1

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΖΩΗΣ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΛΑΔΟ

Ζωή σε έναν υπόγειο ωκεανό μπορεί να φιλοξενεί ο Εγκέλαδος, ένας από τους δορυφόρους του Κρόνου, σύμφωνα με τους ερευνητές της NASA, που είχαν μιλήσει γι’ αυτή την πιθανότητα από το 2005, όταν εντόπισαν ατμούς να βγαίνουν από πολλά σημεία στο νότιο πόλο του δορυφόρου. «Η ανακάλυψη αλλάζει την επικρατούσα άποψη για τις κατοικήσιμες ζώνες εντός του ηλιακού μας συστήματος και στα πλανητικά συστήματα που ανήκουν σε άλλα άστρα» δηλώνει η Λίντα Σπίλκερ, επικεφαλής του προγράμματος Κασίνι της NASA.

Ετσι μοιάζει, σύμφωνα με τη NASA, το εσωτερικό του Εγκέλαδου, που έχει διάμετρο 504 χιλιομέτρων Τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για τον Εγκέλαδο επιβεβαίωσαν μετρήσεις κάτω από την επιφάνεια του νότιου πόλου του παγωμένου δορυφόρου, που έγιναν από τη διαστημική αποστολή Κασίνι τη διετία 2010-2012.

Η επιφάνεια αυτής της θάλασσας είναι περίπου ίση με τη Λίμνη Σουπίριορ των ΗΠΑ, και ο πυθμένας της είναι βραχώδης, γεγονός που ενδέχεται να ευνοεί την ανάπτυξη μικροσκοπικών μορφών ζωής. «Οι πίδακες αυτοί περιέχουν αλμυρό νερό και οργανικά μόρια-χημικά στοιχεία που είναι απαραίτητα για τη δημιουργία ζωής», εξήγησε η Λίντα Σπίλκερ, εξηγώντας ότι το διαστημόπλοιο Κασίνι κατέγραψε τη μορφή του βαρυτικού πεδίου του Εγκέλαδου στις τρεις «επισκέψεις» και στη συνέχεια τα στοιχεία που συνέλεξε μελετήθηκαν επισταμένως, ώστε να καθοριστεί με σχετική ακρίβεια η σύνθεση του δορυφόρου.

Η αποστολή του Κασίνι, που εκτοξεύτηκε το 2004 με σκοπό να μελετήσει τα μεγαλύτερα φεγγάρια του Κρόνου, γίνεται σε συνεργασία της NASA με την ιταλική και την ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία.

Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία