1

Ο ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΣ ΘΑΝΑΤΟΣ ΜΙΑΣ ΛΙΜΝΗΣ

Η Salt Lake, η Μεγάλη Αλμυρή λίμνη της Νεβάδα στις νοτιοδυτικές Η.Π.Α., αναμένεται να αντιμετωπίσει σοβαρό ζήτημα επιβίωσης τα αμέσως επόμενα χρόνια εξαιτίας των παρατεταμένων ξηρασιών. 

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Κολοράντο εκτιμά ότι σύντομα η λίμνη θα έχει την τύχη χιλιάδων άλλων λιμνών παγκοσμίως, φτάνοντας ίσως και στην απόλυτη ξηρασία σε κάποιες δεκαετίες.

Η Αλμυρή Λίμνη, η μεγαλύτερη των Ηνωμένων Πολιτειών εκτός του συγκροτήματος των Μεγάλων Λιμνών στα βορειοανατολικά, αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα εδώ και χρόνια, εξαιτίας της μείωσης των ροών υδάτων των πηγών της, ποταμών και χειμάρρων. Με την μείωση των κατακρημνίσεων (βροχοπτώσεων και χιονοπτώσεων) εξαιτίας της ανόδου της θερμοκρασίας, η λίμνη στερείται των υδάτινων πηγών που την τροφοδοτούν.

Σύμφωνα με την έρευνα η οποία διεξήχθη υπό την αιγίδα των Πανεπιστημίων του Κολοράντο και της Γιούτα και του Εθνικού Κέντρου Ατμοσφαικών Ερευνών (N.C.A.R.), πολλές από τις υδάτινες πηγές, ποτάμια και χείμαρροι που καταλήγουν στην λίμνη, θα στερεύουν ολοκληρωτικά ή θα παρέχουν πολύ περιορισμένες ποσότητες ύδατος νωρίτερα κάθε καλοκαίρι, εξαιτίας της παρατεταμένης χρόνιας ξηρασίας που πλήττει ολόκληρη την περιοχή των μεσοδυτικών και νοτιοδυτικών Πολιτειών της χώρας τα τελευταία χρόνια.

Με βάση κλιματικά μοντέλα προσομοίωσης η έρευνα εκτιμά ότι για κάθε 1 βαθμό Φαρενάιτ (5/9 ενός βαθμού Κελσίου) η ποσότητα των εισερχόμενων νερών της λίμνης θα μειώνεται κατά 3,8%.  Η λίμνη υπολογίζεται ότι έχει χάσει περίπου το 6,5% των αποθεμάτων της τον τελευταίο αιώνα καθώς η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας στην περιοχή είναι περίπου 2 βαθμοί Φαρενάιτ.

Η αύξηση των θερμοκρασιών και η αλλαγή των καιρικών συνθηκών, έχει ως συνέπεια αρκετά μεγαλύτερο ποσοστό κατακρημνίσεων να πέφτει υπό τη μορφή βροχής, με τις χιονοπτώσεις να μειώνονται σημαντικά
Οι χιονοπτώσεις στις μεγάλες οροσειρές στα μεσοδυτικά, αποτελούν τη σταθερή πηγή υδροδότησης όλων των δυτικών Η.Π.Α., αλλά καθώς αντικαθίστανται σταδιακά από τις βροχές, υπάρχει όλο και μεγαλύτερη μείωση των υδάτινων αποθεμάτων εξαιτίας του γεγονότος ότι τα νερά από τις βροχοπτώσεις εξατμίζονται πολύ γρήγορα σε σχέση με τα αντίστοιχα των χιονοπτώσεων.

Αποτέλεσμα όλων αυτών, καθώς η μέση θερμοκρασία συνεχώς αυξάνεται, θα είναι ο σταδιακός θάνατος της λίμνης, δηλαδή η πλήρης ξήρανσή της.

Επιπλέον, τα ήδη σημαντικά προβλήματα λειψυδρίας που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα των μεσοδυτικών και νοτιοδυτικών Πολιτειών θα ενταθούν σε απρόβλεπτο βαθμό.

Η ιστορία της Αλμυρής Λίμνης, δεν είναι ούτε η πρώτη ούτε η τελευταία περίπτωση σταδιακής ξήρανσης μεγάλης λίμνης. Είναι όμως εξαιρετικά ενδιαφέρουσα, γιατί σε αντίθεση με τις περισσότερες αντίστοιχες περιπτώσεις, ο επιστημονικός κόσμος όχι μόνο μπορεί να προβλέψει την καταστροφή της, αλλά να την περιγράψει και με σχετική ακρίβεια!


Πηγές: Climate News Network
Πανεπιστήμιο Κολοράντο
Φωτό:Wikipedia

Άρης Καπαράκης
Συνεργάτης της ΜΚΟ Σόλων
ariskaparakis@gmail.com  

2 Δεκεμβρίου 2013