1

ΝΕΚΡΕΣ ΑΡΚΟΥΔΕΣ ΑΠΟ ΠΥΡΟΒΟΛΙΣΜΟΥΣ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΤΙΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ

Αρκούδες βρέθηκαν νεκρές από πυροβολισμούς στις Πρέσπες. Η υπόθεση διερευνάται από την αστυνομία και τη Διεύθυνση Δασών Φλώρινας. Η πρώτη αρκούδα βρέθηκε νεκρή στις 16 Μαΐου στην περιοχή των Καρυών ενώ περίπου δυο μήνες μετά, στις 20 Ιουλίου, βρέθηκε και δεύτερη νεκρή αρκούδα κοντά στο χωριό Βροντερό.


Οι περιβαλλοντικές οργανώσεις Αρκτούρος, Καλλιστώ, Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πρεσπών και Εταιρεία Πρεσπών καταγγέλλουν το γεγονός και τονίζουν ότι η θανάτωση αρκούδας απαγορεύεται, όμως μέχρι σήμερα κανείς δεν έχει τιμωρηθεί.

«Η αρκούδα είναι σήμερα αυστηρά προστατευόμενο είδος από τη διεθνή, κοινοτική και ελληνική νομοθεσία. Απαγορεύεται ρητά το κυνήγι, η αιχμαλωσία, ο βασανισμός και η έκθεση του ζώου σε κοινή θέα. Οι κυρώσεις για τους παραβάτες είναι αυστηρές και προβλέπουν φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματικές ποινές.

Παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα ποτέ κάποιος δεν έχει τιμωρηθεί για φόνο αρκούδας. Να υπενθυμίσουμε ότι υπάρχουν προληπτικά μέτρα προφύλαξης από ζημιές που μπορεί να προκαλέσει η αρκούδα στην αγροτική παραγωγή παράλληλα με μέτρα που προβλέπονται στον ισχύοντα κανονισμό αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ, τα οποία χρήζουν βελτίωσης» τονίζουν οι τέσσερις οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μεγάλος αριθμός αρκούδων έχουν σκοτωθεί από τροχαία στη βόρεια Ελλάδα. Ο πληθυσμός του είδους είναι ήδη μικρός και οι αρκούδες θεωρούνται απειλούμενο ζώο.


Πηγή/φωτό: tvxs.gr