ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΥΠΟΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΓΑΛΛΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

euro ipotimisi - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

euro ipotimisi - Σόλων ΜΚΟΤη θέση του ότι η ισοτιμία του ευρώ πρέπει να «πέσει» επανέλαβε ο υπουργός Βιομηχανίας της Γαλλίας, Αρνό Μοντεμπούρ σε συνέντευξή του που δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας Les Echos.

Οπως εκτιμά, το τρέχον επίπεδό της «εκμηδενίζει τις προσπάθειες» βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας οι οποίες καταβάλλονται στη χώρα.

«Ως υπουργός Βιομηχανίας, θεωρώ ότι το ευρώ (. . .) είναι υπερτιμημένο και αυτό έχει καταστεί προβληματικό για όλες τις επιχειρήσεις μας. Ανάμεσα στο 2012 και στο 2013, η ισοτιμία του αυξήθηκε πάνω από 10% έναντι του δολαρίου και πάνω από 40% έναντι του γεν», είπε ο Μοντεμπούρ στην Echos.

«Έχουμε την ζώνη όπου καταγράφεται η μεγαλύτερη ύφεση παγκοσμίως και το νόμισμα που έχει ανατιμηθεί περισσότερο παγκοσμίως. Η κατάσταση αυτή είναι αλλόκοτη», πρόσθεσε ο ίδιος.

«Πρέπει να αρχίσουμε (να δίνουμε) μια πολιτική μάχη για να πέσει το ευρώ. Το ευρώ θα όφειλε να βρίσκεται στην υπηρεσία της οικονομίας μας και της βιομηχανίας μας. Δεν πρόκειται για την υποτίμησή του, αλλά για την επάνοδό του σε ένα λογικό και ανεκτό επίπεδο», εξήγησε ο Μοντεμπούρ.

«Εάν σημειωνόταν μια υποτίμησή του κατά 10%, αυτό θα μας επέτρεπε να αυξήσουμε το επίπεδο της ανάπτυξής μας στο 1,2%. Αυτό θα δημιουργούσε 150.000 θέσεις απασχόλησης, θα βελτίωνε το εμπορικό μας ισοζύγιο και θα μείωνε το δημόσιο έλλειμμά μας κατά 12 δισεκατομμύρια», συνέχισε ο Μοντεμπούρ.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό Βιομηχανίας «η προτεραιότητά μας είναι πρωτίστως να εξάγουμε περισσότερο, διότι καταγράψαμε ένα εμπορικό έλλειμμα 61 δισεκατομμυρίων το 2013», όπως τόνισε. Ο ίδιος υπογράμμισε ότι «το ευρώ τιμωρεί τη (γαλλική) βιομηχανία αντί να τη στηρίζει, εν μέσω της σοβαρής κρίσης ανταγωνιστικότητας που διερχόμαστε».


Πηγή/φωτό: Ημερησία