, που δεν έχει αξιολογηθεί, ώστε να διασφαλίσει την αντικειμενική απόδοση ποσοστών αναπηρίας, με απόλυτο σεβασμό στο άτομο με αναπηρία και την οικογένειά του.

– Στη μείωση από τον κρατικό προϋπολογισμό του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα που καταδικάζει όλους τους κωφούς και βαρήκοους πολίτες της χώρας στον κοινωνικό αποκλεισμό.

ΤΟ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ! ΕΝΩΜΕΝΟΙ, ΔΥΝΑΤΟΙ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΖΗΤΟΥΜΕ ΤΗ ΘΩΡΑΚΙΣΗ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΤΩΝ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΩΝ ΤΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΦΤΩΧΕΙΑ, ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ, ΤΙΣ ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΟΝ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟ, ΑΠΟ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ, ΤΗΝ ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ, ΤΙΣ ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΠΟΛΙΤΙΚΕΣ ΓΙΑ ΙΣΟΤΙΜΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΙΔΡΥΜΑΤΑ Ή ΦΥΛΑΚΙΣΜΕΝΟΙ ΣΤΑ ΣΠΙΤΙΑ.

– Να εξαιρεθούμε από όλα τα σκληρά και άδικα μέτρα που έχουν ήδη μειώσει δραματικά τα εισοδήματά μας (μειώσεις μισθών και επικουρικών συντάξεων, επιβολή έκτακτων εισφορών κ.λπ.). Να προσδιοριστεί εδώ και τώρα το κόστος διαβίωσης λόγω αναπηρίας στην Ελλάδα της κρίσης και να λαμβάνεται πάντοτε υπόψη όταν σχεδιάζονται πολιτικές κάθε είδους και μορφής. Να μην καταργηθεί καμία ευνοϊκή φορολογική ρύθμιση. Να δοθεί ξανά το ΕΚΑΣ σε όλους τους συνταξιούχους με αναπηρία.

– Κανένας άπορος πολίτης με αναπηρία ή χρόνια πάθηση χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και χορήγηση παροχής υπηρεσιών αποκατάστασης. Να χρηματοδοτηθεί με συστηματικό τρόπο ο ΕΟΠΥΥ ώστε να παρέχει ποιοτικές και επαρκείς ασφαλιστικές υπηρεσίες στα άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις.

– Να σταματήσει η διαρκής υπο-χρηματοδότηση του τομέα της πρόνοιας. Να αναμορφωθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κοινωνικό σύστημα φροντίδας, με την επαναφορά των ΚΕΚΥΚΑμεΑ στο σύστημα αυτό, που ανήκουν φύσει και θέσει. Να στελεχωθούν επαρκώς με εξειδικευμένο επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό όλες οι Μονάδες Κοινωνικής Φροντίδας (ΚΗΦΗ, ΚΕΚΥΚΑμεΑ κ.λπ.).

– Να διασφαλιστεί η χρηματοδότηση των Κέντρων Υποστήριξης για τα άτομα με νοητική αναπηρία, αυτισμό, σύνδρομο down, εγκεφαλική παράλυση, βαριές και πολλαπλές αναπηρίες και να χρηματοδοτηθεί και να ενισχυθεί περαιτέρω ο θεσμός των ΣΥΔ (Στεγών Υποστηριζόμενης Διαβίωσης), να ανοίξουν και πάλι οι Στέγες που έκλεισαν, να σβηστεί αυτή η ντροπή για ευρωπαϊκή χώρα!

– Να προστατευθούν οι εργαζόμενοι με αναπηρία και όσοι προστατεύουν άτομα με αναπηρία από οποιοδήποτε μέτρο διαθεσιμότητας, εφεδρείας και απολύσεων. Να συμπεριληφθούν διακριτά μέτρα προστασίας σε όλες τις συλλογικές και επιχειρησιακές συμβάσεις εργασίας ώστε να μη θιγούν αναφαίρετα εργασιακά δικαιώματά μας.

– Να αξιολογηθεί άμεση η λειτουργία των ΚΕΠΑ με επιστημονικά κριτήρια, ώστε να διασφαλιστεί η αντικειμενική απόδοση των ποσοστών αναπηρίας με απόλυτο σεβασμό στα άτομα με αναπηρία, χρόνιες παθήσεις και στις οικογένειές τους.

– Να διασφαλιστεί η άμεση χρηματοδότηση όλων των Κέντρων Ψυχικής Υγείας, να θεσπιστεί εθνικό πρόγραμμα αποϊδρυματοποίησης των δημόσιων και ιδιωτικών κλειστών ιδρυμάτων.

– Να εκσυγχρονιστούν οι Μονάδες Χρονίων Παθήσεων (π.χ. Διαβητολογικά Κέντρα, Μονάδες Τεχνητού Νεφρού, Μονάδες Μεσογειακής Αναιμίας, Κέντρα Αιμορροφιλικών κ.λπ.).

– Να οργανωθεί άμεσα Δημόσιο Δίκτυο Κέντρων Αποκατάστασης που θα εξυπηρετεί τις ανάγκες κάθε πολίτη με αναπηρία σε κάθε γωνιά της χώρας. Να αποσυνδεθεί το μοναδικό Εθνικό Κέντρο Αποκατάστασης (πρώην ΕΙΑΑ) από το ΚΑΤ και να ιδρυθούν νέα Κέντρα Αποκατάστασης στην περιφέρεια.

– Να καλυφθούν οι ανάγκες των πιο αποκλεισμένων από εμάς, των ατόμων με βαριές αναπηρίες και πολλαπλές ανάγκες εξάρτησης, με συγκεκριμένες δράσεις, όπως κατ’ οίκον εξέταση, κατ’ οίκον νοσηλεία, κατ’ οίκον πιστοποίηση της αναπηρίας κ.λπ. Να διασφαλιστεί οριστικά η λειτουργία του προγράμματος «Βοήθεια στο Σπίτι» για την προστασία των μοναχικών, άπορων, ανασφάλιστων, ηλικιωμένων ατόμων με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις και γονέων ΑμεΑ.

– Η σχολική χρονιά να ξεκινά την ίδια ημέρα για όλους τους μαθητές- οι εκπαιδευτικοί των ειδικών σχολείων να ξεκινούν τον Σεπτέμβρη και όχι τα Χριστούγεννα (και αν). Να παρέχεται κατά τη διάρκεια της εκπαιδευτικής διαδικασίας σε κάθε μαθητή με αναπηρία και χρόνια πάθηση η αναγκαία υποστήριξη. Να καταστεί η τριτοβάθμια εκπαίδευση προσβάσιμη, ανοιχτή και «φιλική» σ’ εμάς και να αρθούν όλες οι διατάξεις που αναπαράγουν και διαιωνίζουν ρατσιστικές και αποτρόπαιες συμπεριφορές.

– Να σχεδιαστεί επιτέλους συγκεκριμένο πλαίσιο μετακίνησης των μαθητών με αναπηρία προς και από τα σχολεία τους.

– Να αυξηθεί η χρηματοδότηση από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας του Προγράμματος Διερμηνείας στη Νοηματική Γλώσσα, προκειμένου να συνεχίσουν να καλύπτονται οι ανάγκες των κωφών και βαρήκοων πολιτών της χώρας.

– Να σχεδιαστούν διακριτά μέτρα προστασίας των ατόμων με αναπηρία που ζουν σε νησιωτικές και παραμεθόριες περιοχές.

ΣΥΣΣΩΜΕΣ ΟΙ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΙΚΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΠΟΥ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΜΕ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΩΝ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΙΑ ΠΑΘΗΣΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ ΤΟΥΣ ΔΙΑΚΗΡΥΤΤΟΥΜΕ ΟΤΙ:
Όλοι μαζί, ενωμένοι και δυνατοί… ανήμερα την 3η Δεκέμβρη 2013, όπως και κάθε ημέρα, αγωνιούμε αλλά και αγωνιζόμαστε από κάθε γωνιά της χώρας, ενάντια στις πολιτικές που μας οδηγούν στο κοινωνικό περιθώριο. Υψώνουμε φωνή διαμαρτυρίας!

Τώρα μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις εξελίξεις στο χώρο της Αναπηρίας στη νέα ιστοσελίδα της Ε.Σ.Α.μεΑ. www.esaea.gr καιwww.esamea.gr.

amea.dwone-syndrome-

Πηγή/φωτό: newsitamea.gr