1

ΤΡΙΑ ΣΤΑ ΔΕΚΑ ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΘΥΜΑΤΑ Η ΘΥΤΕΣ ΜΠΟΥΛΙΝΓΚ (της Άννας Στεργίου)

Λεκτική βία, εκφοβισμός με απειλές, σπρωξιές, μπουνιές, κλοτσιές ή ακόμη και με τη χρήση μαχαιριών, στην πιο ακραία μορφή. Τα τρία στα δέκα Ελληνόπουλα έχουν πέσει θύματα βίας ή έχουν ασκήσει βία, ενώ το 34,69% απαντά ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού.

Τα ανησυχητικά στοιχεία προκύπτουν έπειτα από πανελλήνια έρευνα του Παρατηρητηρίου κατά της Βίας του υπουργείου Παιδείας, στην οποία συμμετείχαν 61.000 μαθητές και παρουσιάστηκε χθες, στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού.


Τα απανωτά περιστατικά βίας στα σχολεία (Bullying) με συμπεριφορές που μπορεί να περιλαμβάνουν λεκτική βία, εκφοβισμό με απειλές, σπρωξιές, μπουνιές, κλοτσιές, ή ακόμη και με τη χρήση μαχαιριών, στην πιο ακραία μορφή τους, καθώς φαίνεται συμβαίνουν πια και στα ελληνικά σχολεία και είναι ώρα εκπαιδευτικοί και γονείς να σκύψουν πιο επισταμένα στο πρόβλημα.

Οπως προέκυψε από την έρευνα, βία ασκήθηκε σε ποσοστό 33% λόγω του τόπου καταγωγής του θύματος, 19% επειδή ανήκε σε άλλη ομάδα-παρέα, 11% επειδή ανήκε σε μειονότητα, 4% λόγω του φύλου του και 33% για κανέναν από τους παραπάνω λόγους. Το 34,69% απαντά ότι έχει πέσει θύμα εκφοβισμού, ενώ το 65,11% απαντά αρνητικά. Στην ερώτηση «Εχεις ασκήσει βία;» απαντά θετικά το 34,01% και το 65,69% αρνητικά.

Ο υφυπουργός Παιδείας Συμεών Κεδίκογλου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει η Πολιτεία για τον περιορισμό του φαινομένου. Ανάμεσα σ’ αυτά είναι ο ορισμός υπεύθυνου εκπαιδευτικού σε κάθε σχολική μονάδα, ώστε κάθε παιδί και κάθε γονέας να μπορεί να απευθυνθεί και να συζητήσει μαζί του οποιοδήποτε θέμα το απασχολεί.

Οπως αναφέρθηκε, έχει αναλάβει πιο ενεργό ρόλο το Παρατηρητήριο για την Πρόληψη της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού μέσω και των 13 συντονιστών δράσης που ορίστηκαν, ενώ γίνονται και επιμορφώσεις εκπαιδευτικών.


Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία