1

ΓΙΑ ΜΙΑ ΖΩΝΤΑΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ: ΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΟ ΜΕΓΑΡΟ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΣΕ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟ WWF ΕΛΛΑΣ

Ημερίδα σε συνεργασία με το WWF Ελλάς διοργανώνεται στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, την Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014, με τη συμμετοχή ειδικών σε οικονομικά και περιβαλλοντικά θέματα. Το πρόγραμμα αρχίζει στις 9:30 το πρωί και ολοκληρώνεται στις 17:00 με Στρογγυλό Τραπέζι.


Διαφανής, συμμετοχική και κοινωνικά υπόλογη διακυβέρνηση. Καλή νομοθέτηση και ασφάλεια δικαίου, ως εγγύηση για το περιβάλλον, τον πολίτη και τον επενδυτή. Δίκαιο φορολογικό σύστημα που αναγνωρίζει την αξία του φυσικού κεφαλαίου. Κοινωνική επιχειρηματικότητα, δασοπονία, βιώσιμη αλιεία, συνεργατικά σχήματα για την παραγωγή καθαρής ενέργειας. Μια στρατηγική για τον τουρισμό που επενδύει στους πραγματικούς λόγους που τον έχουν καταστήσει τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας: το φυσικό περιβάλλον και τον πολιτισμό. Ένα χρηματοπιστωτικό σύστημα με περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.

Αυτά είναι μερικά μόνο από τα συστατικά ενός συνολικού σχεδίου για τον οικολογικό μετασχηματισμό και την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, το οποίο θα αποτελέσει και το αντικείμενο της ημερίδας με τίτλο «Για μια ζωντανή οικονομία», που συνδιοργανώνεται από το Megaron Plus και το WWF Ελλάς.

Σκοπός της ημερίδας, το πρόγραμμα της οποίας αγγίζει ζητήματα θεσμών και διακυβέρνησης, πραγματικής οικονομίας και αναπτυξιακών πολιτικών, είναι το άνοιγμα του τόσο ζωτικής σημασίας δημοσίου διαλόγου σχετικά με το αναπτυξιακό μοντέλο που πράγματι έχει ανάγκη η χώρα μας.

«Με την ολοκληρωμένη μας παρέμβαση, που έχει τίτλο “Ζωντανή ελληνική οικονομία για το περιβάλλον και τον άνθρωπο”, αναλύουμε τη σημερινή οικονομική και κοινωνική κρίση, αλλά κυρίως καταθέτουμε το όραμά μας. Η συγκεκριμένη ημερίδα αποτελεί το έναυσμα για να ανοίξει επιτέλους αυτός ακριβώς ο δημόσιος διάλογος που μέχρι στιγμής απουσιάζει και που τόσο πολύ έχουμε ανάγκη», δηλώνει ο Δημήτρης Καραβέλλας, Γενικός Διευθυντής του WWF Ελλάς.

Το πρόγραμμα της ημερίδας
…θα αρχίσει στις 9:30 π.μ. με την ομιλία του Διευθυντή του WWF Ελλάς Δημήτρη Καραβέλλα, ο οποίος θα παρουσιάσει τους στόχους της ημερίδας. Στο βήμα θα τον διαδεχθούν η Επικεφαλής Πολιτικής του WWF Ελλάς Θεοδότα Νάντσου που θα μιλήσει σχετικά με το «Πλαίσιο για τη ζωντανή οικονομία», και αμέσως μετά ο ομόλογός της από το Γραφείο Ευρωπαϊκής Πολιτικής του WWF Τόνι Λονγκ, η ομιλία του οποίου θα εστιάσει στο ζήτημα των Ευρωπαϊκών Πολιτικών για μία αποτελεσματική ζωντανή οικονομία. Ο κύκλος των εισαγωγικών ομιλιών θα κλείσει με αυτή του Διευθυντή της Boston Consulting Group Βασίλη Αντωνιάδη που θα κάνει «Σχολιασμό του Πλαισίου για τη ζωντανή οικονομία».

Ακολουθεί από τις 11:00 έως τις 12:30 η Α΄ Ενότητα «Πολιτεία για τη ζωντανή οικονομία», στην οποία μετέχουν ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΣτΕ Κωνσταντίνος Μενουδάκος («Ασφάλεια δικαίου ως βάση για μια ζωντανή οικονομία»), ο Επίκουρος Καθηγητής Διοικητικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Αθηνών Χαράλαμπος Κουταλάκης («Βιώσιμη ανάπτυξη και περιβαλλοντική διακυβέρνηση»), ο Καθηγητής Πανεπιστημίου Μακεδονίας Ευτύχης Σαρτζετάκης («Οικονομικοί δείκτες») και η Ιόλη Χριστοπούλου («Το φυσικό κεφάλαιο ως βάση για μια ζωντανή οικονομία»). Συντονίζει η δικηγόρος Λούση Κιουσοπούλου.

Στη Β΄ Ενότητα με τίτλο «Αναπτυξιακές πολιτικές και πολιτική πραγματικότητα», που θα συντονίσει ο δημοσιογράφος  Γιώργος Λιάλιος. Συμμετέχουν: ο Καθηγητής Τουριστικής Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου Πάρις Τσάρτας («Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη»), ο  Επίκουρος Καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Γιώργος Βλάχος («Ζωντανή πρωτογενής παραγωγή») και ο Δήμαρχος Κοζάνης Λευτέρης Ιωαννίδης («Περιβαλλοντικά και κοινωνικά βιώσιμη τοπική ανάπτυξη»).

Η Ημερίδα  θα ολοκληρωθεί με το Στρογγυλό Τραπέζι «Ζωντανή πραγματική οικονομία» (ώρα 15:30-17:00), το συντονισμό του οποίου θα έχει η σύμβουλος της εταιρείας Deloitte Ελεάνα Γιαμπανά. Θα μιλήσουν: ο Γενικός Διευθυντής της Τράπεζας Πειραιώς Βρασίδας Ζάβρας, που θα επικεντρωθεί στον «Ρόλο των τραπεζών στη βιώσιμη οικονομία», ο  Προϊστάμενος διασφάλισης ποιότητας της ΑΒ Βασιλόπουλος Διονύσης Διονυσόπουλος που θα εστιάσει το ενδιαφέρον του στο ζήτημα της «Βιώσιμης αλιείας στην Καβάλα ως υποδείγματος “υπεύθυνου επιχειρείν”» και o Πρόεδρος της Οικολογικής Εταιρείας Ανακύκλωσης Φίλιππος Κυρκίτσος («Η κοινωνική οικονομία ως λύση σε περιβαλλοντικά προβλήματα»). Από τον χώρο της κοινωνικής οικονομίας, ο Βασίλης Μπέλλης, εκπρόσωπος της Ενεργειακής Συνεταιριστικής Επιχείρησης Καρδίτσας, θα παρουσιάσει το θέμα «Κοινωνική οικονομία στον τομέα της ενέργειας».

Το WWF (World Wide Fund for nature) είναι διεθνής μη κυβερνητικός οργανισμός για τη διατήρηση, έρευνα και αποκατάσταση του περιβάλλοντος, που ιδρύθηκε το 1961, στην Ελβετία. Αριθμεί περισσότερα από 5 εκατομμύρια μέλη παγκοσμίως, με παρουσία σε περισσότερες από 90 χώρες και υποστηρίζει 100 προγράμματα διατήρησης και αποκατάστασης του περιβάλλοντος σε ολόκληρο τον κόσμο. To WWF Ελλάς είναι το ανεξάρτητο ελληνικό τμήμα του διεθνούς δικτύου του WWF. Λειτουργεί από το 1994 ως κοινωφελές  ίδρυμα με σκοπό την αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και φύσης.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί απευθείας μέσω Διαδικτύου από το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας (Ε.Δ.Ε.Τ.). Η μετάδοση είναι ανοικτή σε όλο το κοινό: webcast.grnet.gr

Στα ελληνικά και τα αγγλικά με ταυτόχρονη μετάφραση.

Πληροφορίες:
Τοποθεσία: Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Βασ. Σοφίας & Κόκκαλη, Αθήνα
Ημερομηνία: Τετάρτη 15 Οκτωβρίου 2014
Ώρα 9:30 π.μ.
Είσοδος ελεύθερη με δελτία προτεραιότητας
Η διανομή των δελτίων αρχίζει στις 8:30 π.μ.
Τηλ.: 2107282333
www.megaron.gr


Πηγή/φωτό: culturenow.gr