ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΚΗΛΙΔΑ ΜΕΞΙΚΟΥ: ΠΛΗΓΜΑ ΓΙΑ 14 ΕΙΔΗ ΖΩΩΝ

deepwater horizon oil spill turtles - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

deepwater horizon oil spill turtles - Σόλων ΜΚΟΤέσσερα χρόνια μετά
Η τεράστια πετρελαιοκηλίδα που προκλήθηκε στον Κόλπο του Μεξικό μετά τη έκρηξη σε εξέδρα άντλησης πετρελαίου της BP προκάλεσε επικίνδυνα επακόλουθα σε πολλά είδη ζώων από τα δελφίνια έως τα στρείδια.


Σύμφωνα με την έρευνα της Εθνικής Ομοσπονδίας για την Άγρια Ζωή (NWF) τέσσερα χρόνια μετά την καταστροφή, περίπου 14 είδη ζώων παρουσίασαν συμπτώματα από την έκθεση στο πετρέλαιο.

«Το πετρέλαιο δεν έχει εξαφανιστεί. Έχει κατακάτσει στον πυθμένα του Κόλπου, έχει ξεβραστεί στις παραλίες κι έχει εισέλθει στα έλη» τονίζει ο Doug Inkley, επιστήμονας της οργάνωσης.

Στην κορυφή της τροφικής αλυσίδας, περισσότερα από 900 ρινοδέλφινα έχουν βρεθεί νεκρά ή εγκαταλελειμμένα στην περιοχή της διαρροής από το 2010. Πέρσι τα δελφίνια εξώκειλαν κατά τριπλάσιο ποσοστό σε σχέση με τα χρόνια πριν τη δημιουργία της πετρελαιοκηλίδας.

Μια μελέτη της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) στην παραλία Barataria – η οποία μολύνθηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό από την πετρελαιοκηλίδα – καταγράφει ότι τα δελφίνια είναι λιποβαρή και αναιμικά και δείχνουν σημάδια ότι νοσούν στο ήπαρ και τα πνευμόνια.

«Όταν βλέπεις άρρωστα δελφίνια, όπως στην Barataria σημαίνει ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα που πρέπει να εξεταστεί» τονίζει ο Inkley.

Και οι θαλάσσιες χελώνες εξωκείλουν σε ποσοστό υψηλότερο από ότι πριν την πετρελαιοκηλίδα. «Περίπου 500 θαλάσσιες χελώνες βρίσκονται ξεβρασμένες στις ακτές κάθε χρόνο από το 2011 έως το 2013.

Τον περασμένο μήνα, οι ερευνητές της NOAA ερευνητές ανακάλυψαν ότι το πετρέλαιο δημιουργεί καρδιακές αρρυθμίες στα έμβρυα και τα νεογέννητα των τόνων. «Μπορούμε τώρα να πούμε με βεβαιότητα ότι το πετρέλαιο προκαλεί καρδιοτοξικότητα στα ψάρια» τονίζει η βιολόγος Μπάρμπαρα Μπλοκ από το Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ.

Η έκθεση της NWF έχει καταγράψει ζημιές και σε άλλα είδη, όπως τα στρείδια των οποίων έχει μειωθεί η αναπαραγωγή σε μεγάλες περιοχές του βόρειου κόλπου αλλά και οι φάλαινες φυσητήρες που έχουν υψηλότερα επίπεδα μετάλλων από τις φάλαινες σε οποιοδήποτε άλλο μέρος στον πλανήτη.

Η Εθνική Ομοσπονδία για την Άγρια Ζωή σημειώνει ότι θα περάσουν χρόνια μέχρι οι συνέπειες της πετρελαιοκηλίδας στη θαλάσσια ζωή να γίνουν κατανοητές. Μέρος της εν λόγω έρευνας αποτελεί αποδεικτικό στοιχεία στις νομικές διαδικασίες που θα ακολουθηθούν για να αποφασιστεί το ποσό που πρέπει να πληρώσει η BP για την αποκατάσταση του Κόλπου.

Η BP από την πλευρά της απορρίπτει τα ευρήματα της NWF. «Η έκθεση της Εθνικής Ομοσπονδίας Άγριας Ζωής θυμίζει πολιτική υπεράσπιση κι όχι επιστήμη. Απλά υποστηρίζει τα ζητήματα ημερήσιας διάταξης του οργανισμού» αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση. 


Πηγή/φωτό: Tvxs