ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΗΠΑ: ΤΑ ΑΙΟΛΙΚΑ ΚΡΑΤΗΣΑΝ ΟΡΘΙΑ ΤΑ ΔΙΚΤΥΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΕΝ ΜΕΣΩ ΠΟΛΙΚΗΣ ΔΙΝΗΣ

aiolika usa 110267 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

aiolika usa 110267 - Σόλων ΜΚΟΤο Τέξας είναι μια αμερικανική Πολιτεία που καταφέρνει να ξεπεράσει την “πράσινη” πρωτεύουσα των ΗΠΑ, Καλιφόρνια, σε έστω μια τεχνολογία καθαρής ενέργειας: τα αιολικά.

Από 184 αιολικά Μεγαβάτ το 2000 το Τέξας έφτασε τα 12,2 Γιγαβάτ το 2012 και αναμένονται τα νούμερα των επιδόσεων το 2013, την ώρα που η Καλιφόρνια ακολουθεί “ασθμαίνοντας” στη δεύτερη θέση με 5,55 αιολικά Γιγαβάτ.

Αναλυτές αναφέρουν ότι η αιολική ενέργεια είναι αυτή που γλύτωσε το Τέξας από εκτεταμένα μπλακ-άουτ κατά τη διάρκεια της πολικής δίνης που έπληξε τις ΗΠΑστις αρχές της εβδομάδας καθώς η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας έφτασε στα πρωτοφανή επίπεδα των 57.277 Μεγαβάτ.

Ωστόσο, τα αιολικά πάρκα του δυτικού Τέξας κράτησαν όρθιο το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της Πολιτείας, όταν την προηγούμενη Τρίτη ο διαχειριστής του δικτύου κήρυξε κατάσταση συναγερμούεξαιτίας της διακοπής λειτουργίας αρκετών ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.

Το Τέξας δεν είναι όμως η μοναδική αμερικανική Πολιτεία που σώθηκε από τα αιολικά κατά τη διάρκεια της πολικής δίνης.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Αιολικής Ενέργειας (AWEA) οι θυελλώδεις άνεμοι που έπνεαν στις βόρειες κεντροδυτικές πολιτείες έδωσαν αιολική παραγωγή της τάξης των 8000 Μεγαβάτ, ικανή να ηλεκτροδοτήσει 6 εκατομμύρια νοικοκυριά.

Στις 6 Ιανουαρίου στη Νεμπράσκα η πρωτοφανής ζήτηση για ηλεκτρική ενέργεια καλύφθηκε από τα αιολικά που με 300 Μεγαβάτ παρείχαν το 13% της συνολικής ενέργειας που καταναλώθηκαν.

Αντίστοιχα, το βράδυ της προηγούμενης Δευτέρας η αιολική παραγωγή έφτασε τα 3000 Μεγαβάτ στις κεντροανατολικές και τις βόρειες Πολιτείες στην περιοχή των Μεγάλων Λιμνών την ώρα που αρκετές μονάδες άνθρακα και δύο πυρηνικά ηλεκτροπαραγωγικά εργοστάσια διέκοψαν τη λειτουργία τους στην Πεννσυλβάνια και το Ιλλινόις.

Τέλος, χθες Πέμπτη, η αιολική παραγωγή παρέσυρε προς τα κάτω τις αυξημένες τιμές ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου σε όλη τη Νέα Αγγλία στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ.


Πηγή/φωτό: Econews