1

OI KAΛΥΤΕΡΕΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΓΙΑ ΠΟΔΗΛΑΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ

Το Άμστερνταμ κατέχει την πρώτη θέση ως η καταλληλότερη ευρωπαϊκή πόλη για περπάτημα και ποδηλασία, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ενέργειας.

Τρεις στους τέσσερις Ευρωπαίους ζουν σε πόλεις, όπως έδειξαν τα στατιστικά, ενώ τις καλύτερες υποδομές για το περπάτημα, την ποδηλασία και γενικώς τη μεταφορά στο αστικό περιβάλλον, φαίνεται να έχουν το Παρίσι, η Βαρκελώνη, το Άμστερνταμ, το Ελσίνκι και η Στοκχόλμη. Στη λίστα ακολουθούν οι Μαδρίτη, Κοπεγχάγη, Βιέννη, Βαλένθια και Βερολίνο, ενώ η Αθήνα δεν βρίσκεται ούτε στους πρώτους 13.

Όσον αφορά μόνο την ποδηλασία και το περπάτημα, κυριαρχεί το Άμστερνταμ και ακολουθούν το Παρίσι και η Βαρκελώνη. Έχει ενδιαφέρον ότι η Κοπεγχάγη κατατάσσεται πολύ χαμηλότερα από το Άμστερνταμ, μόλις στην έκτη θέση της λίστας, καθώς οι δύο πόλεις συνήθως ανταγωνίζονται στις υποδομές για ποδήλατο και περπάτημα.

Παρόλο που τα ποσοστά ποδηλατών και πεζών στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις είναι πολύ ικανοποιητικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας, ο τομέας των μεταφορών στην Ευρώπηεξακολουθεί να έχει μια σημαντική συμβολή σε υπερβολικά υψηλά επίπεδα των αερίων του θερμοκηπίου, την ατμοσφαιρική ρύπανση και τον θόρυβο. Αναφέρει, επίσης, ότι περίπου το 90% κατοίκων των ευρωπαϊκών πόλεων είναι εκτεθειμένο σε επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων που θεωρούνται επιβλαβή για την υγεία από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Επιπλέον, περισσότερο από ένα τέταρτο κατοίκων της Σόφιας, του Λουξεμβούργου, του Παρισιού και του Τάλιν, εκτίθενται σε κυκλοφοριακό θόρυβο τις νυχτερινές ώρες, πάνω από τα επιτρεπόμενα επίπεδα του ΠΟΥ.

Τέλος, οι χρήστες του οδικού δικτύου στο Λονδίνο και στη Βουδαπέστη είναι πιθανό να “ταξιδεύουν” πάνω από μια ώρα για να φτάσουν στις δουλειές τους, βάσει της έρευνας σε 74 πόλεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τουρκίας.


Πηγή/φωτό: Econews