ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΧΡΩΣΤΑΣ; ΔΩΣΕ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΣΟΥ!

spitia - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

spitia - Σόλων ΜΚΟΝέα νομοθετική ρύθμιση του Υπουργείου Οικονομικών για τους φορολογούμενους που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, αλλά αδυνατούν να τις αποπληρώσουν. 

Στην περίπτωση αυτή, και για να αποφύγουν τη φυλάκιση, μπορούν να εκχωρούν τα ακίνητά τους στο κράτος!

Συγκεκριμένα, όπως θα προβλέπει η νομοθετική ρύθμιση που θα έρθει προς συζήτηση και ψήφιση στη Βουλή, τις προσεχείς ημέρες, οι πολίτες που αδυνατούν να εξοφλήσουν με μετρητά τα χρέη τους στην εφορία, θα έχουν τις παρακάτω δύο επιλογές :

1η – Να μεταβιβάσουν σε τρίτον την πλήρη κυριότητα του ακινήτου με ταυτόχρονη εκχώρηση της απαίτησης καταβολής του τιμήματος ή μέρους αυτού στο Ελληνικό Δημόσιο. Με αυτόν τον τρόπο τα χρέη περνούν στο νέο ιδιοκτήτη, ο οποίος θα είναι και ο αποκλειστικά υπεύθυνος για την εξόφληση των οφειλών που έχει ο προηγούμενος ιδιοκτήτης στο Δημόσιο.

2η – Να παραχωρήσουν στο Ελληνικό Δημόσιο την πλήρη κυριότητα ακινήτου ίσης τουλάχιστον αξίας με το ποσόν του εξοφλούμενου φόρου. Ωστόσο, αν το ακίνητο υπερβαίνει σε αξία τη συνολική οφειλή, το υπερβάλλον ποσόν ΔΕΝ επιστρέφεται.

Επιπλέον, η υπουργική ρύθμιση προβλέπει χρηματικό πρόστιμο 5.000 ευρώ ανά περίπτωση σε συμβολαιογράφους, και προϊσταμένους κτηματολογικών γραφείων σε περίπτωση που προχωρήσουν σε υπογραφή συμβολαίων μεταβίβασης ακινήτων, μεταγράψουν τίτλους κ.τ.λ., των οποίων οι ιδιοκτήτες δεν έχουν πληρώσει τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων 2014.

Παρόλα αυτά, οι συμβολαιογράφοι μπορούν να συνάψουν κανονικά τα συμβόλαια μεταβίβασης ακινήτου, ιδιοκτήτη που έχει ληξιπρόθεσμα χρέη, μόνο αν καταβάλλουν οι ίδιοι, μέσα σε 72 ώρες από την υπογραφή του συμβολαίου, τον οφειλόμενο φόρο προς το κράτος.


Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι