ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ, ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

XIΛΙΑΔΕΣ ΝΕΚΡΑ ΨΑΡΙΑ ΣΤΗ ΛΙΜΜΗ ΙΣΜΑΡΙΔΑ

nekra psaria 1 - Σόλων ΜΚΟ
image_pdfimage_print

nekra psaria 1 - Σόλων ΜΚΟΜεγάλος αριθμός νεκρών ψαριών εντοπίστηκε εντός της Λίμνης Ισμαρίδας από ερευνητές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και τον Φορέα Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας.

Οι ερευνητές πραγματοποίησαν λήψεις δειγμάτων υδάτων με τις πρώτες μετρήσεις να δείχνουν πως επικρατούν συνθήκες έλλειψης οξυγόνου, από άγνωστη μέχρι στιγμής αιτία, τόσο στο εσοδευτικό στόμιο της λίμνης όσο και σε σημείο βόρεια αυτού.


Οι αναλύσεις των ειδικών απέρριψαν αρχικά το ενδεχόμενο τα νεκρά ψάρια να προέρχονται από παράνομη αλιεία με χρήση δυναμίτη.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας εντοπίστηκαν «χιλιάδες νεκρά ψάρια (κυρίως κέφαλοι, αλλά και ελάχιστα χέλια και πεταλούδες) τόσο στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις άλλα και σε όλες τις όχθες των καναλιών και των ακτών της λίμνης».

Όπως αναφέρεται «από τις διαδοχικές επισκέψεις των στελεχών του ΦΔ στην λίμνη είναι εμφανές ότι η κατάσταση συνεχώς επιδεινώνεται. Η εκτίμηση του αριθμού των νεκρών ψαριών ανέρχεται σε πολλές χιλιάδες».

Δεδομένης της κατάστασης ο Φορέας Διαχείρισης έχει προχωρήσει ήδη στην αποστολή σχετικού εγγράφου προς τις αρμόδιες αρχές για την λήψη όλων των απαιτούμενων μέτρων λόγω αρμοδιότητας, καθώς «η οποιαδήποτε αδράνεια ή ολιγωρία θέτει αρχικά σε κίνδυνο όλη την ιχθυοπανίδα της λίμνης (η οποία περιλαμβάνει και ενδημικά προστατευόμενα είδη) και αφετέρου το σύνολο του οικοσυστήματος αυτής της ευαίσθητης και προστατευόμενης περιοχής».

Επίσης στην ανακοίνωσή του τονίζει ότι «λόγω της αποσύνθεσης των νεκρών ψαριών, τα οποία συγκεντρώνονται λόγω της κίνησης των νερών στις ιχθυοσυλληπτικές εγκαταστάσεις, σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν, προκύπτουν και ζητήματα προστασίας της δημόσιας υγείας».

Πηγή/φωτό: Tvxs

Σχετικά άρθρα