1

ΚΥΜΑΤΑ ΣΤΙΣ ΕΞΩΓΗΙΝΕΣ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΩΝ ΤΟΥ ΤΙΤΑΝΑ

Κύματα στις λίμνες και τις θάλασσες υδρογονανθράκων του Τιτάνα, του μεγαλύτερου δορυφόρου του Κρόνου, ανακάλυψαν δύο ξεχωριστές επιστημονικές ομάδες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Και οι δύο ομάδες, η πρώτη αποτελούμενη από επιστήμονες των πανεπιστημίων Αϊντάχο και Τζον Χόπκινς και η δεύτερη από ερευνητές του Κορνέλ, μελέτησαν δεδομένα του διαστημικού σκάφους Cassini που μελετά τον Κρόνο και τα φεγγάρια του από το 2004 καταλήγοντας σε αντίστοιχα συμπεράσματα.

Το σκάφος Cassini κατέγραψε αντανακλάσεις του ηλιακού φωτός στην επιφάνεια των θαλασσών του Τιτάνα, το 2012 και 2013. Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι οι αντανακλάσεις αυτές προέρχονται από χαμηλούς κυματισμούς ύψους λίγων εκατοστών που εκδηλώνονται στην επιφάνεια των θαλασσών από υδρογονάνθρακες.

Οι λίμνες και οι θάλασσες του Τιτάνα αποτελούνται από μεθάνιο, αιθάνιο και άλλους υδρογονάνθρακες, οι οποίοι πέφτουν στην επιφάνεια με μορφή βροχής, δημιουργώντας ένα πολύπλοκο κλιματολογικό σύστημα.

Μέχρι πρόσφατα οι θάλασσες του Τιτάνα φαίνονταν ακίνητες σαν γυαλί, καθώς δεν είχαν εντοπιστεί να φυσούν αισθητοί άνεμοι. Όμως, νεότερα στοιχεία έδειξαν ότι όντως υπάρχουν άνεμοι που δυναμώνουν περιοδικά ανάλογα με την εποχή του «τιτάνιου» έτους που διαρκεί περίπου 29 γήινα έτη.

Οι ερευνητές αναμένουν ότι τα επόμενα χρόνια αναμένεται να ενισχυθούν οι άνεμοι στο βόρειο ημισφαίριο του δορυφόρου, όπου βρίσκονται και οι περισσότερες θάλασσές του.

Οι δύο ερευνητικές ομάδες κατέληξαν σε παρεμφερή συμπεράσματά και τα δημοσίευσαν στην επιθεώρηση «Nature».

Υπενθυμίζεται ότι το Σεπτέμβριο του 2013 ανακοινώθηκε ότι το διαστημικό σκάφος Cassini της NASA εντόπισε προπυλένιο στον Τιτάνα.

Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το σπεκτρόμετρο του Cassini ανίχνευσε ίχνη προπυλενίου στα κατώτατα στρώματα της ατμόσφαιρας του Τιτάνα.

Στη Γη το προπυλένιο, που αποτελείται από τρία άτομα άνθρακα και έξι άτομα υδρογόνου, είναι το βασικό συστατικό πολλών πλαστικών αντικειμένων.


Πηγή/φωτό: Econews