1

Η ΤΙΜΙΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΪΝΗ ΑΡΕΤΗ

Η τιμιότητα φαίνεται πως είναι πρωινή αρετή καθώς μία νέα επιστημονική έρευνα έδειξε πως όσο περνάει η μέρα, οι ηθικές αντιστάσεις υποχωρούν, με αποτέλεσμα οι άνθρωποι να μπαίνουν ευκολότερα στον πειρασμό να έχουν ανήθικη συμπεριφορά.


Οι ερευνητές, με επικεφαλής την Μαριάμ Κουτσάκη του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό περιοδικό ψυχολογίας “Psychological Science”, διαπίστωσαν μετά από μία σειρά πειραμάτων σε εθελοντές ότι οι άνθρωποι είναι πιο έντιμοι και ηθικοί το πρωί σε σχέση με το απόγευμα, καθώς στην αρχή της ημέρας έχουν μεγαλύτερο αυτοέλεγχο, τον οποίο όμως χάνουν σταδιακά.

Στα πειράματα που πραγματοποιήθηκαν από τις 8 το πρωί έως τις 12 το μεσημέρι, οι εθελοντές εμφανίστηκαν σαφώς πιο έντιμοι και ηθικά ακέραιοι, σε σχέση με τα πειράματα που έγιναν από τις 12 έως τις 6 το απόγευμα. Επιπλέον, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι οι ηθικότεροι άνθρωποι είναι αυτοί που όσο περνάει η ώρα, τόσο χάνουν περισσότερο τις ηθικές αντιστάσεις τους.

Η Μαριάμ Κουτσάκη πιστεύει ότι τα συμπεράσματα της μελέτης πρέπει να ληφθούν υπόψη από δημόσιους οργανισμούς και ιδιωτικές εταιρίες, ώστε να μειωθεί η ανήθικη και διεφθαρμένη συμπεριφορά.


Πηγή/φωτό: Ελευθεροτυπία από ΑΠΕ-ΜΠΕ