Μ.Κ.Ο. - ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΩΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΤΟ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΙΝΗΜΑ SEA SHEPHERD (του Πολ Γουότσον)

Seashepherd small pt - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Seashepherd small pt - Σόλων ΜΚΟΠίσω από τον πόλεμο της φαλαινοθηρίας: Το παγκόσμιο κίνημα Sea Shepherd υπερασπίζεται την βιοποικιλότητα των ωκεανών 
Υπάρχει μία αίσθηση ότι το Sea Shepherd Conversation Society είναι ένας φορέας που αποσκοπεί αποκλειστικά στη διάσωση φαλαινών. Αυτό είναι κατανοητό, εξαιτίας της δημοφιλίας της σειράς “Whale Wars” του Animal Planet.

Το Sea Shepherd όμως είναι κάτι πολύ περισσότερο.

Ίδρυσα το Sea Shepherd με σκοπό την προστασία όλων των θαλασσίων ειδών και του φυσικού περιβάλλοντος. Το Sea Shepherd είναι ένας φορέας που στόχο έχει να προστατέψει όλα τα οικοσυστήματα των ωκεανών δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην παρέμβαση ενάντια στην παράνομη εκμετάλλευσή τους.

Αυτό που ξεκίνησε το 1977 ως ένας οργανισμός ενάντια στη λαθροθηρία έχει γίνει σήμερα ένα παγκόσμιο κίνημα υπεράσπισης όλων των ειδών, από τα μικροσκοπικά πλαγκτόν μέχρι τις μεγάλες φάλαινες.

Το Sea Shepherd εργάζεται σε όλο τον πλανήτη και τους ωκεανούς, σπιθαμή σπιθαμή
Τον Μάρτιο τρία πλοία της οργάνωσης – τα Bob Barker, Sam Simon, και Steve Irwin — οδηγούμενα από το Sea Shepherd Australia επέστρεψαν από το Παρατηρητήριο Φαλαινών του Νότιου Ειρηνικού Ωκεανού για 10η χρονιά. Η παρέμβαση των πλοίων εμπόδισε το έργο των Ιαπώνων φαλαινοθηρών μειώνοντας σε ποσοστό 74% τους επιδιωκόμενους στόχους τους.

Ακόμα πιο σημαντικό είναι το γεγονός ότι το Διεθνές Δικαστήριο απεφάνθη ότι η ιαπωνική φαλαινοθηρία στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό είναι παράνομη. Πάρα την ετυμηγορία αυτή, οι Ιάπωνες τείνουν να αψηφούν το Διεθνές Δικαστήριο και σχεδιάζουν την εκ νέου επιστροφή τους στην περιοχή για κυνήγι το 2015. Μόλις το κάνουν, το Sea Shepherd θα έχει πλοία έτοιμα να επέμβουν για να υπερασπίσουν τον νόμο για την προστασία της φάλαινας.

Τον Μάρτιο τα μέλη του Sea Shepherd’s Cove Guardians επέστρεψαν μετά από έξι μήνες στην Ταϊτή και την Ιαπωνία. Κάθε χρόνο από το 2010 και για έξι μήνες τα μέλη των Cove Guardians βρίσκονται στην περιοχή για να επέμβουν και να παρεμποδίσουν την σφαγή δελφινιών και μικρών φαλαινών. Θα επιστρέψουν στην Ταϊτή το Σεπτέμβριο του 2014.

Αυτή την εποχή, το Sea Shepherd, έχει δύο πλοιάρια, το Brigitte Bardot και το Jairo Mora Sandoval, τα οποία επιτηρούν τα νερά ανοικτά της Σενεγάλης σε συνεργασία με την κυβέρνηση της χώρας. Η εκστρατεία αυτή έχει στόχο να κυνηγήσει και να συλλάβει παράνομους αλιείς στην περιοχή των ακτών της Δυτικής Αφρικής.

Το πλοίο Brigitte Bardot συνεργάστηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο και με την κυβέρνηση της Γουατεμάλας σε αντίστοιχες περιπολίες ενάντια στην λαθραλιεία με αποτέλεσμα την σύλληψη λαθραλιέων σε τέσσερις διαφορετικές περιπτώσεις.

Από το 1999, το Sea Shepperd βρίσκεται σε μόνιμη συνεργασία με την οργάνωση προστασίας του Εθνικού Φυσικού Πάρκου των νησιών Γκαλαπάγκος, τους Galapagos National Park Rangers. Η συνεργασία αποσκοπεί στην προστασία του Εθνικού Πάρκου Θαλάσσιας Ζωής των νησιών από την λαθραλιεία. H οργάνωσή μας προμήθευσε με πλοιάρια και με ένα ειδικό σύστημα επιτήρησης AIS τους φορείς της περιοχής προκειμένου να ελέγχεται η κίνηση πλοίων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου, ενώ παρείχε ταυτόχρονα ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους οι οποίο έχουν την ικανότητα να εντοπίζουν πτερύγια καρχαριών και άλλα παράνομα προϊόντα προερχόμενα από το φυσικό περιβάλλον.

Οι «κυνικοί» αυτοί φύλακες εντάσσονται στα πλαίσια της Ένωσης Προστασίας Φυσικού Περιβάλλοντος (Unidad de Protección del Medio Ambiente – UPMA), την αστυνομική μονάδα που στόχο έχει την εφαρμογή των νόμων ενάντια στο εμπόριο παράνομων προϊόντων προερχόμενων από άγρια ζώα.

Το Sea Shepherd προμηθεύει τα πάντα που αφορούν την υγεία των σκύλων που χρησιμοποιούνται στις επιχειρήσεις και αποσύρονται σε ηλικία 5 ετών.

Τέσσερις από αυτούς του σκύλους θα φτάσουν στο Σιάτλ των Η.Π.Α. φέτος και εκεί σε συνεργασία με το ίδρυμα Lady’s Hope Dog Rescue θα τους βρούμε ιδιοκτήτη και μόνιμη στέγη.

Το καλοκαίρι του 2014, εκατοντάδες μέλη του Sea Shepherd θα ταξιδέψουν στα Νησιά Φαρόε, προκειμένουν εκδηλώσουν την αντίθεσή τους στο ετήσιο κυνήγι φαλαινών που διεξάγεται εκεί. Η εκστρατεία, με τίτλο “Operation GrindStop 2014” θα τοποθετήσει φύλακες σε όλες τις παραλίες προκειμένου να επέμβουν σε πιθανή σφαγή σε κάποια από αυτές. Στις παραλίες εξάλλου, οδηγούνται κατά μεγάλους αριθμούς οι φάλαινες και σφαγιάζονται.

Την τελευταία εβδομάδα, το βρετανικό τμήμα του Sea Shepherd σταμάτησε με επιτυχία το κυνήγι φώκιας από κυνηγούς σολομών στην Σκωτία. Οι ακτιβιστές του Sea Shepherd βρίσκονται στα νερά της περιοχής για να μπλοκάρουν τα όπλα των ψαράδων και να τραβήξουν την διεθνή προσοχή για το πρόγραμμα θανάτωσης της φώκιας, το οποίο εξελίσσεται στην περιοχή.

Το γαλλικό τμήμα της οργάνωσης διοργανώνει συνεχείς εκστρατείες για την προστασία των καρχαριώ στα γαλλικά νησιά της Λα Ρεουνιόν στον Ινδικό Ωκεανό, με στόχο να θέσει ενώπιον της δικαιοσύνης τους κυνηγούς κατά μήκος των γαλλικών ακτών.

Στη Γερμανία το αντίστοιχο τμήμα μας προσπαθεί να υπερασπιστεί θαλάσσιους γλάρους από τον θάνατο. Το Sea Shepherd του Χονγκ Κονγκ κατάφερε να διακοπούν οι εναέριες και  θαλάσσιες μεταφορές πτερυγίων καρχαρία ενώ έχει κάνει γνωστή την έκταση που έχει πάρει το εμπόριο πτερυγίων καρχαρία στην Κίνα.

Το Sea Shepherd της Μεγάλης Βρετανίας βρίσκεται σε δικαστική διαμάχη με μαλτέζικη εταιρία η οποία μύνησε την οργάνωση μας όταν αυτή απελευθέρωσε 800 τόνους τους οποίους είχε –παράνομα κατά την εταιρία- αποδεσμεύσει από τις λιβυκές ακτές το 2011.

Οι εθελοντές του Sea Shepherd υπερασπίζονται τους θαλάσσιους ελέφαντες στο Όρεγκον των Η.Π.Α. και την Χιλή, προστατεύουν υφάλους στην Χαβάη και καρχαρίες στις ακτές της δυτικής Αυστραλίας. Οι καρχαρίες έχουν γίνει ο αποδιοπομπαίος τράγος των θαλασσών από την αυστραλιανή κυβέρνηση και σφάζονται αδιακρίτως, μεταξύ αυτών και κάποιοι πολύ μικρού μεγέθους.

Η Sea Shepherd συνεργάζεται με το Πρόγραμμα Vortex, μια πρωτοβουλία της οργάνωσης Parley for the Oceans προκειμένου να βρεθεί μία λύση με το ζήτημα των πλαστικών στις θάλασσες. Η συνεργασία αυτή περιλαμβάνει τον μουσικό Φάρελ Ουίλιαμς, την καινοτόμο εταιρία Bionic Yarn, τον κατασκευαστή τζιν παντελονιών G-Star Raw και την εταιρία αθλητικών ειδών Adidas. 
Η βασική ιδέα του προγράμματος είναι η δημιουργία ρουχισμού και άλλων καταναλωτικών προϊόντων από πλαστικά που μαζεύονται από θάλασσες και ακτές.

Το κίνημα του Sea Shepherd μεγαλώνει
Αυτό που το 1977 ξεκίνησα σαν ένα απλό οργανισμό, έχει μετατραπεί σε ένα παγκόσμιο κίνημα με παρουσία σε περίπου 40 κράτη. Είναι ένα κίνημα που ενθαρρύνει τους ανθρώπους να καταλάβουν ότι μπορούν να κάνουν την διαφορά. Ενισχύει το πάθος, το κουράγιο και την φαντασία των εθελοντών του ανά τον κόσμο, προκειμένου να εμπλακούν σε καμπάνιες που θα κάνουν την διαφορά.

Η δύναμη ενός οικοσυστήματος στηρίζεται στην ποικιλία και την αλληλεξάρτηση και το μοντέλο του Sea Shepherd είναι να ενθαρρύνει την ποικιλία των ιδεών, στρατηγικών, και τακτικών με διαφορετικές ομάδες ανθρώπων να δουλεύουν για έναν παγκόσμιο σκοπό, να σωθούν οι ωκεανοί μας.

Είναι ο πιο απλός και σημαντικός στόχος για την ανθρωπότητα, η οποία δεν μπορεί να ζήσει χωρίς τους ωκεανούς.

Αν πεθάνουν οι ωκεανοί, θα πεθάνουμε και εμείς!

Πολ Γουότσον, ιδρυτής του Sea Shepherd


Το αρχικό κείμενο

Μετάφραση-επιμέλεια: Άρης Καπαράκης
Φωτό: wikipedia