ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ, ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ & ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΑΝΔΟΙΚΟ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

Pand - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

Pand - Σόλων ΜΚΟAνακοίνωση του Πανελληνίου Δικτύου Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) σχετικά με το νέο νομοσχέδιο για τις δασικές εκτάσεις


1) Το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) δεν αντιλαμβάνεται γιατί υπάρχει τόση βιασύνη (9 μέρες διαβούλευσης) για ένα τόσο σοβαρό νομοσχέδιο όπως είναι αυτό για τα δάση.

2) Επειδή η προστασία των δασών είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη, θεωρούμε το νομοσχέδιο ευθέως αντισυνταγματικό, αφού είναι και ευθέως καταστροφικό για τα δάση, το περιβάλλον και την οικονομία της χώρας.

3) Με το νομοσχέδιο αίρεται η προστασία του εκτάσεων που αντιπροσωπεύουν το 13,6% της επιφάνειας της χώρας. Οι εκτάσεις αυτές θα προσφέρονται πλέον για ποικίλες επιχειρηματικές δραστηριότητες (ΧΥΤΑ, εκπαιδευτήρια, αθλητικές εγκαταστάσεις, νοσοκομεία, ιερές μονές, σωφρονιστικά καταστήματα, κεραίες ραδιοτηλεοπτικών μέσων, υδροτριβεία, πάρκα κεραιών, κέντρα υποδοχής μεταναστών κ.λπ.). Η Ελληνική γη δεν είναι εμπόρευμα.

4) Βέβαια δεν ομολογείται ότι συγκεκαλυμμένα πρόκειται να αναπτυχθούν μεγάλες και καταστροφικές επενδύσεις, όπως μεταλλεία, γήπεδα γκολφ, μεγάλες τουριστικές μονάδες, real estate κλπ. Προς επιβεβαίωση αυτού σημειώνουμε ότι περιλαμβάνονται περιζήτητες προς εκμετάλλευση παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές, στις οποίες δεν υπάρχει άλλου είδους δασική βλάστηση.

5) Αφού, παρά τη συνταγματική επιταγή δε θα κηρύσσονται αναδασωτέες, θα γίνουν βορά στους εμπρηστές, οι οποίοι ξέρουν πολύ καλά τη δουλειά τους. Δεν αποφεύγουν την «αξιοποίησή» τους ακόμα και περιοχές Natura.

6) Επιβραβεύονται οι καταπατητές αφού αναστέλλεται η καταβολή προστίμων.

7) Νομιμοποιείται, για πολλοστή φορά, σωρεία παρανομιών, ακόμα και στα τελείως αναγκαία για τις πόλεις μας πάρκα και άλση.
Επειδή το μέλλον του τόπου μας συναρτάται απόλυτα από τη διατήρηση και προστασία του περιβάλλοντος, το ΠΑΝΔΟΙΚΟ  είναι απολύτως αντίθετο με τις διατάξεις του και την ψήφισή του.

Πληροφορίες: Κώστας Βολιώτης 6977-686838

Η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΝΔΟΙΚΟ
Ν. Ασλάνογλου 6946-381707, 
Ι. Βερβερίδης 6976-789871, 
Κ. Βολιώτης 6977-686838, 
Σωτ. Γκανάτσιος 6977-334733, 
Γ. Καλλιαμπέτσος 6944-842384,
Παν. Κατσουλάκος 6977-606827, 

Σχετικά άρθρα