ΠΕΡΙΣΚΟΠΙΟ, ATZENTA

Ο,ΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤ’ ΑΝΑΓΚΗ ΑΝΤΙΚΕΙΜΕΝΟ

filozoikes logo 330 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

filozoikes logo 330 - Σόλων ΜΚΟΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
“Ο, τι δεν είναι άνθρωπος δεν είναι κατ΄ ανάγκη αντικείμενο. Δεσμεύσου στον αγώνα για το Ζώο Δεσμώτη”

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία και ο Συνταγματολόγος Κωνσταντίνος Χρυσόγονος, ως κύριος ομιλητής, παρουσία πολλών προσωπικοτήτων της Αυτοδιοίκησης, των Γραμμάτων και των Τεχνών, θα παρουσιάσουν στις 18 Ιουνίου, ημέρα Τετάρτη, στη 13.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Αθήνας, πρώην ΕΑΤ-ΕΣΑ, στο Πάρκο Ελευθερίας επί της οδού Β. Σοφίας, μία πρώτη δέσμευση για την Συνταγματική αλλαγή της αντιμετώπισης της Φύσης και του Ζώου, όχι πλέον σαν αντικείμενο, στο επερχόμενο Αναθεωρητικό Σύνταγμα.


Παράλληλα, η Ομοσπονδία μας θα παρουσιάσει τις θέσεις και προτάσεις της για αλλαγή της νομοθεσίας μας, όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς, που η πλειονότητα των πολιτών τα κρατά καθηλωμένα στις αλυσίδες τους για όλη τους τη ζωή.

Σήμερα η χώρα αντιμετωπίζει όχι μόνον την απόλυτη φτωχοποίηση, εξαιτίας της οποίας η σκληρότητα προς όλα τα άλλα έμβια ήδη έχει επιταθεί δραματικά ,αλλά και ένα fast track ξεπούλημα των φυσικών πόρων, με αποτέλεσμα την άμεσα αναμενόμενη διατάραξη του μικροκλίματος και των τελευταίων υπολειμμάτων της άγριας πανίδας.

Η εκδήλωση επιλέξαμε να διεξαχθεί στο Πάρκο Ελευθερίας, όπου από τον Φεβρουάριο του 14 μέχρι και τον Δεκέμβριο του 15 εκτίθενται οι μεγαλύτεροι εικαστικοί της χώρας της γενιάς του 80.

Εν προκειμένω η επίκαιρη έκθεση είναι του Προέδρου της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ Ξενή Σαχίνη  «outofthebox» projectexposing, της οποίας το θέμα είναι ακριβώς το ζήτημα της ελευθερίας και του βασανισμού ανθρώπων και λοιπών έμβιων.

Παρατίθεται η πρόσκληση της εκδήλωσης:

prosklisi-18-iouniou-sinentefksi-tipou

Η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία
ΠΡΟΦΙΛ

Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία ιδρύθηκε το Δεκέμβριο του 2010 και είναι η μεγαλύτερη φιλοζωική ομοσπονδία της Ελλάδας. Σκοπός της είναι η προστασία και προάσπιση των δικαιωμάτων των ζώων με κάθε νόμιμο και ακτιβιστικό τρόπο. Στις πολλαπλές δράσεις της περιλαμβάνονται:

 • Η εκπόνηση επιστημονικών, εμπεριστατωμένων και ρεαλιστικών θέσεων και προτάσεων για τα ζητήματα των ζώων προς όλους τους εμπλεκόμενους αρμόδιους φορείς της πολιτείας (καθ’ ύλην υπουργεία, αυτοδιοίκηση, κτηνιατρικές υπηρεσίες, εισαγγελικές αρχές, κ.λπ.) και το καθημερινό λόμπι για την ένταξή τους στο θεσμικό πλαίσιο

Τον Μάρτιο του 2012 η Π.Φ.Π.Ο κατόπιν συνάντησής της με τον Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Ελευθέριο Οικονόμου, πέτυχε την έκδοση της 2ης διευκρινιστικής εγκυκλίου προς όλα τα Αστυνομικά Τμήματα της χώρας για την ορθή εφαρμογή του Ν.4039/2012. Επίσης, πολλές από τις προτάσεις της ενσωματώθηκαν στον παραπάνω νόμο μετά από τις δυναμικές και επίμονες παρεμβάσεις της τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, όσο και στη Βουλή κατά την ψηφοφορία του νόμου (π.χ. η κατάργηση της χρήσης ζώων σε παραστάσεις και θεάματα, η έννοια της παθητικής κακοποίησης ως ποινικό αδίκημα, η μη θανάτωση ζώων από λεϊσμάνια βάσει του Π.Δ. 400/83, ο περιορισμός της χρήσης της ευθανασίας μόνο στο στάδιο της μη αναστρέψιμης πλέον κατάστασης της υγείας των ζώων).

Το Νοέμβρη 2012 συμμετείχε στην κοινοβουλευτική συζήτηση που διεξήχθη στις Βρυξέλλες με θέμα «Επιβολή πληθυσμιακού έλεγχου των αδέσποτων ζώων στην Ελλάδα».

 • Οι εκστρατείες και οι ακτιβιστικές διαμαρτυρίες ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ορθή και δίκαιη μεταχείριση των ζώων ως συναισθανόμενα και νοήμονα πλάσματα

Μερικές από τις εκστρατείες της αφορούν την απελευθέρωση των βαρελόσκυλων και της μόνιμης αλυσόδεσης των ζώων, τη βελτίωση των δημοτικών κυνοκομείων και την ορθή λειτουργία τους, την κατάργηση της πώλησης παντός είδους ζώου, την κατάργηση της χρήσης της γούνας, την κατάργηση του κυνηγιού, την καλύτερη μεταχείριση των παραγωγικών ζώων, την προώθηση της χορτοφαγίας και την κατάργηση των πειραμάτων σε ζώα.

Ιδιαιτέρως, για την ορθή αντιμετώπιση των περιστατικών των βαρελόσκυλων, η Π.Φ.Π.Ο εκτός από την εκστρατεία με στόχο την ανάδειξη του φαινομένου πανελλαδικά, κατάφερε να συνενώσει όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της Κρήτης.

 • Η συνεργασία με επιστήμονες, ακαδημαϊκούς, διανοούμενους και πολιτικούς
 • Ησυνεργασίαμεμεγάλεςφιλοζωϊκέςοργανώσειςτουεξωτερικού (Βritish Union for the Abolition of the Vivisection, Anti-Fur Coalition)
 • Η υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Συμβιώνω με τα Ζώα» σε όλη τη χώρα με την άδεια του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων
 • Η διοργάνωση σεμιναρίων στις σχολές της ΕΛ.ΑΣ και της Δημοτικής Αστυνομίας ανά την επικράτεια
 • Η διαρκής κυκλοφορία και προώθηση δελτίων τύπου σε όλα τα ΜΜΕ
 • Η διαρκής φροντίδα και περίθαλψη ζώων χρηζόντων βοήθειας
 • Οι κατασχέσεις ζώων που πωλούνται παρανόμως και οι απελευθερώσεις των
 • Η συνεργασία με τα κέντρα περίθαλψης άγριων ζώων
 • Οι καταγγελίες και μηνύσεις κατά ομάδων ή ατόμων που παραβιάζουν τη νομοθεσία για τα ζώα
 • Η διοργάνωση Ημερίδων

Τον Οκτώβριο του 2011 πραγματοποίησε την Ημερίδα με θέμα: «Α΄ Συνάντηση για την Ευρωπαϊκή Προοπτική της Φιλοζωικής Κουλτούρας στην Ελλάδα του Σήμερα» και τον Φεβρουάριο 2013 διοργάνωσε σε συνεργασία με την Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος και τον Αντιεισαγγελέα Αρείου Πάγου, κ. Εμμανουήλ-Ρούσσο Παπαδάκη την Ημερίδα με θέμα: «Τα Παρεμπίπτοντα Ζητήματα του Δικαιϊκού μας Συστήματος Απέναντι στις Κοινοτικές Οδηγίες, την Εφαρμογή τους και την Ευρύτερη Κοινωνική Αποδοχή». Η Ημερίδα αυτή είχε ως αποτέλεσμα την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου του Αρείου Πάγου με θέμα: «Αποσαφήνιση των ζητημάτων που έχουν εγερθεί από την εφαρμογή του ν.4039/2012».

Στις Ημερίδες συμμετείχαν με ομιλίες τους νομικοί, συνταγματολόγοι και εισαγγελείς, καθηγητές φιλοσοφίας, κτηνιατρικής, εγκληματολογίας και ψυχιατρικής, εκπρόσωποι της ΕΛ.ΑΣ και εκπρόσωποι των δήμων.

Τον Αύγουστο του 2013 η Π.Φ.Π.Ο συμμετείχε με ομιλία της για τα δικαιώματα των ζώων στο 23ο Παγκόσμιο Συνέδριο Φιλοσοφίας που διεξείχθη στην Αθήνα, όπου και βράβευσε τον διακεκριμένο φιλόσοφο του περιβάλλοντος και των δικαιωμάτων των ζώων GarrySteiner και εγκατέστησε ακαδημαική και μελετιτική σχέση με το διακεκριμένο Πανεπιστημιό του.

 • Η ενεργή και ένθερμη υποστήριξη στις διάφορες περιβαλλοντικές οργανώσεις και φορείς με στόχο την προστασία του περιβάλλοντος, της άγριας ζωής και των βιότοπων (π.χ. fast track για τις Βιομηχανικές Ανανεώσιμες Πηγές Ενεργείας, εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής, Αιολικό Σύστημα Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στις νήσους Χίος-Λέσβος-Λήμνος, κ.λπ).

*****

Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων δημιουργήθηκε το 2008 από το φιλοζωικό σύλλογο Χανίων «Η Προστασία των Ζώων» και έκτοτε δίνει καθημερινούς αγώνες για την αναγνώριση των δικαιωμάτων στη ζωή, την ευζωία και την ελευθερία όλων των ζώων χωρίς εξαίρεση. Σήμερα απαριθμεί πάνω από 118 νόμιμα σωματεία από όλη την Ελλάδα. Εξάλλου διαθέτει ομάδα Επιστημόνων – Καθηγητών από πάρα πολλά γνωστικά πεδία και από όλα σχεδόν τα Ελληνικά Α.Ε.Ι που υποστηρίζουν από το ειδικό του μετερίζι ο καθένας τους σκοπούς της Ομοσπονδίας και συντονίζονται από ειδικό Πανεπιστημιακό Συντονιστή.

info@pfpo.gr
Π.Φ.Π.Ο.
Λύκτου 7, ΤΚ.71307
Ηράκλειο Κρήτης

Αγγλική μετάφραση. English translation.

PRESS  RELEASE
“What is not human, is not necessary a thing- Commit yourself to fight for the animals in bondage”

The Pan-Hellenic Animal and Environmental Federation and the constitutionalist  Konstantinos Chrysogonos, in the presence of many personalities of the local Authorities, the Literature and the Arts,  will present a new concept on the Animals and their Rights,  on the 18th of June 2014 at 13:00, at the City of Athens Cultural Center, ex EAt/ESA Greek Military Police building. in Eleftherias (Freedom) Park  on Vas.Sofias Avenue ; an initial committment for the Constitutional change of treating the Nature and the Animals, not as objects, at the forthcoming Constitution Review.

At the same time, our Federation will present its position and proposals for the change of our legislation regarding the  companion animals who the majority of the citizens keep them grounded in chains for their entire lives.

Today the country faces not just the ultimate impoverishment,  being responsible of a  dramatic  intensified  cruelty towards the other non human beings, but even a Fast Track sell-out of the Natural resources with the result the imminent disturbance of the micro-climate and the last remainders of the  wildlife.

The event was chosen to take place at the Eleftherias Park,  where since  February 2014  and until  December 2015  the biggest artists of the country’s generation of the ’80s will exhibit  their art.

In this instant , the current exhibition belong to the President of the School of Arts of the Aristotelion University of Thessaloniki Mr. Xeni Sahini called “out of the” project exposing, which its subject is exact;y the freedom issues and the abuse towards human and other living beings.


Πηγή: Πανελλαδικη Φιλοζωική & Περιβαλλοντική Ομοσπονδία & Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή Ζωοφιλικών Σωματείων, pfpo.gr

Σχετικά άρθρα