1

ΤΟ ΚΑΘΕ ΕΝΤΟΜΟ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΚΗ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΑ

Όσον αφορά τα έντομα, ισχύει σε γενικές γραμμές η άποψη ότι συμπεριφέρονται με καθαρά ομαδικό πνεύμα και δεν παίρνουν ουσιαστικά καμία δική τους πρωτοβουλία και δεν έχουν διαφορά το ένα με το άλλο, όταν ανήκουν σε συγκεκριμένα είδη. Με αυτή τη λογική ο κόσμος πιστεύει ότι οι αράχνες έχουν τη δική τους ξεχωριστή προσωπικότητα σαν είδος, όπως και οι πασχαλιές, τα μυρμήγκια κλπ.


Όμως μία έρευνα που πραγματοποιήθηκε το 2012 από μία διεθνής επιστημονική ομάδα από το πανεπιστήμιο του Ιλινόις στις ΗΠΑ, ανακάλυψε ότι οι μέλισσες που έψαχναν συνεχώς για καινούργιες φωλιές, είχαν μια ιδιαίτερα έντονη επιθυμία να αναζητούν και τροφή. Αυτό αποδεικνύει ότι τα διάφορα μέλη ενός είδους είναι προγραμματισμένα, είτε γενετικά, είτε βάσει άλλων παραγόντων, με τέτοιο τρόπο, ώστε να εκδηλώνουν την επιθυμία τους για εξερεύνηση.

Έβαλαν κάθε έντομο σε ένα ανοιχτό φιαλίδιο, το οποίο στη συνέχεια τοποθέτησαν στο κέντρο ενός κυκλικού δοχείου διαμέτρων 60 εκατοστών. Τα πιο τολμηρά έντομα βγήκαν γρήγορα από το φιαλίδιο, ενώ τα πιο φοβισμένα χρειάστηκαν μέχρι και 10 λεπτά για να βγουν. Από τη στιγμή που έβγαιναν από το φιαλίδιο η τάση τους να κινούνται προς αντίθετες κατευθύνσεις και να ανακαλύπτουν καινούργια πράγματα, ήταν και η απόδειξη για την επιθυμία τους για εξερεύνηση.

Τα αποτελέσματά έδειξαν ότι υπάρχουν διαφορές στην προσωπικότητα εντόμων του ίδιους είδους και ότι τα έντομα δεν είναι τελικά τα άβουλα όντα που ήταν πιστευτό μέχρι σήμερα.


Πηγή/φωτό: Ecotimes