1

ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗΝ ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΠΛΑΤΩΝΟΣ

Σε θέση μάχης βρίσκονται κάτοικοι και φορείς της Ακαδημίας Πλάτωνος μετά την απόφαση του υπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη να υπογράψει την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Αθηνών, ώστε να χαρακτηριστεί συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο σε ζώνη ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση με αποτέλεσμα να οικοδομηθεί γιγαντιαίο εμπορικό κέντρο στο οικόπεδο της πρώην βιομηχανίας Μουζάκη με την επωνυμία Academy Gardens.


Όπως καταγγέλλουν, το ΥΠΕΚΑ, σε αγαστή συνεργασία με τον Γιώργο Καμίνη, επέλεξε λίγους μήνες πριν από τις δημοτικές εκλογές να δεσμεύσει την επόμενη δημοτική αρχή με ένα έργο που αλλάζει δραματικά την περιοχή στο όνομα μιας αμφιλεγόμενης ανάπτυξης.

Η τροποποίηση του ΓΠΣ πρακτικά σημαίνει ότι πλέον στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνοι οι επιτρεπόμενες χρήσεις θα περιλαμβάνουν: κατοικία, εμπορικά καταστήματα, καταστήματα παροχής προσωπικών υπηρεσιών, γραφεία, τράπεζες, εστιατόρια, αναψυκτήρια, κέντρα διασκέδασης και αναψυχής, θέατρα, κινηματογράφους, χώρους συγκέντρωσης, πολιτιστικά κτήρια, κτήρια εκπαίδευσης, κτήρια κοινωνικής πρόνοιας, υγειονομικά κέντρα, παιδικούς σταθμούς, εγκαταστάσεις εμπορικών εκθέσεων, αθλητικές εγκαταστάσεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, όταν η εταιρεία Artume SA αγόρασε το συγκεκριμένο οικόπεδο, γνώριζε ότι δεν μπορούσε να χτίσει εμπορικό κέντρο και κατοικίες, αφού βρισκόταν εντός περιοχής χαρακτηρισμένης ως ζώνης ΒΙΟΠΑ. Αν και εις γνώσιν της είχε αγοράσει έκταση σε περιοχή που δεν μπορούσε να χτίσει, προχώρησε σε αγώνα δρόμου με πιέσεις μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου προκειμένου το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Αθήνας να προσαρμοστεί στα σχέδιά της! Μάλιστα η εταιρεία ζητούσε με επιστολή της στον πρωθυπουργό και τα ρέστα, απειλώντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι, εάν δεν αλλάξει στο συγκεκριμένο οικοδομικό τετράγωνο που αγόρασαν οικόπεδο το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο, θα πάρουν το καπελάκι τους και θα φύγουν από την Ελλάδα…

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο πρόεδρος της εταιρείας στην επιστολή του προς τον Αντώνη Σαμαρά παραδεχόταν ότι γνώριζε ότι αγόρασε σε περιοχή που δεν μπορούσε να χτίσει και ανέφερε επί λέξει: «Απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση της επένδυσης είναι η αλλαγή των χρήσεων γης στο οικοδομικό τετράγωνο του έργου από ΒΙΟΠΑ σε ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση».

Τελικά οι πιέσεις έφεραν αποτέλεσμα αφού υπουργεία και Δήμος της Αθήνας υποκλίθηκαν στις απαιτήσεις των επιχειρηματιών τροποποιώντας ένα και μόνο οικοδομικό τετράγωνο και επιβεβαιώνοντας ότι στην Ελλάδα δεν σχεδιάζει η πολιτεία, αλλά ο κάθε επενδυτής που επιλέγει να κάνει ό,τι γουστάρει, όπου γουστάρει και όπως γουστάρει.

Να σημειωθεί ακόμα ότι ο Γιώργος Καμίνης είχε σπεύσει να υπογράψει μνημόνιο συνεργασίας με την εταιρεία στις 20 Νοεμβρίου του 2012, χωρίς να ενημερώσει κανέναν, αφού το σχετικό θέμα συζητήθηκε στο δημοτικό συμβούλιο στα τέλη Μαρτίου 2013!

Επισημαίνεται ότι η εταιρεία Artume SA αποτελεί ιδιοκτησία της επενδυτικής MGPA, που είναι θυγατρική της BlackRock.

Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι