1

TA KAKOΠΟΙΗΜΕΝΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΥΞΑΝΟΝΤΑΙ ΚΑΘΩΣ Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΠΑΡΑΠΑΙΕΙ

To τίμημα
Η οικονομική κρίση έχει συνδεθεί με τον αυξανόμενο αριθμό εγκαταλελειμμένων και κακοποιημένων παιδιών, ασκώντας περαιτέρω πιέσεις στις ήδη επιβαρυμένες φιλανθρωπικές οργανώσεις, αναφέρει το Al Jazeera σε ανταπόκρισή του από την Ελλάδα.


Περιστατικά εγκατάλειψης, κακοποίησης ή παραμέλησης παιδιών βρίσκονται σε άνοδο στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, γράφει ο ανταποκριτής του Al Jazeera από την Αθήνα, Γιάννης Ψαρόπουλος.
 
«Λόγω της κρίσης γονείς έχασαν τη δουλειά τους ή ζουν σε μια κατάσταση τρόμου επειδή δεν μπορούν να συντηρήσουν τις οικογένειές του», λέει ο Κώστας Γιαννόπουλος, ο ιδρυτής του Χαμόγελου του Παιδιού. «Μερικοί αρχίζουν να πίνουν, κάποιοι αυτοκτονούν, άλλοι κάνουν χρήση ναρκωτικών ή παρουσιάζουν διαταραχές στη διανοητική τους ισορροπία». Αυτό επηρεάζει τα παιδιά τους και σε κάποιες περιπτώσεις θέτει σε κίνδυνο τη ζωή τους», προσθέτει.
 
Είναι χαρακτηριστικό ότι παρόλο που το Χαμόγελο του Παιδιού διατηρεί 24ωρη τηλεφωνική γραμμή και παραδίδει στις αρχές αναφορές για κακομεταχείριση, παραμέληση ή εγκατάλειψη παιδιών, μερικές φορές δεν ενεργούν εγκαίρως.
 
«Ο εισαγγελέας μας λέει ότι υπάρχει έλλειψη εγκαταστάσεων για να πάνε τα παιδιά. Έτσι, αφήνονται στο περιβάλλον κακοποίησης», τονίζει ο Κ. Γιαννόπουλος. «Πρόσφατα, είχαμε μια περίπτωση ενός μικρού κοριτσιού για το οποίο τέσσερις φορές είχε καταγγελθεί ότι κακοποιούταν. Βρέθηκε νεκρή στο ψυγείο του σπιτιού της. Η μητέρα της, τοξικομανής, την κακοποίηση μέχρι θανάτου και έκρυψε το σώμα της εκεί». H οργάνωση κατάφερε να σώσει τα δύο αδέλφια του μικρού κοριτσιού.

Σε άλλες περιπτώσεις η γραμμή βοήθειας έχει σώσει ζωές. «Λάβαμε μία κλήση από έναν πατέρα που δεν μπορούσε  πλέον να συντηρήσει την οικογένειά του. Ήταν έτοιμος να αυτοκτονήσει. Πήραμε τηλέφωνο τον 17χρονο γιο του ο οποίος του μίλησε και τον έπεισε να μην το κάνει, λέγοντάς του “Σε παρακαλώ, μπαμπά, σε χρειαζόμαστε”».
 
Η επίδραση της κρίσης στις οικογένειες φαίνεται και από τη βοήθεια που παρέχεται στις οικογένειες που δεν αντιμετωπίζουν ζητήματα κακοποίησης. Τον περασμένο χρόνο το Χαμόγελο του Παιδιού ενίσχυσε με τρόφιμα και άλλη βοήθεια περισσότερες από 2.600 οικογένειες, διπλάσιες από το προηγούμενο έτος.
 
Έλλειψη κρατικών οργανισμών
Το Χαμόγελο του Παιδιού καθώς και τα Παιδικά Χωριά SOS είναι ζωτικής σημασίας για τα παιδιά που είναι ευάλωτα, διότι η κυβέρνηση δεν έχει τα μέσα και τα όργανα για να στηρίξει επαρκώς κάθε εγκαταλελειμμένο παιδί, σημειώνεται στο δημοσίευμα της Al Jazeera.
 
«Συχνά τα κτίρια είναι παλιά και μεγάλα», λέει η Έφη Μπέκου, γενική γραμματέας Πρόνοιας του Υπουργείου Εργασίας. «Είναι δύσκολο να θερμανθούν και να συντηρηθούν, ενώ δεν δουλεύουν όλες οι πτέρυγές τους. Τα περισσότερε χρονολογούνται από τις αρχές του 20ου αιώνα […]».
 
Τα εγκαταλελειμμένα ή κακοποιημένα παιδιά που δεν μπορούν να βρουν θέση σε άλλα ιδρύματα κατευθύνονται ώρα προς τα νοσοκομεία. Τα νοσοκομείο Αγία Σοφία και Αγλαΐα Κυριακού, χρησιμοποιούνταν  ως προσωρινές κατοικίες για 177 παιδιά, πριν από τρία χρόνια. Αυτός ο αριθμός έφτασε στα 216 πριν από δύο χρόνια και στα 301 το περασμένο έτος.
 
Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας, ετοιμάζεται ένα νέο κέντρο για να στεγάζει παιδιά που φιλοξενούνται τώρα στα νοσοκομεία. Ωστόσο θα είναι σε θέση να φιλοξενήσει μόνο το 1/10 εξ αυτών.
 
Το βάρος των φόρων
Παρά τη σημαντική συνεισφορά του Χαμόγελου του Παιδιού και των Παιδικών Χωριών SOS, το κράτος δυσκολεύει το έργο τους. Με νόμο, του 2010, οι δωρεές σταμάτησαν να εκπίπτουν της φορολόγησης. Οι δωρεές άρχισαν να φορολογούνται στο 0,5% ενώ οι μη κερδοσκοπικές οργανώσεις έπρεπε να πληρώσουν 23% ΦΠΑ επί των εσόδων τους, δηλαδή τις δωρεές. Πιο πρόσφατα, αναγκάστηκαν να πληρώνουν και φόρους περιουσίας. Συνολικά αυτές οι δύο φιλανθρωπικές οργανώσεις πλήρωσαν σε φόρους σχεδόν 360 χιλιάδες ευρώ τον περασμένο χρόνο.
 
Τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναδιανομή του πλούτου απέτυχε να αντιμετωπίσει τη μαζική κοινωνική δυσφορία στην Ελλάδα, επισημαίνεται στο δημοσίευμα. Η χώρα έχει το τέταρτο υψηλότερο ποσοστό παιδικής φτώχειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με την Caritas (φιλανθρωπική οργάνωση της Καθολικής Εκκλησίας).


Πηγή/φωτό: Tvxs