1

ΓΑΛΛΙΑ: ΝΕΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΔΙΑΚΙΝΗΣΗΣ ΚΡΕΑΤΟΣ ΑΛΟΓΩΝ

Νέες διαστάσεις παίρνει το σκάνδαλο με την παράνομη διακίνηση κρέατος αλόγων. Η  γαλλική αστυνομία πραγματοποιεί ευρεία επιχείρηση στο πλαίσιο έρευνας η οποία αφορά κυρίως την Ισπανία. Μάλιστα ορισμένες ποσότητες κρέατος είχαν περάσει από επιστημονικά εργαστήρια πριν καταλήξουν στο πιάτο του καταναλωτή.


Συγκεκριμένα, οι έρευνες της γαλλικής αστυνομίας αφορούν την εμπορευματοποίηση του κρέατος αλόγων τα οποία προηγουμένως είχαν χρησιμοποιηθεί στην επιστημονική έρευνα φαρμακευτικών εταιρειών, σε εργαστήρια ή σε κέντρα ιππασίας.

Η έρευνα διατάχθηκε ύστερα από ανώνυμη καταγγελία στα τέλη του 2012 σε τοπική διεύθυνση προστασίας του καταναλωτή.

Το πρωί της Δευτέρας  περίπου 100 αστυνομικοί πραγματοποίησαν επιχείρηση στη νότια Γαλλία, στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθησαν περίπου 20 άνθρωποι.

«Για παράδειγμα, ένα άλογο σε ένα κέντρο ιππασίας, το οποίο θα έπρεπε να τελειώσει τη ζωή του ήσυχα σε ένα λιβάδι, καταλήγει στο σφαγείο, ενώ έχει υποβληθεί σε φαρμακευτικές αγωγές που καθιστούν το κρέας του ακατάλληλο προς κατανάλωση», τόνισε πηγή η οποία πρόσκειται στην έρευνα στο Γαλλικό Πρακτορείο.

«’Ύστερα υπάρχει το άλογο του εργαστηρίου. ‘Η το χρησιμοποιούν για αιμοληψίες προκειμένου να παρασκευαστούν φάρμακα η χρησιμοποιείται ως πειραματόζωο», πρόσθεσε η ίδια πηγή.

Παράλληλα, υπογράμμισε ότι εκατοντάδες άλογα, ορισμένα από τα οποία είχαν αγοραστεί από τη φαρμακοβιομηχανία Sanofi, πωλήθηκαν προς κατανάλωση μετά την πλαστογράφηση ή την εξαφάνιση των κτηνιατρικών πιστοποιητικών τους.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του 2013 αποκαλύφθηκε ότι μια επιχείρηση στη νότια Γαλλία, η Spanghero, πωλούσε κρέας αλόγου αντί για βοδινό. Το κρέας είχε χρησιμοποιηθεί για την παρασκευή εκατομμυρίων προμαγειρεμένων γευμάτων μεγάλων εταιρειών.


Πηγή/φωτό: Tvxs