1

Η ΡΩΣΙΑ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΠΛΩΤΑ ΠΥΡΗΝΙΚΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ ΓΙΑ ΦΘΗΝΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Τη χρήση πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε υδάτινες περιοχές πρότεινε η Ρωσία, στη Σύνοδο Γενικής Διάσκεψης του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας που διεξήχθη στα μέσα του Σεπτέμβρη ως απάντηση στην αυξημένη ζήτηση για περισσότερη και φθηνότερη ηλεκτρική και θερμική ενέργεια.

Στόχος της συνόδου ήταν η συγκεκριμενοποίηση των σχεδίων για την ανάπτυξη της παγκόσμιας πυρηνικής ενέργειας. Όπως δήλωσε ο Βλαντίμιρ Βορονκόφ μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στους διεθνείς οργανισμούς με έδρα τη Βιέννη, «η Διάσκεψη συνέβαλλε στη προώθηση των σχεδίων που αφορούν στη χρήση νέων τεχνολογιών τόσο στο τομέα παραγωγής πυρηνικής ενέργειας όσο και στην ασφάλεια των πυρηνικών εγκαταστάσεων».

Το πλωτό πυρηνικό εργοστάσιο πρόκειται για μια τεράστια μη αυτοκινούμενη φορτηγίδα που θα ρυμουλκείται προς διάφορους προορισμούς έχοντας δύο τροποποιημένους πυρηνικούς αντιδραστήρες. Είναι δυνατό να χρησιμοποιείται για τη παραγωγή ηλεκτρικής και θερμικής ενέργειας και για την αφαλάτωση του θαλασσινού νερού. Το φορτηγό-πλοίο θα βρίσκεται κοντά στην ακτή ώστε να υπάρχει η δυνατότητα σύνδεσης του με πυλώνες της στεριάς και η μεταφορά ηλεκτρισμού. Η εκμετάλλευση θα διαρκέσει 36 χρόνια με τον αριθμό των μελών του πληρώματος να μετρά 140 άτομα.

Η επιστημονική κοινότητα άρχισε να εξετάζει το θέμα της χρήσης πυρηνικών σταθμών παραγωγής ενέργειας σε υδάτινες περιοχές στα μέσα της δεκαετίας του 1950, ενώ το 1962 οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής έσυραν το πρώτο πυρηνοκίνητο επιβατηγό-φορτηγό πλοίο «Σαβάνα». Το πλοίο σχεδιάστηκε στη βάση ειδικού προγράμματος του Προέδρου Αιζενχάουερ. Παρ’όλα αυτά, οι μετέπειτα αμερικανικές, γερμανικές και ιαπωνικές πρωτοβουλίες που είχαν σχέση με τους πλωτούς ηλεκτροπαραγωγικούς σταθμούς απέτυχαν καθώς δεν ήταν οικονομικές. Εν αντιθέσει με τη Σοβιετική Ένωση που οι πρωτοβουλίες της πέτυχαν καθώς αποδείχθηκαν κερδοφόρες. 

Οι πλωτές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής μπορούν να αποτελέσουν ένα εθνικό σχέδιο, όμως σε περίπτωση αποτυχίας η Ρωσία θα παραμείνει ο βασικός προμηθευτής ενέργειας στο κόσμο.


Πηγή/φωτό: Tvxs