1

ΗΠΑ: ΤΑ “ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΠΟΛΕΜΟΥ” ΣΚΟΤΩΝΟΥΝ ΦΑΛΑΙΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΛΦΙΝΙΑ

Σφοδρή αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει ανάμεσα σε περιβαλλοντολόγους και το Ναυτικό των ΗΠΑ, μετά και τις καταγγελίες ότι εκατοντάδες, ίσως και χιλιάδες, θαλάσσια ζώα, όπως φάλαινες και δελφίνια τραυματίζονται ή σκοτώνονται, κατά τη διάρκεια στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται ανοικτά των ακτών της Καλιφόρνια και στη Χαβάη.


Σύμφωνα με διεθνή μέσα ενημέρωσης,  το Συμβούλιο Προστασίας για τη Χαβάη είχε ζητήσει πρόσφατα από ένα δικαστή να βάλει τέλος στις ναυτικές ασκήσεις που διεξάγονται στην περιοχή, με το σκεπτικό ότι παραβιάζουν κατάφωρα τη Συνθήκη Περί Προστασίας των Θαλάσσιων Θηλαστικών (MMPA). Η ομάδα είχε προηγουμένως καταθέσει μήνυση για τα «παιχνίδια πολέμου» που είχαν ήδη ξεκινήσει από πέρυσι, υποστηρίζοντας πως θα έπρεπε να είχαν απαγορευτεί από την πρώτη στιγμή.

paixnidia polemou falaines-delfinia 2

Το θέμα έχει ήδη προκαλέσει μεγάλες αντιδράσεις εντός και εκτός των ΗΠΑ, ενώ ήδη προβάλλεται εκτενώς και μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως το Twitter.

paixnidia polemou falaines-delfinia 3

paixnidia polemou falaines-delfinia 4

Στο επίκεντρο της διαμάχης βρίσκονται οι ζωές χιλιάδων θαλάσσιων θηλαστικών, τα οποία ενδέχεται να υποφέρουν είτε από απώλεια ακοής ή ρήξη πνευμόνων ακόμη και θάνατο, εξαιτίας των υποβρύχιων εκρήξεων.

Ενδεικτικά, στη μήνυση που κατατέθηκε κατά του αμερικανικού Ναυτικού, επισημαίνεται πως η χρήση σόναρ και η πρόκληση εκρήξεων κατά τη διάρκεια τέτοιων στρατιωτικών ασκήσεων θα οδηγήσουν σε αφανισμό χιλιάδες γαλάζιες φάλαινες, δελφίνια και φώκιες.

paixnidia polemou falaines-delfinia 5

Μάλιστα, οι περιβαλλοντολόγοι επικαλούνται εκθέσεις του Ναυτικού, προκειμένου να στηρίξουν την επιχειρηματολογία τους: στις εκθέσεις αυτές που χρονολογούνται από το 2013, το Ναυτικό καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τουλάχιστον 155 θαλάσσια θηλαστικά θα πεθάνουν κατά την περίοδο 2014-2019 ως αποτέλεσμα των ναυτικών ασκήσεων. Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι χιλιάδες θηλαστικά θα υποστούν μόνιμες βλάβες, ενώ περίπου 10 εκατομμύρια ζώα θα υποστούν απώλεια ακοής ή θα παρουσιάσουν αλλαγή στη συμπεριφορά τους.

«Όσο παρατηρούμε τις δραστηριότητες του Ναυτικού, τόσο περισσότερο βρίσκουμε πιο πιθανό το ενδεχόμενο να προκληθεί κακό στα ζώα αυτά», δήλωσε ο Μάικλ Γιάζνι σε δήλωση του προς την εφημερίδα Washington Post.

Από την πλευρά της, η διοίκηση του Ναυτικού των ΗΠΑ ισχυρίστηκε πως οι περιβαλλοντολόγοι παρερμηνεύουν τα αριθμητικά δεδομένα που περιλαμβάνονται στις σχετικές εκθέσεις. «Τα νούμερα αυτά δεν απεικονίζουν εκτιμήσεις για τη δραστηριότητα του ναυτικού σε ετήσια βάση, αλλά αντιπροσωπεύουν τα χειρότερα δυνατά σενάρια», υποστήριξε εκπρόσωπος του αμερικανικού Ναυτικού.


Πηή/φωτό: Tvxs.gr