ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΕΞΟΡΥΞΕΙΣ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ: ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ

arctic - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

arctic - Σόλων ΜΚΟΟι εξορύξεις πετρελαίου στην Αρκτική ξεκίνησαν και τα πρώτα κοιτάσματα είναι καθοδόν προς την Ευρώπη. Σύμφωνα με ακτιβιστές της Greenpeace στις Νορβηγικές ακτές εθεάθη ρωσικό πετρελαιοφόρο που κατευθυνόταν προς το Ρότερνταμ.
Όπως αναφέρει η Deutsche Welle, το πετρέλαιο προέρχεται από την διαφιλονικούμενη εξέδρα άντλησης πετρελαίου της Gazprom στη θάλασσα Πετσόρα της Αρκτικής.

Όπως διευκρίνισε εκπρόσωπος της Greenpeace, η εξόρυξη εκεί ξεκίνησε πρόσφατα. Τη μεταφορά πετρελαίου επιβεβαίωσε και ο ρωσικός ενεργειακός κολοσσός Gazprom, που σημείωσε πως η εντολή έχει δοθεί προσωπικά από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ακτιβιστές της Greenpeace έβγαλαν φωτογραφίες του πετρελαιοφόρου Mikhail Ulyanov, το οποίο αναμένεται να «δέσει» στο Ρότερνταμ στις 30 Απριλίου. Η οργάνωση, την οποία επικαλείται η Deutsche Welle, επισημαίνει πως το πετρέλαιο έχει ήδη αγοραστεί από τη γαλλική Total.  «Η εξόρυξη πετρελαίου στην Αρκτική συνιστά υψηλότατο κίνδυνο για το περιβάλλον και ως εκ τούτου θα πρέπει να απαγορευτεί», σχολίασε ο εκπρόσωπος της Greenpeace Γιούργκεν Κνιρς.

Το ζήτημα αναδεικνύουν και οι Πράσινοι της Γερμανίας. «Το πετρέλαιο από την Αρκτική δεν έχει καμία θέση στη Γερμανία και στην Ευρώπη. Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί η Total ανοίγει εδώ στην Ευρώπη τις πόρτες για βρώμικο πετρέλαιο από την Αρκτική», δήλωσε η επικεφαλής της επιτροπής Περιβάλλοντος του γερμανικού κοινοβουλίου και βουλευτής των Πρασίνων Μπέρμπελ Χεν, επισημαίνοντας τη βίαιη αντίδραση των ρωσικών αρχών στην προσπάθεια των ακτιβιστών της Greenpeace να καταλάβουν την εξέδρα.

Διαβάστε επίσης:
Αρκτική: Ο νέος δρόμος του μεταξιού
Αρκτική: Ανησυχία για το περιβάλλον και μάχη για τις πλουτοπαραγωγικές πηγές

Η Deutsche Welle υπενθυμίζει πως το περασμένο Σεπτέμβριο οι ακτιβιστές είχαν προχωρήσει σε κατάληψη της εξέδρας άντλησης πετρελαίου «Priraslomnaja» στη θάλασσα Πετσόρα, για να διαμαρτυρηθούν κατά της εξόρυξης πετρελαίου στην Αρκτική. Λίγο αργότερα συνελήφθησαν από τη ρωσική ακτοφυλακή και παρά τη διεθνή κατακραυγή κατηγορήθηκαν για πειρατεία. Οι ακτιβιστές αφέθησαν τελικά ελεύθεροι μετά από 70 μέρες κράτησης.


Πηγή/φωτό: Tvxs