ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ, ΣΥΝΘΕΣΗ & ΣΧΕΔΙΟ ΙΔΕΩΝ

OXFAM: ΒΑΛΤΕ ΦΡΕΝΟ ΣΤΗ ΛΙΤΟΤΗΤΑ

homeless fop - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

homeless fop - Σόλων ΜΚΟΤον κώδωνα του κινδύνου για τη συνέχιση των αυστηρών μέτρων λιτότητας κρούει η διεθνής οργάνωση κατά της φτώχειας Oxfam, προβλέποντας ότι εάν η Ευρώπη συνεχίσει να εφαρμόζει αυτήν την πολιτική σχεδόν 146 εκατομμύρια άνθρωποι θα μπορούσαν να βρίσκονται στα όρια της φτώχειας μέχρι το 2025.

Στην έκθεσή της η Oxfam σημειώνει πάντως πως με την ανεργία να έχει εκτιναχθεί σε επίπεδα ρεκόρ και τη δυσαρέσκεια των πολιτών να κλιμακώνεται, η Ε.Ε. έχει χαλαρώσει κάπως τα μέτρα λιτότητας, όπως παραχωρώντας μεγαλύτερα χρονικά περιθώρια στις χώρες να επιτύχουν τους στόχους του ελλείμματός τους.
 
Ζητά ωστόσο να γίνουν περισσότερα. «Τα επιθετικά μέτρα για περικοπές στην κοινωνική ασφάλιση, την υγεία και την παιδεία, τα λιγότερα δικαιώματα των εργαζομένων και η άδικη φορολογία παγιδεύουν εκατομμύρια Ευρωπαίους σε ένα κύκλο φτώχειας, που μπορεί να διαρκέσει πολλές γενιές» δήλωσε η επικεφαλής του ευρωπαϊκού παραρτήματος της Oxfam, Νατάλια Αλόνσο.
 
«Το κύμα της οικονομικής λιτότητας που έχει σαρώσει την Ευρώπη απειλεί να προκαλέσει σοβαρές και μόνιμες ζημιές στο πολυπόθητο κοινωνικό μοντέλο της Ευρώπης» δήλωσε από την πλευρά του ο βραβευμένος με Νόμπελ και πρώην οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας, Τζόζεφ Στίγκλιτς.
 
Η Νατάλια Αλόνσο κάλεσε τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ, οι οποίοι θα συναντηθούν την Παρασκευή στη Λιθουανία, να αλλάξουν πορεία.
 
«Καλούμε τις ευρωπαϊκές χώρες να προασπιστούν ένα νέο οικονομικό και κοινωνικό μοντέλο που θα επενδύει στους ανθρώπους, θα ενισχύει τη δημοκρατία και θα επιδιώκει τη δίκαιη φορολογία» τόνισε.
 
«Οι κυβερνήσεις θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν δισεκατομμύρια για τις δημόσιες υπηρεσίες, όπως αυτές της υγείας και της εκπαίδευσης, φορολογώντας τους πλουσιότερους και πατάσσοντας τη φοροδιαφυγή» κατέληξε.


Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα