1

Η ΓΕΡΜΑΝΙΑ “ΞΗΛΩΝΕΙ” ΜΕΣΑΙΩΝΙΚΑ ΧΩΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΞΟΡΥΞΕΙ ΑΝΘΡΑΚΑ

Παρότι η Γερμανία είναι μια από τις χώρες που έχουν επενδύσει στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας παγκοσμίως, η χώρα εξαρτάται ακόμα σε μεγάλο βαθμό από την εξόρυξη άνθρακα για την κάλυψη των ενεργειακών της αναγκών. Μάλιστα το 2013, η εκμετάλλευση του άνθρακα ανήλθε σε υψηλό εικοσαετίας.

Σύμφωνα με το econews.gr, καθώς η εξάρτηση από τον άνθρακα εντείνεται, διάφορες μεσαιωνικές πόλεις μετεγκαθίστανται προκειμένου οι εταιρείες εξόρυξης άνθρακα να μπορέσουν να εκμεταλλευτούν τα πλούσια κοιτάσματα που βρίσκονται στο υπέδαφος.
 
Ένα παράδειγμα είναι το χωριό Atterwasch στην περιοχή του Βραδεμβούργου που θα μεταφερθεί καθώς βρίσκεται πάνω από ένα μεγάλο κοίτασμα λιθάνθρακα. Αντίστοιχη μοίρα περιμένει το χωριό του Proschim ηλικίας 700 ετών, ενώ η εκκλησία του Magdeborn κοντά στη Λειψία βρίσκεται πλέον στο μέσο μιας λίμνης που δημιουργήθηκε δίπλα στο κύτταρο εξόρυξης της περιοχής. Τα περισσότερα από αυτά τα χωριά βρίσκονται στην πρώην Ανατολική Γερμανία. Πάντως παρόμοιες τακτικές ακολουθούνται σε Πολωνία και Τσεχία.
 
Παρότι η χώρα έχει δεσμευτεί να περιορίσει την εξάρτησή της από τα ορυκτά καύσιμα ως το 2050, οι εκπομπές αυξάνονται σε πείσμα της υψηλότερης διείσδυσης των φωτοβολταϊκών και των αιολικών στο ενεργειακό μείγμα. Ειδικοί υποστηρίζουν ότι το παράδοξο εξηγείται από τις χαμηλές τιμές των δικαιωμάτων άνθρακα στο ευρωπαϊκό Σύστημα Εμπορίας Ρύπων.


Πηγή/φωτό: Tvxs