ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΚΑΤΑΔΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΑΓΡΙΩΝ ΠΟΥΛΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟ ΒΕΛΓΙΟΥ

emporio agrio poulion velgio - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

emporio agrio poulion velgio - Σόλων ΜΚΟΣτις 27 Ιουνίου 2014, το Ποινικό Πρωτοδικείο Ανατολικής Φλάνδρας (Παράρτημα Γάνδης) στο Βέλγιο εκδίκασε μια σημαντική υπόθεση παράνομου εμπορίου προστατευόμενων και απειλούμενων πουλιών. Η δίκη αυτή ήταν το αποτέλεσμα εκτενούς δικαστικής έρευνας, που συμπεριέλαβε τη συνεργασία σε νομικό επίπεδο μεταξύ του Βελγίου, του Ηνωμένου Βασιλείου, της Ισπανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ολλανδίας.


Τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της πλαστογραφίας των βεβαιώσεων εκτροφέα και των πιστοποιητικών CITES αναφορικά με τα αρπακτικά πουλιά που αναφέρονται στο Παράρτημα Α του κανονισμού EU CITES 338/97 (ο οποίος εφαρμόζει τη Σύμβαση για το Παγκόσμιο Εμπόριο Απειλούμενων Ειδών Άγριας Πανίδας και Χλωρίδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση). Αβγά και νεοσσοί, κυρίως από αρπακτικά πουλιά, είχαν κλαπεί από τη φύση στη νότια Γαλλία και την Ισπανία και είχαν δοθεί σε συνεργούς για να τα εκκολάψουν ή αναθρέψουν. Τα νεαρά πουλιά ανατράφηκαν σε αιχμαλωσία και δακτυλιώθηκαν. Οι κατηγορούμενοι απέκτησαν πιστοποιητικά CITES για αναπαραγωγή και εκτροφή ειδών σε αιχμαλωσία, παραποιώντας τα δαχτυλίδια και τις βεβαιώσεις των εκτροφέων, τα οποία τους επέτρεψαν να εμπορευτούν τα πουλιά παρά τη γενική απαγόρευση που ισχύει για τα είδη του Παραρτήματος Α της Οδηγίας 79/409/ΕΟΚ.

Ανάμεσα στα είδη υπήρχαν και Ασπροπάρηδες (Νeophron percnopterus), Αφρικανικοί Θαλασσαετοί (Halliaeetus vocifer), Βασιλαετοί (Aquila heliaca), Λευκοκέφαλοι Θαλασσαετοί (Halliaeetus leucocephalus), Σπιζαετοί (Aquila fasciata), Χρυσαετοί (Aquila chrysaetos), Γερακαετοί (Hieraaetus pennatus), αρκετά είδη Γερακιών όπως Πετρίτες (Falco peregrinus), Νανογέρακα (Falco columbarius), Δεντρογέρακα (Falco subbuteo), Μαυροκιρκίνεζα (Falco vespertinus), Κιρκινέζια (Falco naumanni), Έλανοι (Elanus caeruleus), Ψαλιδιάρηδες (Milvus milvus), Τσίφτες (Milvus migrans) αλλά και Χουλιαρομύτες (Platalea leucorodia), Ωτίδες (Otis tarda), Γιγαντοχουχουριστές (Strix laponica), Χιονόγλαυκες (Nyctea scandiaca) και Βαλτόμπουφοι (Asio flammeus).

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι κρίθηκαν επίσης ένοχοι για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση με παρακλάδια στην Ισπανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Αυστρία, τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ολλανδία. Σκοπός της εγκληματικής αυτής οργάνωσης ήταν η αφαίρεση προστατευόμενων ειδών πουλιών από τους βιοτόπους τους, η απόκτηση πλαστογραφημένων πιστοποιητικών CITES και, τελικά, το εμπόριό τους. Η εγκληματική οργάνωση είχε ιεραρχία και επιμερισμό ευθυνών, συνεργασία με (αστυνομικές) αρχές και είχε δημιουργήσει ζωολογικό κήπο για την απόκτηση αξιοπιστίας και πρόσβασης στην αγορά. Οι κατηγορούμενοι καταδικάστηκαν και για απάτη όσον αφορά τις άδειες εξαγωγής CITES, την αδυναμία απόκτησης μητρώου CITES και την χρήση παράνομων παγίδων και διχτυών. Ο κύριος κατηγορούμενος και η σύζυγός του καταδικάστηκαν για ξέπλυμα των κερδών δια μέσου κατασκευαστικής εταιρείας.

Το δικαστήριο υπογράμμισε ότι το διεθνές εμπόριο απειλούμενων φυτών και ζώων έχει φτάσει σε κλίμακα και κερδοφορία το λαθρεμπόριο ναρκωτικών και όπλων.

Οι κατηγορούμενοι εκμεταλλεύτηκαν την έλλειψη πολιτικής βούλησης για την τήρηση των κανονισμών CITES. Στην απόφαση τονίζεται από τους δικαστές ότι οι κατηγορούμενοι διέπραξαν άμεση και μη αναστρέψιμη επίθεση στη βιοποικιλότητα. Για προσωπικό όφελος, οι κατηγορούμενοι υπονόμευσαν τις εθνικές και διεθνείς προσπάθειες διατήρησης και προστασίας των ήδη ευάλωτων αυτών ειδών πουλιών.

Οι τέσσερις κατηγορούμενοι έλαβαν ποινή φυλάκισης 4 ετών (με 1 χρόνο αναστολή), 2 ετών (1 χρόνο αναστολή), 18 μηνών (με αναστολή) και 1 έτους (με αναστολή). Το δικαστήριο επέβαλλε επίσης πρόστιμα 90.000, 30.000 και 12.000 Ευρώ. Το δικαστήριο κατάσχεσε 835.800 € από τα παράνομα κέρδη του εμπορίου (συμπεριλαμβανομένης και ακίνητης περιουσίας). Όλα τα πουλιά κατασχέθηκαν και δόθηκαν στην υπηρεσία CITES του Βελγίου.


Πηγή/φωτό: lifeneophron.eu/gr