ΕΝΕΡΓΕΙΑ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

ΑΧΥΡΟ ΓΙΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΘΕΡΜΑΝΣΗ ΣΕ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

- Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

axiro - Σόλων ΜΚΟΤο άχυρο αποτελεί μια άριστη, ανεκμετάλλευτη πηγή ενέργειας που θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει και να θερμάνει εκατομμύρια νοικοκυριά στη Γερμανία.

Την παραπάνω υπόθεση διατύπωσαν ερευνητές του Ινστιτούτου Γεωργίας της Θουριγγίας, το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας Βιομάζας και το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Χέλμχολτζ.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι από τα περίπου 30 εκατομμύρια τόνους άχυρου σιτηρών, οκτώ με δεκατρείς τόνοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή ενέργειας ή καυσίμων.

Η ποσότητα αυτή μεταφράζεται σε ηλεκτρικό ρεύμα για 1,7 με 2,8 εκατομμύρια νοικοκυριά και σε θέρμανση για 2,8 με 4,5 εκατομμύρια νοικοκυριά.

“Στο βαθμό που γνωρίζουμε πρόκειται για την πρώτη σχετική μελέτη που διενεργείται σε χώρα-μέλος της ΕΕ, η οποία δείχνει τις δυνατότητας εξέλιξης του αχύρου σε πραγματική βιώσιμη ενεργειακή πηγή, συνυπολογίζοντας παράλληλα την εδαφολογική ισορροπία” υπογραμμίζει η καθηγήτρια Ντανιέλα Θράεν του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας Βιομάζας.

Ποσότητες άχυρου πρέπει δηλαδή να παραμένουν στο έδαφος ώστε να διατηρηθεί η θρεπτική του σύσταση.

Βέβαια, η καύση φυτικής ύλης θα εκπέμψει διοξείδιο του άνθρακα, ωστόσο η ποσότητα των εκπομπών εξαρτάται από τον τρόπο καύσης του άχυρου.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν ότι η καύση βιομάζας αντί για ορυκτά καύσιμα παράγει 73% έως 92%λιγότερες εκπομπές.

Την εκμετάλλευση του άχυρου ευνοούν και οι κλιματικές συνθήκες της Γερμανίας, που το καθιστούν σχεδόν μόνιμη πηγή καυσίμων: “το άχυρο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεγάλους περιφερειακούς σταθμούς θέρμανσης και/ή σταθμούς συμπαραγωγής θερμότητας και ηλεκτρικής ενέργειας, ωστόσο πρόκειται για μια τεχνολογία που πρέπει να καταστεί περιβαλλοντικά φιλικότερη” προσθέτει ο Δρ Αρμίν Βέττερ του  Ινστιτούτου Γεωργίας της Θουριγγίας.

Αυτή τη στιγμή, παγκόσμιος ηγέτης στις εφαρμογές με άχυρο είναι η Δανία με εθνικό πλάνο παραγωγής άνω των 5 δισ. Κιλοβατωρών ενέργειας ετησίως.


Πηγή/φωτό: Econews