1

Ο 13ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΣΥΝΤΗΞΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΤΟΥ

Ο νεώτερος άνθρωπος στον κόσμο που πέτυχε πυρηνική σύντηξη είναι ένα Βρετανός μαθητής γυμνασίου, που την πραγματοποίησε στο εργαστήριο του σχολείου του στο Λάνκασαϊρ.

Ο Βρετανός μαθητής, κατάφερε να κάνει δύο άτομα να συγκρουστούν παράγοντας ήλιο, ο 13 ετών Τζέιμι Έντουαρντς έσπασε το ρεκόρ που είχε καταρρίψει πριν από 6 χρόνια ένα άλλος μαθητής, από της ΗΠΑ, σε ηλικία 14 ετών.


«Πρόκειται για μεγάλο κατόρθωμα. Δεν μπορώ να το πιστέψω, αν και όλοι μου οι φίλοι πιστεύουν πως είμαι τρελός», είπε ο ίδιος εξηγώντας ότι πάντοτε τον ενδιέφερε η επιστήμη, στο βαθμό που προσπαθούσε να κάνει και τις εργασίες του μεγαλύτερου αδελφού του.

Η ιδέα για το πείραμα του ήρθε καθώς έψαχνε στο Ίντερνετ πληροφορίες για την πυρηνική ενέργεια. Τότε διάβασε για το επίτευγμα του σχεδόν συνομηλίκου του Αμερικανού μαθητή Τέιλορ Ουίλσον. «Το κοίταξα, σκέφτηκα ότι φαίνεται ενδιαφέρον και αποφάσισα να το δοκιμάσω», είπε. «Βασικά έφτιαξα ένα άστρο μέσα σε ένα δοχείο.»

Ο Τζέιμι ξεκίνησε την κατασκευή του πυρηνικού αντιδραστήρα σύντηξης τον περασμένο Οκτώβριο, σε ένα αναξιοποίητο σχολικό εργαστήριο. Αρχικά στράφηκε για βοήθεια σε πυρηνικά εργαστήρια και πανεπιστήμια, όπως είπε όμως, κανείς δεν έδειχνε να τον παίρνει στα σοβαρά.

Όταν ενημερώθηκε ο διευθυντής του για αυτό το σχέδιο, ήταν επιφυλακτικός, αλλά ο νεαρός μαθητής τον διαβεβαίωσε ότι «το σχολείο δεν θα ανατιναχθεί» και έτσι πήρε το πράσινο φως μαζί με 2000 στερλίνες για να υλοποιήσει το σχέδιό του.

Στον Τζέιμι πήρε είναι μήνα μέχρι να ολοκληρώσει τον μικρό αντιδραστήρα. Ύστερα, πάτησε ένα διακόπτη και περίμενε μέχρι ο μετρητής Γκάιγκερ να επιβεβαιώσει ότι πράγματι είχε επιτευχθεί πυρηνική σύντηξη με τη χρήση «αδρανειακού ηλεκτροστατικού περιορισμού», μιας διαδικασίας γνωστής εδώ και μισό αιώνα.

Το επιτυχές πείραμα πραγματοποιήθηκε μέσα σε «ελεγχόμενη περιοχή» και υπό την επίβλεψη ειδικών, λόγω της έκλυσης πολύ μικρής ποσότητας ακτινοβολίας.


Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία και dailymail.co.uk