ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΒΙΟΠΟΙΚΙΛΟΤΗΤΑ

ΚΙ ΟΜΩΣ, ΟΙ ΠΟΛΕΙΣ ΕΧΟΥΝ ΧΛΩΡΙΔΑ ΚΑΙ ΠΑΝΙΔΑ

xlorida poleis - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

xlorida poleis - Σόλων ΜΚΟΜπορεί οι σύγχρονες μεγαλουπόλεις να έχουν λιγότερες εστίες πρασίνου και μοιραία λιγότερα είδη χλωρίδας και πανίδας, όμως σε καμία περίπτωση δεν συνιστούν αστικές ερήμους. Σύμφωνα μάλιστα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην επιστημονική επιθεώρηση «Proceedings of the Royal Society Β», τα σύγχρονα αστικά κέντρα φιλοξενούν, παραδόξως, πολλά ενδημικά είδη.


Η επιστημονική ομάδα στη συνέχεια ανέλυσε τα στοιχεία και κατέληξε ότι οι πόλεις διατηρούσαν ένα 8% σε είδη πουλιών και ένα 25% σε είδη φυτών σε σχέση με τα μη αστικά κέντρα.

Το σημαντικό όμως, όπως αναλύει η ερευνήτρια Μέιλα Αρονσον, από το Πανεπιστήμιο Ράτζερς του Νιου Τζέρσι, είναι ότι, σε αντίθεση με τη γενική πεποίθηση, τα είδη χλωρίδας και πανίδας που απαντούν στις πόλεις δεν είναι ίδια σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, παρά το γεγονός ότι όλα τα αστικά κέντρα αντιγράφουν το ίδιο πάνω-κάτω μοντέλο οικιστικής ανάπτυξης.

Στο σύνολό τους οι πόλεις του κόσμου φιλοξενούν περίπου το 20% από τα είδη πουλιών που καταγράφονται παγκοσμίως και ένα 5% σε γνωστά είδη φυτών.

Η διατήρηση ζωνών πρασίνου, η υιοθέτηση φιλικών προς το περιβάλλον συνηθειών στα μεγάλα αστικά κέντρα είναι ένα σημαντικό στοίχημα αν θέλουμε να ξυπνάμε με τους ήχους των πουλιών και όχι με… τις κόρνες των αυτοκινήτων.


Δάφνη Χρήστου

Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία από BBC