ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Η ΕΝΤΕΙΝΟΜΕΝΗ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΓΝΩΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΑΝΗΣΥΧΕΙ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ

publicinterest cl change - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

publicinterest cl change - Σόλων ΜΚΟΤο ενδιαφέρον της κοινής γνώμης περιορίζεται σταθερά από το 2007, σύμφωνα με έρευνα
Έρευνα που διεξήχθη μέσω των Google Trends από τα πανεπιστήμια της Οξφόρφης και του Πρίνστον δείχνει ότι η κοινή γνώμη χάνει το ενδιαφέρον της σχετικά με το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής. Σύμφωνα με την έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Environmental Research Letters, οι αναζητήσεις (μέσω του διαδικτύου) για το θέμα έχουν μειωθεί από το 2004.


Οι ερευνητές μελέτησαν μέσω των Google Trends τους όρους αναζήτησης “κλιματική αλλαγή” και “παγκόσμια υπερθέρμανση” στις τρεις πιο ομιλούμενες γλώσσες του διαδικτύου, τα αγγλικά, τα ισπανικά και τα κινέζικα. Τα Google Trends κρατούν δεδομένα για περισσότερο από το 80% των αναζητήσεων του διαδικτύου σε παγκόσμια κλίματα.

Αύξηση στο ενδιαφέρον παρατηρήθηκε μετα την κυκλοφορία του ντοκιμαντέρ του Αλ Γκορ “Μια άβολη αλήθεια” (An Inconvenient Truth) το 2006 και τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων της τέταρτης συνάντησης της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC).

Επιπλέον, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ευρεία κάλυψη θεμάτων σχετικών με την κλιματική αλλαγή έχει ως αποτέλεσμα σύντομης μόνο αύξησης του ενδιαφέροντους του κοινού για το ζήτημα, ακόμα και όταν προκύπτουν θέματα που διχάζουν, όπως το σκάνδαλο “climategate”. Η έρευνα σημειώνει επίσης ότι οι ανεξάρτητες δημοσκοπήσεις επιβεβαιώνουν την τάση που παρατηρείται για το ζήτημα στην κοινή γνώμη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Μια κοινή γνώμη με μικρό ενδιαφέρον για το ζήτημα είναι απίθανο να πιέσει για την λήψη πολιτικών αποφάσεων ικανών να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας Ουίλλιαμ Άντερεγκ, μεταδιδακτορικό επιστημονικό συνεργάτη του Περιβαλλοντικού Τμήματος του Πανεπιστημίου του Πρινστον με σπουδές στον τομέα της επικοινωνίας και της κλιματικής αλλαγής. «Αν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την κλιματική αλλαγή μειώνεται, γίνεται ίσως πιο δύσκολο να προκαλέσεις την ανησυχία και την ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής» αναφέρει σχετικά ο κ. Άντερεγκ προσθέτοντας ότι «αυτή η μακροπρόθεσμη μείωση του ενδιαφέροντος για το ζήτημα είναι ανησυχητική και μία τάση για την οποία θα μπορέσουμε σύντομα να κάνουμε κάτι».

Λίγες φορές είδαμε το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής να γίνεται πρώτο θέμα στα Μ.Μ.Ε. Η νέα έκθεση της κυβέρνησης των Η.Π.Α. στις αρχές του Μάη, η οποία ισχυρίζεται ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής είναι χειρότερες από τις προβλεπόμενες. Η έρευνα της Διακυβερνητικής Επιτροπής του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC) για το 2014 η οποία θεωρεί ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση είναι απειλή για την παγκόσμια ασφάλεια. Η έρευνα του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού η οποία αναφέρει ότι η παγκόσμια υπερθέρμανση έχει επιταχυνθεί και θα συνεχίζει να το κάνει για αιώνες.

Σας ενδιαφέρει ακόμα η κλιματική αλλαγή, ή μήπως δείχνετε μια αυξανόμενη αδιαφορία στο να ακούτε τις ίδιες επαναλαμβανόμενες κάθε χρόνο ειδήσεις σχετικά με το ζήτημα;


Πηγή/φωτό: The Escapist Magazine


Διαβάστε σχετικά: 
“Κλιματική Αλλαγή: Η οικονομική κρίση φέρνει άνοδο των σκεπτικιστών/αρνητών”, 15 Μαρτίου 2012
“Κλιματική Αλλαγή; Ποιά κλιματική αλλαγή;”, 16 Μαρτίου 2011

Μετάφραση-επιμέλεια: Άρης Καπαράκης
ariskaparakis@gmail.com

26 Μαΐου 2014

Σχετικά άρθρα