1

ΧΩΡΙΣ ΠΥΡΗΝΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΙΑΠΩΝΙΑ

Η «πυρηνική «εποχή» για την Ιαπωνία αποτελεί παρελθόν, έστω και προσωρινά, με το κλείσιμο του τελευταίου της πυρηνικού αντιδραστήρα που παρέμενε σε λειτουργία να είναι γεγονός.
Σύμφωνα με την εταιρεία Kansai Electric Power Co., ο αντιδραστήρας 4 στον πυρηνικό σταθμό του Όι, στη δυτική Ιαπωνία, θα έκλεινε για συντήρηση μέσα στο Σαββατοκύριακο. Με το κλείσιμό του και οι 50 πυρηνικοί αντιδραστήρες, οι οποίοι κάλυπταν περίπου το ένα τρίτο των ενεργειακών αναγκών της χώρας, θα έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας επ’ αόριστον.
Παρότι ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε έχει ταχθεί ανοιχτά υπέρ της πυρηνικής ενέργειας, η κοινή γνώμη παραμένει σε μεγάλο βαθμό εναντίον της εν μέσω φόβων για σοβαρά ατυχήματα, μετά και από την τραυματική εμπειρία της καταστροφής στη Φουκουσίμα το 2011.

Η τελευταία φορά που η Ιαπωνία παρέμεινε χωρίς πυρηνική ενέργεια ήταν τον Μάιο του 2012, όταν όλοι οι αντιδραστήρες έκλεισαν για προγραμματισμένους ελέγχους. Οι περισσότεροι δεν ξανάνοιξαν εξαιτίας των έντονων αντιδράσεων, παρά την ανησυχία που εξέφραζαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι για παρατεταμένες συσκοτίσεις, ιδιαίτερα στο δυτικό τμήμα της χώρας, το οποίο βασίζεται σε μεγαλύτερο βαθμό στους αντιδραστήρες.

Οι φόβοι αποδείχθηκαν αβάσιμοι, όμως η κυβέρνηση έδωσε το «πράσινο φως» για επαναλειτουργία δύο αντιδραστήρων στη μονάδα του Όι, τον Ιούλιο του 2012.
Μετά το κλείσιμο των αντιδραστήρων, η Ιαπωνία προσπαθεί να καλύψει το ενεργειακό κενό με ορυκτά καύσιμα, με αποτέλεσμα τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος να έχουν αυξηθεί αισθητά.

 
Πηγή/φωτό: Το Ποντίκι