1

Η ΥΠΕΡΔΥΝΑΜΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ ~ Analyst.gr

Η οικονομική κατάσταση των Η.Π.Α. επιδεινώνεται με ρυθμό που δεν μπορεί να συλλάβει η φαντασία μας – γεγονός που αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο για τον πλανήτη, αφού η ενδεχόμενη κατάρρευση τους θα προκαλέσει γεωπολιτική αστάθεια
Οι πολεμικές προετοιμασίες στο Ιράκ, η υπόθεση της Συρίας και η αντιπαράθεση με τη Ρωσία είναι μερικές μόνο από τις εστίες πυρκαγιάς, τις οποίες τροφοδοτούν οι Η.Π.Α. – είτε για να πουλήσουν όπλα, είτε για να εξασφαλίσουν ενεργειακές πηγές, είτε για να εξάγουν φυσικό αέριο από σχιστόλιθο στην ΕΕ, αφού εμποδιστεί η τροφοδοσία της από τη Ρωσία.

Η αιτία των αγωνιωδών προσπαθειών της υπερδύναμης είναι το συνεχώς αυξανόμενο χρέος – το δημόσιο και ιδιωτικό, το οποίο έχει εκτοξευθεί πλέον στα 59,4 τρις $. Πρόκειται προφανώς για ένα ποσόν τόσο μεγάλο, το οποίο είναι αδύνατον να εξυπηρετηθεί ποτέ – πόσο μάλλον όταν όλος ο υπόλοιπος πλανήτης είναι επίσης καταχρεωμένος, με το συνολικό παγκόσμιο χρέος να υπολογίζεται στα 223,3 τρις $ (στο 320% περίπου του παγκόσμιου ΑΕΠ).  

Το βουνό αυτό του αμερικανικού χρέους έχει δημιουργηθεί μέσα στα τελευταία 40 χρόνια περίπου, όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί – αφού στην αρχή της δεκαετίας του ΄70 ήταν μόλις 2,2 τρις $. Έχει αυξηθεί λοιπόν κατά 27 φορές – γεγονός που είναι απόλυτα «σχιζοφρενικό», ενώ τεκμηριώνει το ότι, οι Η.Π.Α. βιώνουν τη μεγαλύτερη φούσκα όλων των εποχών, η οποία δεν θα αργήσει πολύ να εκραγεί.

Περαιτέρω, παρά το ότι το ποσόν αυτό άρχισε να μειώνεται, όταν ξέσπασε η κρίση, η επεκτατική πολιτική που ακολούθησε η Fed, στην προσπάθεια της να μην επαναλάβει τα λάθη του παρελθόντος (άρθρο), αντέστρεψε την τάση – με αποτέλεσμα να αυξήσουν ξανά τις δαπάνες τους οι αμερικανοί Πολίτες, οπότε να συνεχίζει να κλιμακώνεται το ιδιωτικό χρέος, παράλληλα με το δημόσιο.      

Η συνολική καταναλωτική πίστη αυξήθηκε λοιπόν κατά 22% τα τελευταία τρία χρόνια, ενώ το 56% των αμερικανών έχουν αρνητική αξιολόγηση της πιστοληπτικής τους ικανότητας – με τα «επιδόματα διατροφής» να ξεπερνούν κάθε προηγούμενο ρεκόρ. Όπως φαίνεται από το γράφημα που ακολουθεί, στο οποίο συγκρίνεται ο δείκτης S&P με τα κουπόνια διατροφής, η κατάσταση έχει ξεφύγει από τον έλεγχο.

Περαιτέρω στις στατιστικές, το 52% των αμερικανών δεν μπορούν να αντέξουν το κόστος του σπιτιού τους, ενώ το 47% χρησιμοποιούν το ήμισυ του μισθού τους για την αποπληρωμή δανείων. Το φοιτητικό χρέος δε έχει ανέλθει στα 1,2 τρις $, εκ των οποίων τα 124 δις $ δεν εξυπηρετούνται έγκαιρα – οπότε είναι ουσιαστικά επισφαλή. 

Συνεχίζοντας, το 50% περίπου των αποφοίτων του κολεγίου εξαρτάται τουλάχιστο για δύο χρόνια μετά την αποφοίτηση από τους γονείς του – γεγονός που σε μία χώρα, στην οποία η ανεργία έχει δήθεν μειωθεί κάτω του 7%, είναι εξαιρετικά παράδοξο.

Όσον αφορά τώρα το δημόσιο χρέος, έχει εκτοξευθεί στα 17,5 τρις $ – έχοντας συσσωρευτεί επίσης κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών, αφού προηγουμένως ήταν μόλις 0,5 τρις $. Τα συνολικά καταναλωτικά δάνεια δε φαίνονται από το γράφημα που ακολουθεί – όπου τεκμηριώνεται πως, μετά από μία μικρή πτώση τους το 2010, εκτοξεύτηκαν ξανά στα ύψη.

Επειδή δεν θα έπρεπε να χαρακτηρίσουμε απλά ως ανεύθυνους αυτούς τους πολίτες που, ενώ οφείλουν τεράστια ποσά, συνεχίζουν να χρεώνονται, θα προτιμούσαμε να αιτιολογήσουμε τη συμπεριφορά τους διαφορετικά. Ενδεχομένως λοιπόν θεωρούν πως βιώνουν τις τελευταίες ειρηνικές τους ημέρες, οι οποίες θα διακοπούν απότομα και ξαφνικά – είτε από έναν παγκόσμιο πόλεμο, είτε από έναν αιματηρό εμφύλιο, με στόχο τους κυρίαρχους του σύμπαντος και δυνάστες τους (άρθρο).   

Υπενθυμίζουμε εδώ ότι, από το ξεκίνημα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, τριάντα εκατομμύρια Αμερικανοί, 13 εκ. νοικοκυριά καλύτερα, εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους – γεγονός που συνεχίζεται ακόμη και σήμερα. Πολλοί από αυτούς είναι είτε απλά άστεγοι, είτε μένουν σε σκηνές, είτε σε υπονόμους, είτε σε «παραγκουπόλεις» που δημιουργούν στην έρημο, είτε σε φθηνότερα διαμερίσματα – ενώ 50 εκ. άνθρωποι (το 20% σχεδόν του [πληθυσμού) ζουν από τα κουπόνια διατροφής

Αρκετές από τις αμερικανικές αυτές «φαβέλλες» μοιάζουν με καταυλισμούς προσφύγων – ενώ κάποιες άλλες, κατασκευασμένες στην έρημο, αποκαλούνται «πόλεις-πλάκες». Ονομάζονται έτσι, επειδή χρησιμοποιούνται παλιά αυτοκίνητα και λεωφορεία ως χώροι διαμονής των ανθρώπων – τα οποία πρέπει κανείς να καλύψει με πέτρινες πλάκες, για να μην τα παρασύρει ο δυνατός άνεμος της ερήμου.

Χιλιάδες από αυτούς τους ανθρώπους έχουν γίνει πλέον αόρατοι για το σύστημα – δεν υπάρχουν και δεν καταγράφονται πουθενά, ενώ κανένας δεν ενδιαφέρεται για το αν ζουν ή πεθαίνουν. Είναι τα ζωντανά θύματα ουσιαστικά ενός χρηματοπιστωτικού όπλου, ενός παραγώγου, το οποίο είχε καταφέρει να αποκρύψει το πραγματικό προϊόν, στο οποίο στηριζόταν (τα σπίτια δηλαδή αμφιβόλου αξίας), χρησιμοποιώντας συνολικά δεκατέσσερα βήματα – ενώ χρειαζόταν μόνο την υπογραφή κάποιου, αδιάφορο αν ήταν άνεργος, πάμπτωχος κλπ., για να μπορέσει να πουληθεί πανάκριβα.

Οι κατασχέσεις κατοικιών δεν έχουν περιορισθεί βέβαια μόνο στις Η.Π.Α. – αφού συμβαίνουν και στην Ευρώπη, όπου όμως είναι ακόμη στο ξεκίνημα τους. Στην Ουγγαρία έχουν αναγκασθεί να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 1.000.000 νοικοκυριά, στην Ισπανία 400.000, ενώ όλο και πιο πολλοί Γερμανοί υποχρεώνονται να αναζητήσουν φθηνότερες λύσεις, αφού τα ενοίκια έχουν εκτοξευθεί στα ύψη από τους δικούς τους κερδοσκόπους.

Η «επιδημία» αυτή θα φτάσει στην Ελλάδα, όταν επιτραπούν οι κατασχέσεις πρώτης κατοικίας στις τράπεζες – γεγονός που θεωρούμε ότι, εφόσον συμβεί, θα θέσει σε λειτουργία μία πυρηνική κοινωνική έκρηξη άνευ προηγουμένου. Ευχόμαστε και ελπίζουμε πάντως να μην αντιμετωπίσουμε ανάλογα προβλήματα στην πατρίδα μας – κοινωνικούς αποκλεισμούς δηλαδή και θυσίες Ελλήνων, έτσι ώστε να «εξευμενισθεί» το χρηματοπιστωτικό κτήνος, συνεχίζοντας απρόσκοπτα την καταστροφική του επέλαση.

Ολοκληρώνοντας, θεωρούμε σκόπιμο να παραθέσουμε το κατωτέρω γράφημα, στο οποίο φαίνονται οι εξελίξεις στο μέτωπο του πολέμου της Μέσης Ανατολής – ο οποίος θα αποτελέσει ίσως την «ταφόπλακα» των Η.Π.Α., όσον αφορά την παγκόσμια κυριαρχία τους.

Το ενδεχόμενο αυτό πάντως δεν πρέπει να μας χαροποιεί – αφού η γεωπολιτική κατάσταση που θα προκύψει θα μπορούσε να είναι εξαιρετικά ασταθής και πολύ επικίνδυνη για τον πλανήτη.Ειδικά για χώρες, όπως η Ελλάδα, οι οποίες συνορεύουν με λαούς καθόλου φιλικούς ή πολιτισμένους – πόσο μάλλον όταν υπάρχουν τεκμηριωμένοι φόβοι μίας βιβλικής εισβολής στην Ευρώπη (άρθρο), οι οποίοι κλιμακώνονται από τις παραπάνω πολεμικές συγκρούσεις.    

www.analyst.gr ~ Η υπερδύναμη του χρέους

© Copyright 2014 — Analyst.gr. Απαγορεύεται η μερική ή ολική αναδημοσίευση / αναπαραγωγή περιεχομένων του παρόντος website (analyst.gr) με οποιοδήποτε τρόπο χωρίς προηγούμενη έγγραφη άδεια των εκδοτών.