ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΗΓΕΣΙΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

ΣΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ ΟΛΑ ΤΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ (της Κατερίνας Κανόνη)

constitute - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

constitute - Σόλων ΜΚΟΠλέον, όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να διαβάσει, να ψάξει και να συγκρίνει 160 Συντάγματα από όλο τον κόσμο, χάρη στο Constitute, μία ιστοσελίδα που δημιούργησε η Google, με στόχο, όπως είπε, να βοηθήσει τις χώρες του πλανήτη να μάθουν η μία από την άλλη και έτσι να αποφύγουν πολιτικές κρίσεις και συγκρούσεις.

Η ιστοσελίδα, που δημιουργήθηκε με τη βοήθεια της οργάνωσης Comparative Constitutions Project, ψηφιοποίησε τα Συντάγματα 160 χωρών, τα οποία είναι πλήρως προσβάσιμα και ο χρήστης μπορεί να περιηγηθεί σε αυτά είτε χρησιμοποιώντας μία από τις 350 επιλεγμένες ετικέτες (π.χ. θρησκεία, πολιτικά κόμματα, ατομικά και πολιτικά δικαιώματα) είτε βάζοντας απλά τη χρονολογία ή τη χώρα.

Η νέα online βάση δεδομένων με τα συντάγματα, σύμφωνα με τη Google, θα είναι πολύ χρήσιμη γιατί έτσι θα μάθει η μία κυβέρνηση -και γενικότερα οι ειδικοί και οι μη ειδικοί σε κάθε χώρα- τι έχει κάνει η άλλη στο παρελθόν, όσον αφορά στο Σύνταγμά της.

Η ιδέα γεννήθηκε το 2008, όταν έγινε αντιληπτό ότι πολλές χώρες που βρίσκονται σε συνταγματική μεταρρύθμιση δεν είχαν πρόσβαση στα Συντάγματα άλλων χωρών ώστε να έχουν γνώση της παγκόσμιας συνταγματικής εμπειρίας.

Όπως έγινε γνωστό, πέντε έως επτά νέα συντάγματα συντάσσονται κάθε χρόνο κάπου στη Γη, στο πλαίσιο συνήθως κάποιας συνταγματικής μεταρρύθμισης ή αλλαγής καθεστώτος.

Κανόνη Κατερίνα, kkanoni@eleftherotypia.net 
Πηγή: Ελευθεροτυπία από Mashable, ΑΠΕ-ΜΠΕ