1

ΠΛΩΤΟ ΝΗΣΙ ΜΕ ΤΑ ΣΥΝΤΡΙΜΜΙΑ ΤΗΣ ΦΟΥΚΟΥΣΙΜΑ ΚΑΤΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΣΤΙΣ Η.Π.Α.

Ένα τεράστιο «νησί» που μεταφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο τόνους με τα συντρίμμια από το τσουνάμι που χτύπησε την Ιαπωνία το 2011, παρασύρεται προς τις ακτές της Αμερικής. Το νησί βρίσκεται 1.700 μίλια από την ακτή ανάμεσα στη Καλιφόρνια και τη Χαβάη, ενώ κατά τη διαδρομή του σκορπίστηκαν σκουπίδια και παραμένουν διάσπαρτα στον Ειρηνικό.


Τα συντρίμμια αποτελούνται από σκόνη σωματιδίων, ακόμα και ολόκληρες αποβάθρες από άθικτα σκάφη, μοτοσικλέτες ακόμα και σπάνια θαλάσσια είδη της Ιαπωνίας που έως τώρα δεν ζούσαν στη Δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
 
Εκτός από τα απορρίμματα απελευθερώθηκε ένα κύμα ραδιενεργού ύδατος από το πυρηνικό αντιδραστήρα στη Φουκουσίμα το οποίο αναμένεται να φτάσει στη ξηρά το 2014. Ωστόσο οι επιστήμονες εκτιμούν ότι έχει αραιωθεί τόσο πολύ που πλέον θεωρείτε αβλαβές.
 
Με τα έως τώρα στοιχεία τα οποία προέρχονται από έκθεση της Αμερικανικής Υπηρεσίας Ωκεανού και Ατμόσφαιρας, η κίνηση του νησιού είναι εξωφρενικά απρόβλεπτη, ενώ οι εμπειρογνώμονες προβλέπουν πως κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια το μεγαλύτερο τμήμα των σκουπιδιών θα καταλήξει ανάμεσα στην Αλάσκα και τη Χαβάη.
 
Σύμφωνα με στοιχεία του Ιαπωνικού Υπουργείου Περιβάλλοντος, εκτιμάται πως 5 εκατ. τόνοι σκουπιδιών έφυγαν από τις ακτές της Ιαπωνίας, αλλά μόνο το 30% αυτών επιπλέουν στον Ειρηνικό. Όλα τα υπόλοιπα εκτιμάται ότι βυθίστηκαν γύρω από την Ιαπωνία.


Πηγή/φωτό: Tvxs