1

ΕΚΘΕΣΗ-ΚΟΛΑΦΟΣ ΤΟΥ Ο.Η.Ε. ΚΑΤΑ ΒΑΤΙΚΑΝΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΣΚΑΝΔΑΛΑ ΠΑΙΔΕΡΑΣΤΙΑΣ

Την άμεση απομάκρυνση από την Εκκλησία και την παραπομπή στη Δικαιοσύνη όλων των κληρικών που έχουν εμπλακεί σε υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων ζητά από το Βατικανό ο ΟΗΕ.
Στην έκθεσή της, που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα, η Επιτροπή για τα Δικαιώματα των Παιδιών του ΟΗΕ επικρίνει δριμύτατα την Αγία Εδρα για το ότι δεν έλαβε τα απαραίτητα μέτρα για να προστατεύσει τα παιδιά και κάνει λόγο για «συστηματική» υιοθέτηση πολιτικών που επιτρέπουν σε ιερείς να κακοποιούν σεξουαλικά δεκάδες χιλιάδες παιδιά.


Στην έκθεσή της, η Επιτροπή του ΟΗΕ ζητεί από από το Βατικανό να ανοίξει τα αρχεία για τους κληρικούς που «αποκρύπτουν» τα εγκλήματά τους ώστε να λογοδοτήσουν στη Δικαιοσύνη.

Ο ΟΗΕ επέκρινε, επίσης, τη στάση του Βατικανού απέναντι στην ομοφυλοφιλία, την αντισύλληψη και την άμβλωση.

Η επιτροπή του ΟΗΕ εκφράζει τις έντονες ανησυχίες της ότι η Αγία Εδρα δεν έχει αναγνωρίσει τη μεγάλη έκταση των εγκλημάτων που έχουν διαπραχθεί στους κόλπους της Εκκλησίας.

Εκφράζει επίσης, τη «βαθύτατη ανησυχία της για τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών που διαπράττονται από μέλη των καθολικών εκκλησιών και λειτουργούν υπό την προστασία της Αγίας Εδρας»

Επικρίνει, επίσης, την «πρακτική της κινητικότητας των εγκληματιών» αναφερόμενη στη μετακίνηση των ιερέων που εμπλέκονται σε υποθέσεις παιδοφιλίας από ενορία σε ενορία και πολλές φορές και σε άλλες χώρες.

Τον Δεκέμβριο, το Βατικανό είχε αρνηθεί να δώσει στον ΟΗΕ πληροφορίες για κακοποιήσεις παιδιών από ιερείς, μοναχές ή μοναχούς.

Λίγο αργότερα, ο πάπας Φραγκίσκος ανακοίνωσε ότι θα προχωρήσει στη σύσταση επιτροπής στο Βατικανό, η οποία θα έχει στόχο την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης στους κόλπους της Καθολικής Εκκλησίας και θα προσφέρει βοήθεια στα θύματα.


Πηγή/φωτό: Τα Νέα