ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΑΙΓΙΑΛΟΙ & ΔΑΣΗ: ΚΛΕΦΤΟΠΟΛΕΜΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ, “ΑΝΟΙΚΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ” ΑΠΟ ΤΟ CISD

dasi aigialoi cisd 116266 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

dasi aigialoi cisd 116266 - Σόλων ΜΚΟΤο νομοσχέδιο για τα δάση αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση εντός της εβδομάδας.

Την ίδια ώρα, ενώ η Αξιωματική Αντιπολίτευση ανάγει το θέμα των αιγιαλών σε μείζον πολιτικό ζήτημα, η κυβέρνηση αποσύρει (προσωρινά και μερικώς) το επίμαχο νομοσχέδιο.


Μάλιστα, το Παρατηρητήριο Πολιτών για την Αειφόρο Ανάπτυξη (CISD)  την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014 και ώρα 16:00-21:00 διοργανώνει Ανοικτή Συνάντηση Εργασίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο με αντικείμενο τον σχεδιασμό  νομικά θεμελιωμένων αντιδράσεων και την κατάθεση επιστημονικά τεκμηριωμένων προτάσεων για τη θεραπεία “αντισυνταγματικών και αντιαναπτυξιακών διατάξεων” που εισάγουν, τόσο ο νόμος για τον Χωρικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, όσο και τα Σχέδια Νόμου για τον Αιγιαλό – Παραλία και για τα Δάση.

Την ίδια μέρα ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει ειδική εκδήλωση για τον αιγιαλό, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

—Τι λέει η αντιπολίτευση για τους αιγιαλούς

Σύμφωνα με δημοσίευμα της “Ναυτεμπορικής”, στέλεχος της αντιπολίτευσης σημειώνει ότι στην περίπτωση του αιγιαλού η κυβέρνηση αφενός δεν θα βρει «πάτημα» στην κακή και απαξιωμένη στα μάτια του κόσμου εικόνα των συνδικαλιστών της ΔΕΗ αφετέρου θα βρει «απέναντί» της την πλειοψηφία του κόσμου για ένα θέμα που τον αφορά άμεσα. Το αν θα καταφέρει η αντιπολίτευση να αφυπνίσει τους πολίτες «είναι ένα θέμα που μένει να το δούμε», καταλήγει το ίδιο στέλεχος.

Σε αυτό το πλαίσιο ο ΣΥΡΙΖΑ διοργανώνει την Τετάρτη 16 Ιουλίου ειδική εκδήλωση για τον αιγιαλό, στο αίθριο του Μουσείου Μπενάκη, με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα.

Όπως ανακοίνωσε η Κουμουνδούρου, «οι ακτές και ο αιγιαλός αποτέλεσαν και αποτελούν σημαντικό φυσικό και πολιτισμικό πλεονέκτημα της χώρας, πηγή έμπνευσης, δημιουργίας και προόδου», καταγγέλλοντας πως οι η κυβέρνηση «προωθεί την πλήρη εμπορευματοποίηση, ιδιωτικοποίηση και τσιμεντοποίηση εκτεταμένων παράκτιων περιοχών της χώρας».

Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση φαίνεται ότι αποσύρει προσωρινά το θέμα του αιγιαλού, το οποίο δεν ανήκει στο «πακέτο» των προαπαιτούμενων που έχει θέσει η τρόικα.

Η κυβέρνηση διαχώρισε ρυθμίσεις που αφορούσαν τη χωροταξία και οι οποίες ήδη έχουν ψηφιστεί. Κατά συνέπεια, και με δεδομένες τις αντιδράσεις που υπήρχαν στο εσωτερικό και των δύο κοινοβουλευτικών κομμάτων που συγκυβερνούν, ο υπουργός Οικονομικών αποφάσισε να επανεξετάσει το όλο θέμα και να το φέρει στη Βουλή αργότερα.

—Παρέμβαση του CISD

Κατόπιν εισήγησης της Επιστημονικής του Επιτροπής, το CISD συνδιοργανώνει με το ΕΚεΠΕΚ (Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας & Κατάρτισης) και τον διεθνή οργανισμό SDMed Observation, Planning & Eco-InnovationΑνοικτή Συνάντηση Εργασίας προκειμένου να σχεδιάσει από κοινού με κοινωνικούς και επιστημονικούς φορείς τα “Επόμενα Βήματα” που αφορούν σε νομικά θεμελιωμένες αντιδράσεις και επιστημονικά τεκμηριωμένες προτάσεις για την θεραπεία αντισυνταγματικών και αντιαναπτυξιακών διατάξεων που εισάγουν, τόσο ο νόμος για τον Χωρικό και Πολεοδομικό Σχεδιασμό, όσο και τα Σχέδια Νόμου για τον Αιγιαλό – Παραλία και για τα Δάση.

Όπως αναφέρει το CISD “παρά τη σοβαρότητα και κρισιμότητα των νομοθετημάτων αυτών για το μέλλον της ανάπτυξης της χώρας μας, η κυβέρνηση επέλεξε να τα καταθέσει προς ψήφιση στα θερινά τμήματα της Βουλής, με συνοπτικές διαδικασίες κατεπείγοντος χαρακτήρα ακόμα και με το πρόσχημα της Μνημονιακής Υποχρέωσης”.

Η “Ανοικτή Συνάντηση Εργασίας” θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 16 Ιουλίου 2014, ώρα 16:00-21:00, στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΔΕΣΚΟΙ, στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, που ευγενώς την φιλοξενεί.

Ήδη έχουν επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους οι ακόλουθοι φορείς καθώς και μεγάλος αριθμός ειδικών επιστημόνων και επαγγελματιών:

· Επιστημονική Εταιρία Πολεοδομίας και Χωροταξίας (κ. Κώστας Μενουδάκος, Πρόεδρος)

· Εταιρία Δικαίου του Περιβάλλοντος (κα Ιωάννα Κουφάκη, Πρόεδρος, κ. Ανδρέας Παπαπετρόπουλος)

· Ευρωπαϊκό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Κατάρτισης (ΕΚεΠΕΚ) του Παντείου Πανεπιστημίου (κ. Γρηγόρης Τσάλτας, Πρύτανης)

· SDMed Observation,Planning & Ecoinnovation (κα Στέλλα Κυβέλου, Πρόεδρος)

· ΑΠΘ, καθ. Ντένης Σαρηγιάννης (Πρόεδρος Επιστημονικής Επιτροπής CISD)

· Επιμελητήριο Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Ανάπτυξης (κ. Γιώργος Χριστοφορίδης)

· Ελληνική Εταιρία Περιβάλλοντος & Πολιτισμού (κ. Γιάννης Μιχαήλ, Πρόεδρος, κ. Μιχάλης Πρώιος)

· Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας

· ΣΑΔΑΣ-ΠΕΑ (Σύλλογος Αρχιτεκτόνων)

· ΣΕΠΟΧ (Σύλλογος Χωροτακτών-Πολεοδόμων)

· ΣΕΤΕ (Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, κ. Φώτης Κοκοτός)

· Δήμος Αθηναίων-Συμπαραστάτης του Δημότη (κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος)

Επίσης θα συμμετέχουν ειδικοί επιστήμονες, μεταξύ των οποίων ήδη δήλωσαν συμμετοχή οι κάτωθι:

* κ. Διάκος Κώστας, Νομικός, Περιφερειακός Σύμβουλος Αττικής

* κ. Κωνσταντινόπουλος Γιώργος, Νομικός

* κ. Μπελαβίλας Νίκος, καθηγητής Πολεοδομίας ΕΜΠ

* κ. Tασιόπουλος Σταύρος, Νομικός, MΔΕ Δημοσίου Δικαίου & Πολ. Επιστήμης

* κ. Χλύκας Νίκος, (Δασολόγος)


Πηγή/φωτό: Econews

Σχετικά άρθρα