ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

NASA: “ΘΕΡΜΑ” ΠΟΤΑΜΙΑ ΛΙΩΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ

arktiki - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

arktiki - Σόλων ΜΚΟΤο φαινόμενο τήξης των θαλάσσιων πάγων αναμένεται να επιταχυνθεί, καθώς η θερμοκρασία στην περιοχή της Αρκτικής ανεβαίνει, προβλέπουν ερευνητές της NASA.

Τα θερμότερα ποτάμια που ρέουν στον Αρκτικό Ωκεανό λιώνουν τους πάγους και αυξάνουν την έκταση που καλύπτει η θάλασσα, η οποία είναι σκοτεινότερη από τον πάγο και απορροφά περισσότερη θερμότητα από τον ήλιο, όπως έδειξε η έρευνα.

Η ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον Σον Νγκίεμ από το Εργαστήριο Αεριοπροώθησης της NASA, μελέτησε την επιφανειακή θερμοκρασία των υδάτων που κατέληξαν από ποταμό του Καναδά στη Θάλασσα Μποφόρ, το καλοκαίρι του 2012. Παρατηρήθηκε ότι μια απότομη απελευθέρωση θερμών υδάτων ανέβασε με ραγδαίους ρυθμούς την επιφάνεια του ωκεανού, επιταχύνοντας την απώλεια θαλάσσιου πάγου.

Στις εικόνες που δημοσίευσε η NASA φαίνεται ότι η μέση επιφανειακή θερμοκρασία κοντά στις ακτές ανέβηκε κατά 6,5 βαθμούς Κελσίου, ενώ άνοδος σημειώθηκε ακόμη και σε απόσταση 350 χιλιομέτρων από την ακτή.

Οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η κλιματική αλλαγή αυξάνει τις θερμοκρασίες του γλυκού νερού που καταλήγει στη θάλασσα, με αποτέλεσμα να επηρεάζει σε όλο και μεγαλύτερο βαθμό την τήξη των πάγων της Αρκτικής. Ο πάγος του ωκεανού είναι πολύ λεπτότερος απ’ ό,τι στο παρελθόν, επομένως και πιο ευάλωτος στο θερμό νερό των ποταμών.


Πηγή/φωτό: Econews