ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ & ΜΕΛΕΤΕΣ

ΠΟΙΝΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΑ ΣΕ ΕΠΤΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗ ΡΥΠΑΝΣΗ ΤΟΥ ΑΣΩΠΟΥ

asopos 11 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

asopos 11 - Σόλων ΜΚΟ

Ποινές και χρηματικά πρόστιμα συνολικού ύψους 88.000 ευρώ επέβαλε το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θηβών σε επτά εταιρείες, των οποίων οι νόμιμοι εκπρόσωποι κρίθηκαν ένοχοι σε πρώτο βαθμό, για υποβάθμιση του περιβάλλοντος κατ’ εξακολούθηση από την οποία δημιουργήθηκε κίνδυνος βαριάς σωματικής βλάβης και θανάτου.

Πρόκειται για την υπόθεση της ρύπανσης του Ασωπού ποταμού στη Βοιωτία. Οι εν λόγω βιομηχανίες προκάλεσαν με τη δραστηριότητά τους, όπως κρίθηκε από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο, προσβολή και ρύπανση στον υδροφόρο ορίζοντα των περιοχών Σχηματαρίου, Οινοφύτων και Θηβών.


Ειδικότερα, κρίθηκαν ένοχοι οι νόμιμοι εκπρόσωποι των εταιρειών:

1. Aluminco Α.Ε. με ποινή φυλάκισης 3 ετών και χρηματική ποινή 30.000 ευρώ,

2. ICR Ιωάννου Α.Ε. με ποινή φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, ενώ αναγνώρισε το δικαστήριο ελαφρυντικά

3. Γαλβανιστήρια Ελλάδας Α.Ε. με φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 10.000 ευρώ, αφού αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά

4. Viometale Α.Ε. φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 15.000 ευρώ,

5. Βαφική Α.Ε. φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 1.000 ευρώ,

6. Ε.Α.Β. Α.Ε. φυλάκιση 1 έτους και χρηματική ποινή 20.000 ευρώ, ενώ αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά και
7. BLK Βιομηχανία Αλουμινίου Α.Ε. φυλάκιση 6 μηνών και χρηματική ποινή 2.000 ευρώ στην οποία αναγνωρίστηκαν ελαφρυντικά,

Όλοι οι καταδικασθέντες άσκησαν έφεση και η υπόθεση θα κριθεί και σε δεύτερο βαθμό.

«Η απόφαση αποτελεί ορόσημο και δικαίωση των προσπαθειών μας, σε πολιτικό και υπηρεσιακό επίπεδο, για την τήρηση της περιβαλλοντικής νομοθεσίας. Η ανεξάρτητη Δικαστική εξουσία, στα πλαίσια της συνταγματικής τάξης και της ισχύουσας νομοθεσίας, εκτελεί στο ακέραιο το καθήκον της» σημειώνει ο αντιπεριφερειάρχης Βοιωτίας Γιώργος Μουλκιώτης, σχολιάζοντας την εξέλιξη αυτή καθώς το δικαστήριο χρειάστηκε πολυήμερες εξαντλητικές συνεδριάσεις για να καταλήξει στην απόφασή του, ενώ αφήνει αιχμές και για τα αρμόδια υπουργεία.

«Η κυβέρνηση αρκείται σε εξαγγελίες, που ουδέποτε υλοποιεί. Κλασική περίπτωση η μη λειτουργία ακόμα γραφείου Περιβάλλοντος στα Οινόφυτα»,  πρόσθεσε.


Πηγή/φωτό: tvxs.gr