ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

ΣΠΑΝΙΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ ΗΛΙΚΙΑΣ ΠΕΝΤΕ ΧΙΛΙΑΔΩΝ ΕΤΩΝ ΣΤΟΝ ΒΥΘΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ

zakunthos gewlogiko fainomeno - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

zakunthos gewlogiko fainomeno - Σόλων ΜΚΟΣε νέες ανακαλύψεις οδήγησαν οι έρευνες αρχαιολόγων και γεωλόγων στον κόλπο του Αλυκανά στη Ζάκυνθο, που τον περασμένο Μάιο εντοπίστηκαν πετρώδεις σχηματισμοί στο βυθό της θάλασσας.
Όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, σύμφωνα με έκθεση των ειδικών που μελέτησαν τα πετρώματα πιστοποιήθηκε ότι δεν πρόκειται για ίχνη αρχαίου οικισμού, όπως είχε εκτιμηθεί αρχικά, αλλά για ένα σπάνιο αποτύπωμα γεωλογικών διεργασιών που σημειώθηκαν πριν τουλάχιστον πέντε χιλιάδες χρόνια.


Βάσει της μελέτης, τα ευρήματα δεν είναι ανθρωπογενή, ενώ έχουν τεράστιο επιστημονικό ενδιαφέρον, αφού δεν ταυτίζονται με άλλες φυσικές δομές που περιγράφονται στην διεθνή βιβλιογραφία.

Όπως προέκυψε από τις καταδύσεις, τις δειγματοληψίες και την τοπογραφική αποτύπωση, πρόκειται για φυσικό φαινόμενο το οποίο αναπτύχθηκε σε μια σχεδόν γραμμική περιοχή, μήκους 150 μέτρων και βάθους 6 μέτρων.

Συγκεκριμένα στην περιοχή εντοπίστηκαν αλλεπάλληλες φυλλοειδείς – δακτυλιοειδείς αποθέσεις, μορφές καμινάδας και μορφές πλακόστρωτων.

Από την ανάλυση των δειγμάτων φάνηκε ότι κυριαρχούν τα ανθρακικά άλατα ασβεστίου- μαγνησίου – σιδήρου, μέταλλα τα οποία συνήθως σχηματίζονται γύρω από αναβλύσεις ρευστών που διαπερνούν πετρώματα ή χαλαρές αποθέσεις που περιέχουν αργιλοπυριτικά ορυκτά.
Επίσης εντοπίστηκε χαλαζίας, αργιλικά ορυκτά και χλωριούχο νάτριο από το θαλασσινό νερό.

Το γεωλογικό φαινόμενο είναι μοναδικό σε όλο τον κόσμο. Με τη μέθοδο της  ραδιοχρονολόγησης οι επιστήμονες θα διαπιστώσουν πότε ακριβώς σχηματίστηκε.

Ο Δήμος Ζακύνθου σχεδιάζει ήπιες παρεμβάσεις για τη δημιουργία γεωλογικού πάρκου.

Πηγή/φωτό: Econews

Σχετικά άρθρα