ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ ΣΕ ΛΟΦΟΥΣ, ΒΟΥΝΑ, ΡΑΧΟΥΛΕΣ, ΑΚΑΤΟΙΚΗΤΑ ΝΗΣΙΑ, ΜΕΤΑΛΛΕΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΛΑΤΟΜΕΙΑ! (της Βάλιας Μπαζού)

toyrismos - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

toyrismos - Σόλων ΜΚΟΤουριστικά καταλύματα παντού ακόμα και σε όλα τα ακατοίκητα νησιά, στις προστατευόμενες περιοχές, ακόμα και σε εκείνες που είναι ενταγμένες στο ευρωπαϊκό δίκτυο προστασίας Natura 2000, προβλέπει το αναθεωρημένο χωροταξικό σχέδιο για τον τουρισμό που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως!

Το πόνημα των 28 σελίδων αποτυπώνει ανάγλυφα τη στρατηγική (τρομάρα τους) που έχουν για την ανάπτυξη του τουρισμού αλλά κυρίως την αντίληψη που έχουν για την οργάνωση και διαχείριση του χώρου και του περιβάλλοντος, μια αντίληψη που κινείται στη λογική ότι κάτσει, όπου κάτσει, όπως κάτσει αρκεί να είναι στις προθέσεις υπαρκτών και ανύπαρκτων επενδυτών.

Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου αίρονται:
-οι περιορισμοί των κλινών σε όλο το νησιωτικό χώρο,
-οι περιορισμοί στη χωροθέτηση οργανωμένων υποδοχέων ήπιας ανάπτυξης σε νησιά με επιφάνεια μικρότερη των 90 τετρ. χιλιομέτρων,
-αίρεται ο περιορισμός των 500 μέτρων στην επιτρεπόμενη δόμηση από τα όρια των οικισμών.

Παράλληλα δίνεται το πράσινο φως για την οικοδόμηση τουριστικών καταλυμάτων σε όλα τα ακατοίκητα νησιά που είναι πάνω από 300 στρέμματα και όχι από 500 όπως προβλεπόταν μέχρι σήμερα. Η διάταξη θεωρείται από στελέχη του ΥΠΕΚΑ φωτογραφική προκειμένου να ικανοποιηθούν επενδυτές που αποφάσισαν να αγοράσουν νησάκια τα οποία σύμφωνα με τον νόμο που ίσχυε μέχρι σήμερα δεν μπορούσαν να αξιοποιήσουν.

2 κρίκοι ένα τάλιρο…
Με το σχέδιο νόμου, αλλάζει ριζικά ο τρόπος καθορισμού των συντελεστών δόμησης και κριτήριο, πλέον θα είναι η έκταση και όχι η περιοχή. Για να το πούμε απλά, θα ισχύουν οι ίδιοι συντελεστές δόμησης για όλες τις περιοχές χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους, επιλογή τελείως μονόφθαλμη που όπως επισημαίνουν στελέχη του ΥΠΕΚΑ, που θέτει οριζόντιους κανόνες. Το θέμα αφορά  τουριστικούς οργανωμένους υποδοχείς πρότυπου χαρακτήρα όπου προβλέπονται τα εξής:

-για έκταση από 300 έως 2.000 στρέμματα ορίζεται ως ανώτατος μεικτός συντελεστής δόμησης 0,05.

– από 2.000 έως 4.000 στρέμματα ο συντελεστής δόμησης ορίζεται σε 0,03
-για μεγαλύτερες εκτάσεις ο συντελεστής δόμησης περιορίζεται στο 0,01.
Αντιθέτως για τους οργανωμένους υποδοχείς ήπιας ανάπτυξης, ο συντελεστής δόμησης είναι γενικά 0,05, παντού…

Ακατοίκητο…
Επιτρέπεται σε όλα τα ακατοίκητα νησιά άνω των 300 στρεμμάτων  η δημιουργία οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων πρότυπου χαρακτήρα.  Παράλληλα προστατευόμενες περιοχές μπορούν να συμπεριλαμβάνονται σε προγράμματα ολοκληρωμένης τουριστικής ανάπτυξης μέσω οργανωμένων υποδοχέων τουριστικών δραστηριοτήτων και σύνθετων τουριστικών καταλυμάτων.  Το ίδιο προβλέπεται και για περιοχές του δικτύου Natura

Όλη η Ελλάδα ένα γκολφ 
Προβλέπεται η δημιουργία εγκαταστάσεων γκολφ στις ευρύτερες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων που αποτελούν τουριστικούς προορισμούς (Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Βόλος, Ιωάννινα, Κρήτη, Κέρκυρα, Ρόδος, Ζάκυνθος, Κως και στις Περιφερειακές Ενότητες Ηλείας, Μεσσηνίας, Χαλκιδικής, Αχαΐας, Αργολίδας, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Κεφαλονιάς), καθώς και ως μορφή ειδικής τουριστικής υποδομής που συνδυάζεται με ξενοδοχειακά καταλύματα ή εντάσσεται σε οργανωμένους υποδοχείς τουριστικών δραστηριοτήτων ή/και σε σύνθετα τουριστικά καταλύματα.

Δεν γλιτώνουν ούτε τα λατομεία!
Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, τα ανενεργά λατομεία, που βρίσκονται ως γνωστόν σε βουνά και δάση μετά την αποκατάσταση του τοπίου θα μπορούν να αξιοποιηθούν ως θεματικά πάρκα ή άλλες μορφές τουρισμού!
Τα θεματικά πάρκα γενικώς έχουν την τιμητική τους στο σχέδιο νόμου αφού προβλέπεται η προώθησή  ψυχαγωγικών και θεματικών πάρκων, είτε αυτοτελώς, είτε σε συνδυασμό με τον αστικό τουρισμό, όπου δύνανται να εντάσσονται τα θεματικά πάρκα, τα πάρκα περιπέτειας, τα πάρκα ομοιωμάτων (miniature parks), κ.ά. Τα πάρκα αυτά δύνανται να συνδυάζονται με άλλες δραστηριότητες όπως πολυκινηματογράφοι, εμπορικά κέντρα, εστιατόρια, λούνα παρκ…

Τα μεταλλεία κάνουν καλό στον τουρισμό!
Νέα άποψη που εισάγεται με το σχέδιο νόμου και αποτελεί παγκόσμια πρωτοτυπία. Πρόκειται για το κεφάλαιο «Τουρισμός – Εξόρυξη» όπου ευθέως οι συντάκτες του σχεδίου νόμου υποστηρίζουν κατά παράβαση κάθε λογικής ότι  «Η άσκηση εξορυκτικών δραστηριοτήτων, η πρωτογενής επεξεργασία των ορυκτών πρώτων υλών στους χώρους εξόρυξης και η εξασφάλιση των αναγκαίων θαλάσσιων διεξόδων για τη διακίνηση των προϊόντων εντός των περιοχών που χαρακτηρίζονται με το παρόν ως περιοχές προτεραιότητας τουρισμού, δεν μπορεί λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών και της φύσης της δραστηριότητας να αποκλειστεί».  Για να το κάνουμε πιο λιανά, για να μην δυσαρεστηθούν κάποιοι, το σχέδιο νόμου υποστηρίζει ότι ακόμα και σε περιοχές που χαρακτηρίζονται «ως περιοχές προτεραιότητας τουρισμού», οι εξορύξεις καθώς και η επεξεργασία και μεταφορά επικίνδυνων ουσιών ακόμα και μέσω θαλάσσης, δεν επηρεάζουν μια υψηλού τουριστικού επιπέδου περιοχή. Αντίθετα μπορεί να κάνουν και καλό!


Βάλια Μπαζού

Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι