1

OPEN SOURCE FOOD: ENA ΚΙCKSTARTER PROJECT ΠΟΥ ΑΛΛΑΖΕΙ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΑΜΕΡΙΚΗ

Ανάμεσα στα crowdfunding (μικρο-χρηματοδότηση) project που μπορεί κανείς να βρει στο Kickstarter.com αυτή την περίοδο υπάρχει ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον εγχείρημα που έχει να κάνει με την Open Source Μαγειρική! Πρόκειται για το “Underground Meats: Open Source Food Safety Model” από την Underground Food Collective και έρχεται από το Μάντισον των ΗΠΑ.

Η Underground Food Collective και το Underground Meats είναι μια ομάδα ανθρώπων που η αγάπη τους για το φαγητό, τη μαγειρική αλλά και τον διαμοιρασμό τους οδήγησε στο να φτιάξουν μια επιχείριση που παράγει και διανέμει τοπικά εδέσματα χρόνια τώρα υποστηρίζοντας τοπικούς παραγωγούς, φάρμες και καλλιεργητές. Ξεκίνησαν από το catering και την οργάνωση μικρών εκδηλώσεων και μέσα στα χρόνια άνοιξαν δικά τους εστιατόρια, μια εταιρία catering, μια μονάδα παραγωγής κρέατος και ένα κρεοπωλείο.

Καθώς η επιχείρηση μεγάλωνε και καθώς οι αμερικάνικοι νόμοι περί παραγωγής κρέατος και αλλαντικών είναι περίπλοκοι και πολύ ακριβοί έφτασαν στο σημείο για να αναπτύξουν και άλλο την επιχείρηση τους να δημιουργήσουν ένα πλάνο με λεπτομερή ανάλυση των μέτρων ασφαλείας και υγειονομικών κανονισμών που στην Αμερική είναι γνωστό με τα αρχικά του ως HACCP (Hazard Analysis and CriticalControl Points). Ουσιαστικά πρόκειται για ένα λεπτομερέστατο έγγραφο που υποχρεούται κάθε εταιρία να έχει για την ασφάλεια των προϊόντων της.

Μέχρι τώρα οι παραγωγοί αλλαντικών στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν κρατήσει κλειστά τα HACCP αρχεία τους ως Πνευματική Ιδιοκτησία των εταιριών τους καθώς η δημιουργία αυτών των εγγράφων περιλαμβάνει τεχνικούς ελέγχους που γίνονται από ειδικούς και πολλά έξοδα που πολλές φορές είναι απαγορευτικά για μικρές παραγωγικές μονάδες.

Η Underground Food Collective και το Underground Meats όμως αποφάσισαν να κάνουν κάτι πρωτοπόρο και να διευκολύνουν την διαδικασία έκδοσης των εγγράφων HACCP όντας ταυτόχρονα από τους πρώτους που στηρίζουν το κίνημα του Open Source Food. Μέσω της πλατφόρμας Kickstarter, ξεκίνησαν λοιπόν μια καμπάνια που στόχο έχει την δημιουργία ενός έκγυρου και περιεκτικού μοντέλου για την δημιουργία HACCP που απευθύνεται σε μικρούς παραγωγούς αλλαντικών, περιλαμβάνοντας και καίρια Links σε έρευνες και διαδικασίες τεκμηρίωσης για την παραγωγική αυτή διαδικασία. Ουσιαστικά μέσα από την δική τους εμπειρία, έστησαν ένα Ανοιχτό Μοντέλο που μπορεί να χρησιμοποιήσει ο κάθε μικρός παραγωγός ελεύθερα για να περάσει την διαδικασία HACCP.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπει κανείς πως το Κίνημα του Ανοιχτού Λογισμικού επηρεάζει πλέον κάθε τομέα της επιχειρηματικής και οικονομικής ανάπτυξης της κοινωνίας. Το Open Source Food κίνημα μεγαλώνει και στόχος του είναι να βοηθήσει στο διαμοιρασμό και στην ανάπτυξη της καινοτομίας στον 21ο αιώνα. Υποστηρίξτε και εσείς τώρα το Kickstarter Project των Underground Food Collective και το Underground Meats και αν είστε παραγωγός δείτε ελεύθερα πως μπορεί να στηθεί μια νόμιμη καθόλα μικρή επιχείρηση στον τομέα της σίτισης!


Πηγή/φωτό: Creative Commons Greece