1

Ο ΜΑΪΟΣ ΤΟΥ 2014 ΘΕΡΜΟΤΕΡΟΣ ΜΗΝΑΣ ΤΩΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΩΝ 134 ΕΤΩΝ – ΚΑΜΙΝΙ Η ΓΗ

Ο πιο ζεστός μήνας των τελευταίων 134 ετών ήταν ο Μάιος που μας πέρασε σύμφωνα με στοιχεία που τηρεί η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ.

 Οι εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν τον φετινό Μάιο αποδίδονται στην Κλιματική Αλλαγή, αλλά και στο περιοδικό φαινόμενο Ελ Νίνιο που εκδηλώνεται στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό.

Σε αρκετές περιοχές του πλανήτη καταγράφηκαν θερμοκρασιακά ιστορικά υψηλά, ενώ ελάχιστες ήταν οι περιοχές με χαμηλότερη θερμοκρασία από τη συνήθη.

Κατά μέσο όρο, σε ξηρά και θάλασσα, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου 2014 ήταν κατά 0,74 βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (14,8 βαθμοί).

Ειδικότερα, στις θάλασσες του πλανήτη, η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν 0,59 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο των 16,3 βαθμών – επίσης ρεκόρ για μήνα Μάιο. Στην ξηρά η μέση παγκόσμια θερμοκρασία του Μαΐου ήταν 1,13 βαθμοί Κελσίου πάνω από τον μέσο όρο του 20ού αιώνα (11,1 βαθμοί).

Στο τρίμηνο Μαρτίου-Μαΐου 2014, η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα ήταν 0,74 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο του προηγούμενου αιώνα (13,7 βαθμοί Κελσίου), γεγονός που καθιστά το φετινό τρίμηνο το δεύτερο θερμότερο μετά την αντίστοιχη περίοδο του 2010.

Στο πεντάμηνο Ιανουαρίου-Μαΐου 2014, η συνδυασμένη μέση παγκόσμια θερμοκρασία σε ξηρά και θάλασσα ήταν 0,66 βαθμοί πάνω από τον μέσο όρο (13,1 βαθμοί) – το πέμπτο θερμότερο πρώτο πεντάμηνο έτους στα μετεωρολογικά χρονικά.

Το ρεκόρ του φετινού Μαΐου εξέπληξε τους επιστήμονες της ΝΟΑΑ, καθώς κατά τους τελευταίους 351 μήνες (σχεδόν 30 χρόνια) έχουν καταγραφεί θερμοκρασίες πάνω από τους μέσους όρους.


Πηγή/φωτό: 
Econews